Kim başkan olsun

Güncelleme Tarihi:

Kim başkan olsun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2008 11:32

Beyaz Saray yarışında en kritik dönemece gelindi. 24 eyalette partiler adaylarını belirlemek için ön seçim yaptı. Cumhuriyetçi partiden McCain yolu yarıladı. Demokratlarda ise Barack Obama-Hillary Clinton çekişmesi sürüyor. Dünya ve Türkiye siyasetini yakından ilgilendiren bu seçim sonrası siz bu adaylardan hangisini Beyaz Saray'da görmek istersiniz?

Haberin Devamı

Hürriyet

Hillary Clinton
New York Senatörü
60 yaşında

Hürriyet
Barack Obama
Illinois Senatörü
46 yaşında




Demokrat Parti'de ön seçimlerin ardından son yapılan anketlere göre New York Senatörü Hillary Clinton yüzde 47, Illinois Senatörü
 Barack Obama ise yüzde 43'lerde görünüyor.
Beyaz Saray'da siz kimi görmek istersiniz?
Hillary Clinton
Barack Obama
John McCain
Mitt Romney
Cumhuriyetçilerde ise son yapılan anketlere göre Arizona Senatörü John McCain, rakibi Mitt Romney'e açık ara fark atmış durumda. McCain yüzde 48'le adaylığı neredeyse garantiledi. Mitt Romney'ye destek ise yüzde 25'lerde...
Hürriyet
John McCain
71 yaşında
Arizona Senatörü
Hürriyet
Mitt Romney
Massachusetts Valisi
61 yaşında





Hürriyet

Süper salı geldi çattı. Bugün aralarında başkanlık yarışının kaderini belirleyecek New York, Kaliforniya, Illinois ve New Jersey'nin de bulunduğu  24 eyalette ön seçim var.


ABD'deki başkanlık yarışında en kritik dönemeçlerden birisi olarak gösterilen "Süper salı" geride kaldı.  İki parti, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, 24 eyalette başkan adayını belirlemek için sandık başına gitti. İlk gelen sonuçlara göre Cumhuriyetçi John McCain, neredeyse adaylığı garantiledi. Demokratlarda ise Obama, eyaletlerden 13'ünde üstün görünse de belirleyici eyaletler Californiya,  New York ve New Jersey'de kazanan Clinton'un delege sayısında rakibini geride bırakmış olabileceği belirtiliyor.
 

TÜRK HALKI BEYAZ SARAY'DA KİMİ GÖRMEK İSTİYOR?

ABD'de başkanlık koltuğuna oturacak kişi aynı zamanda dünya siyasetine de yön verecek. Türkiye de bundan etkilenecek. Peki bu durumda, Beyaz Saray'da siz kimi görmek istersiniz?

EN GÖZDE CUMHURİYETÇİ MCCAIN

Cumhuriyetçi Parti’de, hemen her bölgede en yakın rakibi Mitt Romney’e "iki misli fark atan" Senatör John McCain’in "parti başkan adayı" olmayı garantileyeceğine inanılıyor. Ancak, iki senatör, Hillary Clinton ile Barack Obama’nın kıyasıya çekiştiği Demokrat Parti’de sonucu kestirmek mümkün değil. tahmin edildiği gibi "Süper Salı" sonrasında da başkanlık yarışı demokrat adaylar arasında sürecek ve nihai karar Haziran ayında yapılacak Demokrat parti kongresinde verilecek.

CLINTON VE OBAMA KIYASIYA YARIŞACAK

Haberin Devamı

Tüm aday adayları Süper Salı öncesinde yoğun kampanya yaptılar. Esas merak edilen Clinton-Obama savaşının sonucu. Tarihte ilk kez, Demokrat Parti rakip Cumhuriyetçi Parti’nin karşısına "ya bir kadın ya da bir siyah başkan adayı" ile çıkacak. Clinton da Obama da, 4 Kasım’da karşılarına çıkacak rakibin "John McCain" olacağı varsayımıyla kampanya yapıyorlar. CBS/New York Times anketinde, McCain’e yüzde 42, Romney’e ise yüzde 23 oranında destek verildiği görüldü. USA Today/Gallup anketinden de McCain, yüzde 24’e karşı yüzde 42 ile önde çıktı.

Hillary Clinton, "16 yıldır, Cumhuriyetçiler’den gelen ateşe göğüs geriyorum, bu konuda test edilmiş bir kişiyim" dedi. Clinton, tecrübesiyle McCain’in karşısında durabilecek tek aday olduğunu ima etti. Hillary kendisinin deneyimli, Obama’nın da tecrübesiz olduğunu aylardır sürekli işliyor.

CBS televizyonuyla The New York Times’ın ortak anketine göre, Clinton ve Obama, yüzde 41’er desteğe sahip. USA Today/Gallup anketinde de Clinton’a yüzde 45, Obama’ya yüzde 44 destek geldi.

KAZANAN HEPSİNİ ALIR

Obama, "kutuplaştırıcı" olarak nitelediği Clinton’a karşı "birleştirici" olduğu argümanını sık sık savunuyor. Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için, delege sayısının yarıdan bir fazlası olan 2 bin 25 delege kazanmak gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olabilmek için ise delege sayısının yarıdan bir fazlası olan bin 191 delege kazanmak gerekiyor. Demokratlarda yüzde 15 barajını aşan adaylar aldıkları oy oranında delege kazanırken, Cumhuriyetçilerde, bir eyalette kazanan aday dayı hepsini kazanmış oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!