İsrail-Suriye ilişkilerinin kronolojisi

Güncelleme Tarihi:

İsrail-Suriye ilişkilerinin kronolojisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 16:36

Stratejik Golan Tepeleri konusunda anlaşmazlıklarını bir türlü çözemeyen iki ülke arasındaki ilişkilerin kronolojisi şöyle:

Haberin Devamı

Kasım 1947 - Suriye, BM Genel Kurulunun, Filistin topraklarının Yahudiler ve Araplarca kurulacak iki devlete bölünmesini öngören planına karşı olduğunu bildirdi.

Mayıs 1948 - İngiltere'nin Filistin'deki mandası sona erdi. Yahudiler İsrail devletini ilan etti. Bu karar üzerine Suriye, Ürdün, Mısır, Lübnan ve Irak orduları henüz Yahudilerin denetiminde olmayan güney ve doğu Filistin'i işgal etti.

Temmuz 1949 - İsrail, savaş sonunda Celile, kıyı toprakları, Necef'in tamamı ve kıyı bölgesini Kudüs'e bağlayan şeridi topraklarına kattı. İsrail ile Suriye ateşkes anlaşması imzaladı, ancak düşmanlıkları devam etti.

Haziran 1967 - İsrail Suriye'ye saldırdı, 6 Gün Savaşında stratejik Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.

Kasım 1967 - BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in işgal ettiği Arap topraklarından çekilmesini ve “barış için toprak” formülünü tüm ülkelerin tanımasını öngören 242 no'lu kararı kabul etti.

Haberin Devamı

Ekim 1973 - Suriye ordusu Golan Tepeleri'ni ele geçirmek için harekat düzenledi, ancak İsrail askerleri tarafından geri püskürtüldü.

Mayıs 1974 - BM, İsrail-Suriye sınırında oluşturulan tampon bölgeye gözlem gücü yerleştirdi.

1981 - İsrail Golan Tepeleri'ni, uluslararası kınamalara rağmen ilhak etti. O bölgedeki Dürzilere İsrail vatandaşlığı önerdi. Çoğu Dürzi bu öneriyi reddetti.

Haziran 1982 - İsrail, Filistinli gerillaların saldırılarını durdurma gerekçesiyle Lübnan'ı işgal etti. Lübnan'a en büyük dış desteği sağlayan Suriye, Lübnan'ın doğusunda İsrail uçaklarıyla girdiği it dalaşında onlarca uçağını kaybetti.

Ekim 1991 - Suriye, ABD'nin öncülüğünde Madrid'de yapılan konferansa Ürdün, Lübnan ve Filistinlilerle birlikte katıldı.

Aralık 1991 - Suriye, Washington'da İsrail ile doğrudan görüşmelere başladı. Görüşmeler 1993 yılına kadar küçük ilerlemelerle sürdü, ancak daha sonra askıya alındı.

Ocak 1994 - Arap-İsrail barış görüşmeleri ABD'de gizli tutulan bir yerde yeniden başladı. Suriye de görüşmelere katıldı, ancak görüşmeler Mart ayında askıya alındı.

Aralık 1995 - İsrail ile Suriye, Washington'un doğusundaki Maryland bölgesinde yeniden barış görüşmelerine oturdu.

Haberin Devamı

Mart 1996 - İsrail, Filistinli militanların düzenlediği 4 ayrı intihar saldırısında 59 kişinin ölümünden sonra Suriye ile görüşme masasından çekildi.

Nisan 1996 - İsrail savaş uçakları Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki hedeflere saldırı düzenledi. Saldırıda Suriyeli 1 asker öldü, 7'si yaralandı.

Temmuz 1996 - Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'un Orta Doğu temsilcisi Dennis Ross, İsrail-Suriye barış görüşmelerinde başarısız oldu.

Haziran 1999 - Hafız Esad, dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak'ı, Suriye ile barış isteyen “güçlü ve güvenilir bir adam” olarak nitelendirdi.

Aralık 1999 - Clinton, İsrail ile Suriye'nin Washington'da barış görüşmelerine yeniden başlamak için anlaştıklarını söyledi. Barak ile Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, Beyaz Saray'da barış görüşmeleri için bir araya gelen en üst düzey yetkili oldular.

Haberin Devamı

Ocak 2000 - Suriye-İsrail barış görüşmeleri ABD'nin Shepherdstown bölgesinde başladı, ancak Suriye'nin İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'nden çekilmesi için baskı yapması üzerine kesildi.

Nisan 2001 - İsrail'in Lübnan'da Suriye'ye ait radar üssüne düzenlediği saldırıda, 3 Suriye askeri öldü, 6'sı yaralandı.

Ağustos 2003 - İsrail savaş uçakları Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yazlık konutunun üzerinde uçarak, Suriye'ye "Hizbullah örgütünü dizginle" mesajı verdi.

Ekim 2003 - İsrail güçleri, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında, Filistinli militanlara ait eğitim kampını vurdu.

Ocak 2004 - Dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Suriye ile barış görüşmelerine hazır olduğunu bildirdi, bunun için Şam yönetiminin "terör unsurlarına desteğini kesmesini" şart koştu.

Haberin Devamı

Haziran 2006 - İsrail uçakları, Filistinli militanların bir İsrail askerini kaçırmasından sonra, Suriye'nin Filistinli militanlara desteği kesmesi için uyarı olarak yine Esad'ın sarayı üzerinde alçak uçuş yaptı.

Haziran 2007 - İsrail, Suriye ile "barış için toprak" anlaşmasına sıcak baktığını, ancak Esad'dan İran ve gerilla örgütleriyle ilişkilerini kestiğini duymak istediğini bildirdi.

Ağustos 2007 - Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Faruk El Şara, Golan Tepeleri'ni geri almak için İsrail ile savaşmaya niyetleri olmadığını açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!