Barzani ekonomik savaş başlattı

Güncelleme Tarihi:

Barzani ekonomik savaş başlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 11:06

Barzani'nin kontrolündeki Bölgesel Kürt Parlamentosu, TSK harekatıyla ilgili taleplerini belirledi. İşte o beş talep.

Haberin Devamı

TSK'nın kara harekatına vereceği tepkiyi belirlemek için dün akşam Erbil'de olağanüstü toplanan Mesut Barzani'nin kontrolündeki Kürdistan Bölgesel Parlamentosu beş talep belirledi.

1) Kürdistan Bölgesel Parlamentosu, Türk mallarına ambargo uygulanmasını talep etti. Bölgede piyasada bulunan malların büyük bir kısmının Türk malı olduğu biliniyor. Bu talebin bölgede iş yapan Türkleri etkileyebileceği belirtiliyor.

2) Kürt liderlerle 1997'de varılan anlaşma çerçevesinde bölgede kurulan 4 Türk askeri üssünün kapatılması. Oturumun açılışında konuşan Parlamento Başkan Vekili Kemal el Kerküki, harekatı kınadı ve Irak merkezi hükümetini de buna karşı çıkmadığı için eleştirdi. Kerküki şöyle konuştu:

"Türkiye'ye yönelik iyi niyetimizi göstermek amacıyla, Kürdistan bölgesindeki birkaç yere birkaç askeri üs kurulmuştur. Kurulmalarına, buralardaki askeri unsurların hareketlerinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bilgisi dahilinde olması şartıyla izin verilmiştir."

Haberin Devamı

Olağanüstü toplanan Kürdistan Bölgesel Parlamentosu, bölgesel hükümete bu üslerin kapatılmasını talep etmesi için çağrıda bulunan kararı aldı.

3) Kararda ayrıca, Amerikan hükümetinden, Irak'ın egemenliğini ve Kürdistan bölgesinin hava sahasını koruması talep edildi. Parlamento Bağdat'taki merkezi hükümete de, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'ne taşıması çağrısı yaptı.

4) Parlamento ayrıca, Peşmerge güçlerinin saldırıya uğramaları durumunda kendilerini savunmalarını öngören bir karara imza attı.

5) Türkiye’nin, operasyonun yol açtığı “büyük zararlar” nedeniyle “tazminat” ödemesi.
Irak hükümetinin Türkiye ile Irak merkezi hükümetinin operasyona ilişkin tutumunu eleştiren Kerküki, “Türkiye’nin Kürt bölgesine yönelik saldırısı, Irak’ın egemenliğinin ihlalidir. Bağdat hükümeti, Kürdistan bölgesini korumak için daha fazla diplomatik ve siyasi çabaları yapmalıydı” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!