'Sizde güneş bizde teknoloji var'

Güncelleme Tarihi:

Sizde güneş bizde teknoloji var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 13:04

KKTC'yi ziyaret eden eski Alman Başbakanı Schröder'den teklif: Sizde güneş, bizde teknoloji var bunları birleştirelim.

Haberin Devamı

Schröder Rumlara rağmen KKTC’de

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Almanya'nın yenilenebilir enerji konusunda lider konumumda olduğunu ifade ederek, Almanya'da enerji, KKTC'de güneş bulunduğunu, bu ikisinin bir araya getirilmesiyle çok güzel bir işbirliğinin olacağını söyledi.

Schröder, Almanya ile KKTC arasında turizm alanında da işbirliğine gidilebileceğini kaydetti. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in davetlisi olarak dün KKTC'ye gelen Schröder, Başbakan Soyer'le birlikte, Girne'deki Colony Otel'de basın toplantısı düzenledi.

"İZOLASYONLAR KALKARSA İNSANLAR RAHAT EDER"

KKTC'ye geldiğinde son derece büyük bir ekonomik dinamizm gördüğünü dile getiren Schröder, izolasyonların kalkması ile insanların daha da rahatlayacağını ifade etti. AB'nin bir yerde sözünü tutarak, Kuzey Kıbrıs'a finansal destek sağladığını belirten Schröder, “Paradan daha önemli bir konu var, o da AB içinde serbest ticaret yapabilmektir” dedi.

İzolasyonların kalkmasının önemli bir konu olduğunu dile getiren Schröder, izolasyonların kalkmasının gerekli olduğunu vurguladı. Kuzey Kıbrıs'ın turizm açısından önemine işaret ederek, Kuzey Kıbrıs ile Almanya arasında turizmin geliştirilebileceğini belirten Schröder, temaslarında iktisadi projelerden bahsettiklerini ve enerji üretimi üzerinde de durduklarını söyledi.

"GÜNEŞİ TEKNOLOJİYLE BİRLEŞTİRELİM"

Almaya ile enerji üretiminde işbirliğine gidilebileceğini, bunun için AB'nin sağladığı finansal desteğin kullanılabileceğini bildiren Schröder, “Almanya'da teknoloji sizde güneş var, bunları birleştirirsek çok güzel sonuç alınabilir” dedi. Schröder, yenilenebilir enerji konusunda birkaç şirketle görüşeceğini ve Kuzey Kıbrıs'taki imkanları anlatacağını bildirdi.

Schröder, Kıbrıs Rum seçimlerinden ne beklediğinin sorulması üzerine, “Benim beklentim yok, oradaki insanların karar vermesi lazım” dedi. Dışarıdan karışmanın doğru olmadığını dile getiren eski Almanya Başbakanı, umudunun, “seçim sonuçlarının, birleşme şansını yükseltmesi” olduğunu söyledi.

“İzolasyonların kaldırılması konusunda AB'nin neden gerekli adımları atmadığı” sorusuna karşılık da Schröder, kararların çoğunun fikir birliği ile alındığını ve bu şekilde ortaya çıktığını belirterek, “bölünmüş bir ülkenin üye yapıldığını ve şimdi de sorunlar yaşandığını” kaydetti. Gerhard Schröder, fikir ayrılığının uzlaşmalarla ortadan kalkması gerektiğini, bunun için de zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"YENİ BİR İNİSİYATİF SÖZ KONUSU”

Schröder, başka bir soru üzerine, Kıbrıs sorununda yeni bir girişim başlatılması konusunda somut bir şey bilmediğini, ancak Rum seçimlerinden sonra girişim başlatılacağının ilan edildiğini, bunu uluslararası medyadan takip ettiğini belirterek, BM ve ABD'nin yeni bir inisiyatifinin söz konu olduğunu kaydetti.
Schröder, “Kıbrıs'ta gelinen aşamada, bölünmeye doğru mu gidiliyor, soruna yön veren tarafların tavrı ne olacak” sorusuna karşılık da tarihi süreçlerin zamana ihtiyacı olduğunu, Almanya'nın bunu çok iyi bildiğini, birleşmek için 60 yıl beklediğini söyledi. Schröder, Kıbrıs'ta birleşme sürecinin gerçekleşmesi için herkesin yapması gerekenler olduğunu belirtti.

"EGE'DE AKDENİZ'DE BARIŞ VE İŞBİRLİĞİ"

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de Kıbrıs Türklerinin üzerine düşeni yaptığını, “Kıbrıs”ın AB üyesi olduğunu, ama adanın hala bölünmüş durumda bulunduğunu bildirdi.
Soyer, “Bunun için AB'nin ruhuna uygun çerçevede, BM parametlerinde adada kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme gitmek temel hedefimiz olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Soyer, Schröder'in ziyaretinin, “dünya ve Avrupa ile bütünleşmek isteyen Kıbrıs Türk halkının konumunun yeniden dünyaya gösterilmesinde ve Kıbrıs sorununun çözümünde büyük, yeni efor ve enerjinin harcanmasına çok önemli bir kapı açtığını” belirtti.
Kıbrıs sorununun, Avrupa'nın doğu Akdeniz'i ortak ekonomik alan yapması projesine engel olduğunu ifade eden Soyer, “Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan halkları arasında barış ve işbirliği ortamının gelişmesi, Avrupa bütünleşme sürecinde Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'in barış ve işbirliği alanına dönmesi için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini” söyledi.

"AB İLE METRES İLİŞKİSİ"

Soyer, dünkü açıklamasında “AB ile artık metres ilişkisi yaşamak istemiyoruz” sözlerine açıklık getirmesinin istenmesi üzerine, “Kıbrıs sorunu çözülmeli ve Kıbrıs Türkleri AB'de yerini güçlü bir şekilde almalıdır. Bugünkü durum kabul edilecek bir durum değildir” dedi.
Kıbrıs'ın AB üyesi olduğunu, AP'deki 6 sandalyeyi de Rumların doldurduğunu, bunun 2 tanesinin Kıbrıslı Türklerle ait olduğunu belirten Soyer, bunun AB'nin demokratik ilkelerine uygun düşmediğini belirtti.

Soyer, Kıbrıs'ta gülmek, bölgeye barış ve huzurun gelmesini istediklerini, bu anlamda Schröder'in ziyaretinden sinerji aldıklarını kaydetti.
Schröder de Soyer'in dünkü söz konusu sözlerine gülümsediği ve “Ben bu tür evliliği bilirim” dediğinin anımsatılması üzerine, bunun siyasal bir yanı olmadığını, kendi kişisel hayatı olduğunu söyledi. Schröder, Başbakan Soyer'in bu konudaki benzetmesinin güzel olduğunu da ifade etti.

“KUZEY KIBRIS KUZEY KORE DEĞİL”

Soyer, Schröder'in ziyaretinin, “Kuzey Kıbrıs'ın Kuzey Kore olmadığını da gösterdiğini” belirterek, “Dünya ile bütünleşmeye çaba harcayan, izolasyonları hak etmeyen, dünya ile bütünleşme sürecinde kültürel, sportif, ekonomik, siyasi ve sosyal tüm alanlarda bu çerçevede ilişkiye hak sahibi olan bir halk yaşıyor” dedi.

Soyer, ziyaretin gerçekleşmesinde katkısı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu'ya da teşekkür etti.
Soyer, Schröder'i, birleşik bir Kıbrıs'ta şarap içmeye de davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!