Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
  Hürriyet Dünya



 ADnet  
Reklam için
 İngiltere elçilik personeline yargı
 Atina'da üç bombalı saldırı
 En uzun doğalgaz hattı
 Dünya Gündemi
Reha ERUS
Al gülüm ver gülüm
Doğan Uluç/New York
Bir ay hapis cezası 451 milyon dolar
Yorgo Kırbaki
Erdoğan’ın açılışına gidemediği müze
Emre Kızılkaya / Dış Açı
İran’a küresel bakış
Ayşegül Ekinci
Hollywood’un yakışıklısı Türk kızlarını övdü
Ünsal Turan/Kuzeyden
Prensin rüyası
Euractiv
Tüm Dünya Haberlerini Okumak İçin
Önceki Haber     Sonraki Haber

13. Kabile’nin kayıp başkenti İtil bulundu

 
13. Kabile’nin kayıp başkenti İtil bulundu
Rus arkeologlar, bin yıl önce Museviliği kabul eden ve döneminin en zengin devletlerinden birini kurduktan sonra tarih sahnesinden aniden çekilen Hazar Türkleri’nin kayıp başkenti "İtil"i bulduklarını açıkladılar.

Rusya’nın Astrahan Devlet Üniversitesi öğretim üyelerinden Dimitri Vasilyev liderliğindeki arkeoloji ekibi, 9 yıldır tarihi İpek Yolu üzerindeki Hazarlar’ın kayıp başkent İtil’i arıyordu. Vasilyev ve ekibi, Hazar Denizi’nin kuzeyinde, Rusya-Kazakistan sınırındaki Astrahan kenti yakınlarında, yaptığı kazılarda üçgen şeklinde bir kale ile Hazarların konut olarak kullandığı yurtların kalıntılarına ulaştı. Vasilyev, çıkan eşyaları çok dikkatli inceleyerek bu kalıntıların kayıp kent İtil olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Uzmanlar, bulunan kale kalıntısının pişmiş tuğladan yapılmış olduğunu, Hazar kanunlarına göre ise pişmiş tuğlanın sadece başkentte kullanılmasına izin verildiğini belirtti.

Vasilyev, Associated Press’e yaptığı açıklamada, "Doğu Avrupa’nın ilk feodal devletinin başkentini bulmanın önemi büyük. Bunu Rus tarihinin bir parçası olarak görüyorum" dedi. Hazar Türkleri konusunda uzman isimler de, Rus arkeologlarının kayıp başkenti bulduğuna inanıyor. İsrailli uzmanlar ise, asıl meselenin yazılı eserlere ulaşmak olduğunu belirtiyor.

60 bin nüfuslu olduğu sanılan İdil kenti, Avrupa ile Çin arasındaki ticaretin odak noktası haline gelerek hızla zenginleşmişti. Bir Türk kavmi olan Hazarlar’ın kurduğu devlet, 7. ve 10. yüzyıllar arasında hızla büyüyerek Çin’in kuzeyinden Karadeniz’e kadar genişledi. 8. veya 9. yüzyılda Museviliği kabul eden Hazarlar, Rus saldırıları, Tatar-Moğol asimilasyonu ve Hazar Denizi’nin sularının yükselmesiyle tarihten silindi. Ünlü yazar Arthur Koestler, 1976’da yayınladığı kitapta, Hazar Türkleri’nin "Museviliğin kayıp 13’üncü kabilesi" olduğunu ileri sürmüştü.

  

Mind ile haber kaçırmaya son!
HEMEN YÜKLE
İLK 1 AY ÜCRETSİZ
  Yorum Sayısı 3 / 55     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Serkan Sapmaz 22/09/2008 - 18:39
Tabii her dinden Türk vardir, bugün de oldugu gibi; Gagavuzlarda vardir. Dogu Musevilerinin cogu olmasa da bir kismi Hazarlardan, Karaimlerden..büyük yenilgiden hayattakalan Hazarlar Bolgarlarla ve baska Türk boylari ile karismis gitmis, galiba.
Çok İyi %28 İyi %28 Normal %14 Kötü %14 Beğenmedim %14
Serkan Sapmaz 22/09/2008 - 18:37
Bizim tarihciler ve arkeologlar ne kadar bizim boylarimizin, atalarimizin tarihleri ile ilgileniyor acaba? Hazarlar 300-400 yil güclü bir devlet kurmuslardi, yalniz Ruslar onlari soykirim ile yok olma noktasina getirmislerdi. Musevilik ise üst tabakasinin dini idi, halkta her din vardi..
Çok İyi %30 İyi %15 Normal %15 Kötü %23 Beğenmedim %15
mehmet akcan 22/09/2008 - 14:41
iyi bir haber. darısı bizim arkeologların başına.
Çok İyi %23 İyi %14 Normal %19 Kötü %23 Beğenmedim %19
Bu haberin diğer yorumcuları
Avrupa Birligine HAYIR
memed deli
kamil hurşit
aaaaa bbbbb
sami özçelik
DELİ DUMRUL
HİKMET MÜLAYİM
osman aydıner
Zafer Özkün
Mehmet S. Taştan
sadettin aygüzel
beyaz TANSİYON
GÜNÜN EN AKTİF YORUMCULARI
HAFTANIN EN AKTİF YORUMCULARI
EN İYİ YORUMCULAR
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 55     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
Hürriyet Tatil
Hürriyet Fırsat
          Aydın Doğan      Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak İş Ara Anneyiz.biz Hürriyet Oto 20 dk İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH