Lübnan'da gergin bekleyiÅŸ

Güncelleme Tarihi:

Lübnanda gergin bekleyiş
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 14, 2008 10:38

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta iki ayrı suikasti anmak amacıyla düzenlenecek törenler için geniş güvenlik önlemleri alındı.

Haberin Devamı

LÜBNAN'DA GERGİN TÖRENLER...

Suriye'de dün bombalı bir saldırıda öldürülen İmad Mugniye'nin Beyrut'a götürülen cenazesinin başında nöbet tutuluyor.

Eski BaÅŸbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin 3. yıldönümü dolayısıyla kent merkezinde düzenlenecek mitinge onbinlerce kiÅŸinin katılacağı tahmin ediliyor.Â

Bu mitingden birkaç saat sonraysa önceki gece Şam'da öldürülen Hizbullah komutanı İmad Mugniye'nin cenaze töreni yapılacak.

İki törene katılacak Suriye karşıtı ve yanlısı gruplar arasında çatışma çıkabileceği endişesiyle, başkentte binlerce asker görevlendirildi. Törenler Lübnan açısından hassas bir dönemde yapılıyor.

CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMİYOR

Aylardır bir cumhurbaşkanı seçemeyen Lübnan'da, bu seçimleri etkilemeye yönelik olduğundan şüphelenilen suikastler yüzünden meclis de düzenli olarak toplanamıyor. Lübnan hükümeti eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinden Suriye'yi sorumlu tutuyor. Suriye bu iddiaları reddediyor.

Haberin Devamı

HİZBULLAH İSRAİL'İ SUÇLUYOR

Ülkedeki en büyük muhalefet gücü olan ve Suriye'ye yakınlığıyla bilinen Hizbullah örgütüyse, liderlerinden Mugniye'yi İsrail'in öldürdüğünü söylüyor. İsrail saldırıyla ilgisi olmadığını açıkladı.

Hizbullah hükümette daha fazla bakanlık isteği kabul edilmediği için aylardır Lübnan meclisini boykot ediyor.

Uzmanlar Mugniye suikastinin örgüte ağır darbe olduğunu, örgütün siyasi lideri Hasan Nasrallah olsa da lojistik açıdan kontrolün 46 yaşındaki Mugniye'nin elinde olduğunu söylüyor.

İmad Mugniye ayrıca İsrail'in 2006 yazında Lübnan'a düzenlediği operasyona karşı direnişte ön saflarda yer almıştı.

Bu uzmanlar Hizbullah'ın, İsrail'e dünyanın herhangi bir köşesinde yanıt vermesinin kaçınılmaz olduğu görüşünde.

ŞAM, MUGNİYE BİZDE DEĞİL DİYORDU

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Mugniye’nin, birçok kişinin ölümünden sorumlu soğukkanlı bir katil ve terörist olduğunu söyledi ve "Dünya bu adam olmadan daha güzel" diye konuştu. İran ise suikastı "devlet terörizmi" olarak niteleyip kınadı. İran İslam Devrimi’nin yıldönümü haftasında düzenlenen suikast, Lübnan’daki Hizbullah’a darbe vurmasının ve Filistin’deki Hamas’a gözdağı vermesinin yanı sıra, Suriye’nin de imajını etkiledi. Devlet Başkanı Beşar Esad, her an İsrail’in suikastına uğrama korkusuyla yaşayan ve kimlik değiştirdiği iddia edilen Mugniye’nin Suriye’de olduğunu reddediyordu. Şam’da 2004 yılında da bir Hamas militanına benzer bir suikast girişimi yapılmış, ancak bu militan ailesiyle birlikte bulunduğu otomobilini erken terkedince son anda kurtulmuştu.

Haberin Devamı

İŞTE TERÖR SİCİLİ

1980’lerden beri uçak kaçırma, rehin alma ve adam öldürme gibi suçlar işleyen Mugniye Lübnan, Suriye ve İran arasında gizlice mekik dokuyordu. Lübnan’da yer altı tünellerinde tonlarca silah depolayıp Hizbullah ordusunu kuran Mugniye, 1980’ler ve 1990’ların en ünlü terörist figürlerinden biri olsa da, son 15 yıldır ortadan kaybolmuştu. FBI’ın en çok aranan teröristler listesinde ilk sıralarda bulunan ve başına 5 milyon dolar ödül konulan Mugniye’nin arkasında olduğu başlıca eylemler şöyle:

1983 yılında Beyrut’taki Amerikan Büyükelçiliği ve deniz piyada kışlasını bombalatınca 300 kişi öldü.

İki yıl sonra ABD vatandaşlarını taşıyan TWA uçağını kaçırdı ve bir Amerikan sualtı komandosunu öldürdü.

Haberin Devamı

Lübnan’da aralarında AP haber ajansının Ortadoğu büro şefinin de bulunduğu sayısız Amerikalı’yı kaçırttı ve toplam 260 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu.

1992 yılında Arjantin’deki İsrail Büyükelçiliği’nin bombalanıp 29 kişinin öldürülmesi ve iki yıl sonra bu kez aynı ülkedeki Yahudi kültür merkezinin hedef alınıp 95 kişinin katledilmesi.

EN SON 1994’TE GÖRÜLMÜŞTÜ

BEYRUT’taki Amerikan Üniversitesi’nde mühendislik öğrenimi gören "Hacı" lakaplı İmad Mugniye’nin 1962 doğumlu olduğu sanılıyordu. Ölümüne kadar, 20 yıl önce çekilmiş flu bir fotoğrafı dışında görüntüsü yayınlanmadı. Lübnan vatandaşı olan ve estetik operasyonla yüzünü değiştirdiği sanılan Mugniye, 1980’lerde bir dönem İran’da yaşadı, bir ara Filistin eski devlet başkanı Yaser Arafat’ın korumalığını yaptı.

Haberin Devamı

En son 1994 yılında bubi tuzağıyla patlatılan aracında can veren kardeşi Fuad’ın cenazesinde görülen Mugniye’nin, 2006 yılında Suriye’de İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştüğü de iddia edilmişti. Mugniye’nin bugün binlerce kişinin katılması beklenen cenazesi, suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin ölüm yıldönümüne denk geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!