AP raporunda Ankara’ya 3 çaÄŸrı

Güncelleme Tarihi:

AP raporunda Ankara’ya 3 çağrı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

1-Parti kapatmada, Avrupa ilkeleri dikkate alınsın.
2-AKP, laik Türkiye’de çoğulculuğa saygı göstersin.
3-301 değişikliği yetersiz, madde kaldırılsın daha iyi.

Avrupa Parlamentosu, 301’inci madde, 1 Mayıs olayları ve parti kapatmaları ön plana çıkaran Türkiye raporunu onayladı. Hollandalı Hıristiyan demokrat milletvekili Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı raporda, AKP’nin kapatılmasına yönelik dava ile ilgili kararın, "Avrupa prensipleri dikkate alınarak" verilmesi temenni edildi. DiÄŸer yandan da AKP’ye, demokratik ve laik bir Türkiye’de çoÄŸulculuk ve farklılığa saygı göstermesi çaÄŸrısı yapıldı. Â
 
Dün oylanan Türkiye raporuna sunulan değişiklik önergesiyle 1 Mayıs’ta polisin "orantısız güç" kullandığı ifade edildi ve bu durumdan kaygı duyulduğu belirtildi. Ayrıca TCK’nın 301’inci maddesinde yapılan değişikliğin "yetersiz" olduğuna işaret eden AP, bu ve buna benzer "kısıtlayıcı" maddelerin kaldırılmasının "daha iyi" olacağını kaydetti.

Rapor, 61 ’çekimser’, 62 ’hayır’ oyuna karşılık 467 oyla kabul edildi. Raporda, "AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulduğu" ifade edildi ve "Kararın, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu’nun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması" temennisinde bulunuldu.

Diğer başlıklar şöyle:

TÜRBAN: Türban yasağının kaldırılması girişiminin geniş çaplı bir reform paketi çerçevesinde olmaması halkın bir bölümünde endişe yarattı.

DTP: Raporda, DTP milletvekillerinin ve belediye başkanlarının terör örgütü PKK ile aralarına açık sınır koymaları istendi.

SOYKIRIMA RET: Başını Fransızların çektiği ve Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tanıması çağrısı yapan değişiklik önergesi reddedildi.

ERGENEKON: Örgütün "devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi" isteniyor.

KÜRT SORUNU: "Türk hükümetine, Kürt sorununun kalıcı çözümünü amaçlayan siyasal inisiyatifin öncelikli olarak başlatılması çağrısı yapılır" deniyor.

VİZE KOLAYLAŞSIN: Raporda, Türk vatandaşlarına AB ülkelerine yönelik vize alımlarının kolaylaştırılması gerektiği belirtiliyor ve bunun için AB Komisyonu ve Türkiye’ye "ön müzakerelere" başlanması çağrısı yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!