AB basınında Türkiye tartışması

Güncelleme Tarihi:

AB basınında Türkiye tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 12:17

Avrupa Birliği’nde (AB) Türkiye tartışmaları sürerken Financial Times gazetesi, AB’nin Türkiye’yi reddetmemesi gerektiğini savundu. The Daily Telegraph da, AB’nin yapacağı karşı deklarasyonun Türkiye’nin öfkeyle reddebileceği yeni koşullar içermeyeceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

FİNANCİAL TİMES: AB TÜRKİYE’Yİ REDDEDEREK DÜNYADAN ÇEKİLEMEZ

Ekonomi gazetesi Financial Times, AB’nin Türkiye’yi reddetmemesi gereğini savunduğu yazısında şu an itibariyle asıl sorunun "AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatma sözünü tutup tutmayacağı" olduğunu yazdı. Balkanlardaki duruma dikkat çeken gazete, AB’nin Türkiye’ye karşı olumsuz bir tutum takınmasının, Birliğin barışçıl İslam’ı kucaklama iradesinden yoksun olduğu yönünde güçlü bir işaret göndereceği yorumunu yaptı.

TELEGRAPH: YENİ KOŞUL YOK

Diğer bir İngiliz gazetesi The Daily Telegraph da, Türkiye konusunda AB’de ortaya çıkan tartışmalara ve karşılıklı tehditlere karşın hiç kimsenin üyelik müzakerelerinin 3 Ekim’de başlamasını sorgulamaya hazır görünmediğini belirtti. AB’nin Türkiye’yi üye olarak kabul etmesinin Birliğin şimdiye kadar yaptığı en zorlu şey olacağını savunan gazete, Newport’daki tartışmalar sırasında Fransa’nın beklentilerinin aksine pek sert çıkmadığını da kaydetti. Gazete, AB’nin şimdi Fransa, Yunanistan ve Avusturya’nın itirazlarını karşılayan bir karşı deklarasyon hazırlayacağını belirtirken bunun Türkiye’ye, Ankara’nın öfkeli bir biçimde reddebileceği yeni koşullar getirmeyeceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

DİE PRESSE: AB TÜRKİYE’YE YUMUŞAK DAVRANIYOR

Avusturya’da yayınlanan Die Presse gazetesi de, Avusturya hükümetinin Türkiye’ye tam üyelik yerine başka seçeneklerin önerilmesi isteğinin, AB Dışişleri Bakanlığınca dikkate alınmadığına dikkat çekti. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in girişiminin AB Dışişleri Bakanları toplantısında "dışlandığı"nı belirten gazete, "AB, Türkiye’ye Hırvatistan’a göre daha yumuşak davranıyor" iddiasında da bulunurken "Bu çok sorumsuzca bir hareket" ifadesini kullandı.

ABC: AB TÜRKİYE’YE YENİ KONTROLLER EMPOZE EDECEK

İspanyol ABC gazetesi ise, AB’deki tartışmaları değerlendirirken "AB Türkiye ile müzakerelerin tarihini koruyor ancak yeni yıllık kontrolleri empoze edecek" ifadesini kullandı. AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin asgari yan etkileri ile başlayabilmesi için formül bulması gerektiğini kaydeden gazete, Türklerin ek koşulları kabul etmeyeceklerini söylediklerini ancak başta Almanya’da olmak üzere, AB’deki siyasi iklimin değişmekte olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

LIBERATION: AB’DE TÜRKİYE KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK VAR

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Liberation, AB’nin Türkiye konusunda anlaşamadığını belirtirken AB Dönem Başkanı İngiltere’nin Kıbrıs nedeniyle karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Gazete, AB’nin Türkiye’den gümrük kapılarını tüm AB üyelerine açmasını istediğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!