İsrail’den İran provası

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den İran provası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 00:00

İsrail’e ait 100 kadar F-16 ve F-15 uçağının bu ay başında Yunanistan ile birlikte ortak tatbikat yaptığı ortaya çıktı. New York Times’ın haberine göre manevra İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası bir hava operasyonunun provası niteliğindeydi.

Menzil denemesi

İran’a operasyon uzun menzilli uçuş yeteneği gerektiriyor. İsrail de Doğu Akdeniz’den Yunanistan’a uzanan bu manevrada menzil kapasitesini test etti. İran’ın Natanz nükleer tesisleriyle manevra menzilinin İsrail’e uzaklığı aynı: 1450 km.

İSRAİL ordusunun bu ay başında yaptığı büyük askeri tatbikat, ABD askeri yetkilerince, "İran’ın nükleer tesislerine saldırı provası" şeklinde yorumlandı. Amerikan New York Times gazetesinin Pentagon’daki yetkililere dayanarak verdiği habere göre, İsrail, bu ayın ilk haftasında gerçekleştirdiği tatbikatı, önceki yıllara kıyasla çok daha geniş bir bölgeye yaydı. Tatbikat, 100 kadar F-16 ve F-15 savaş uçağının katılımıyla, Doğu Akdeniz’den Yunanistan’a kadar uzanan bölgede yapıldı.

Uzaklık aynı

ABD’li askeri yetkililer, geniş tatbikat bölgesinde İsrail yakıt uçaklarının katettiği 900 millik mesafenin (1450 km.), İran’ın nükler tesislerinin bulunduğu Natanz ile eşit uzaklıkta olduğunu belirterek, İsrail’in asıl hedefinin İran’ın nükleer tesisleri olduğunu ve bu tatbikatın aslında İran’a hava operasyonu provası olduğunu öne sürdüler. Nitekim birkaç Amerikalı askeri üst düzey yetkili, İsrail ordusunun bu tatbikatla, uzun menzilli hedefleri vurma kapasitesini artırmayı da amaçladığını ifade ettiler.

Doğu Akdeniz ve Yunanistan semalarında gerçekleştirilen tatbikata İsrail helikopterleri de katılarak, uçakların düşme olasılığına karşı, pilotları arama - kurtarma eğitimi yaptı.

Saldıracağız demişti

İsrail yönetimi, söz konusu iddiaları ne doğrular ne de yalanlarken, İsrail ordusu, Hava Kuvvetleri’nin, ülkenin yüzleştiği tehditlerle mücadele amacıyla düzenli olarak farklı eğitimlerden geçirildiğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Şaul Mofaz, Yediot Ahronot gazetesine demecinde, "Eğer İran, nükleer silah geliştirmeye yönelik programını sürdürürse, saldıracağız" demişti.

İran’ın tepkisi

Nükleer programının barışçıl olduğunu savunan İran, habere hemen tepki gösterdi. Molla Ahmed Hatemi, Cuma hutbesinde, İsrail’in İran’a saldırması halinde İran’ın karşılığının korkunç olacağını iddia etti. "Başta İsrailliler olmak üzere, düşmanlar ve ABD’deki yandaşları kuvvete başvurmanın peşindeyse, suratlarına korkunç bir darbe alacaklarından emin olsunlar" diyen Hatemi, İran’a düşmanca yaklaşanların pişman olacağını da savundu.

İran’ın nükleer tesisleri

1 - Tahran Üniversitesi: Nükleer araştırma reaktörü

2 - Buşehr: Kısmen tamamlanmış 2 reaktör

3 - Yezd eyaleti: Uranyum depoları

4 - İsfahan: Natanz nükleer araştırma merkezi. Nükleer silah üretim araştırması olasılığı

Atina tatbikatı gizledi

New York Times’ın haberi üzerine Atina gizli tatbikatı kamuoyuna duyurdu. Buna göre Girit adasının doğusunda ve güneyinde Kraneas atış talim sahasında 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında dev hava tatbikatının adı "Glorius Spartan"dı (Şanlı Spartalı). Yunan Genelkurmayı, "Tatbikatın amacı iki ülke askeri işbirliği çerçevesinde hava operasyonlarında persolenin planlama ve uygulamada eğitimi ve bilgi ile tecrübe alışverişiydi" dedi.

Şanlı Spartalı adı 300 filminden mi geliyor

İSRAİL-Yunan ortak tatbikatına verilen "Şanlı Spartalı" adı, geçen yıl vizyona giren 300 Spartalı filmini hatırlattı. İran’ı çileden çıkaran filmde Sparta Kralı Leonidas komutasındaki 300 asker, Pers Kralı Kserkses’in devasa ordusuna direniyordu. Tahran, Perslerin "vahşi, cahil ve kan dökücü" Yunanlıların ise "cesur ve asil" olarak gösterilmesine çok kızmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!