70 katrilyonluk evliliğe onay

Güncelleme Tarihi:

70 katrilyonluk evliliğe onay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük medya devi doğdu

Amerikan Federal İletişim Komisyonu (FCC), dünyanın en büyük İnternet hizmeti kuruluşu ‘‘American On Line’’ (AOL) ile kablo-TV şirketi Time-Warner'ın evliliğini onayladı. Dünyanın en büyük medya devini yaratacak olan birleşmenin parasal tutarı, 106.2 milyar dolar, yani 70 katrilyon Türk Lirası. Yeni kuruluşun ismi ise ‘‘AOL-Time Warner’’ olarak belirlendi.

AMERICA Online ve Time Warner arasındaki 106 milyar dolarlık şirket evliliği ABD Hükümeti'nden resmen onay aldı. Amerikan tarihindeki en büyük şirket evliliklerinden birisi olan birleşme, America Online'ın Time Warner'ı satın alacağını açıklamasından tam 1 yıl 1 gün sonra gerçekleşti. Bir yıl boyunca Amerikan tahkim otoritelerinin onayını almak için uğraşan şirketler, Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) da onayının ardından birleştiklerini duyurdular. AOL'in 26 milyon İnternet abonesi, 150 milyon anında mesaj kullanıcısı bulunurken Time-Warner'ın bünyesinde CNN, HBO, Sports Illustrated ve Warner Bros gibi televizyon kanalları bulunuyor.

TÜKETİCİ KORUNDU

FCC'nin AOL-Time Warner birleşmesine, AOL'un ‘‘anında mesaj’’ sisteminin Time Warner kablo şebekesi aracılığıyla rakip kuruluşların hizmetine de açılmasını talep ettikten sonra izin verdiği öğrenildi. FCC Başkanı William E.Kennard, yaptığı açıklamada, ‘‘Evlilik için şirketlerden talep ettiğimiz hizmetler, ileri görüşlü ve adeletli’’ dedi. Anında mesaj diye adlandırılan servis (insant messaging), İnternet kullanıcılarının anında bilgisayar ekranı üzerinden mesaj geçmelerini sağlarken, telekonferans, dosya ve veri paylaşımı ile interaktif televizyon aracılığıyla mesaj gönderme gibi özellikleri de kapsıyor.

AOL ve Time Warner yöneticileri ise bir yıl içinde ‘‘anında mesaj’’ hizmetini açacaklarını belirterek karardan memnun olduklarını dile getirdiler. Evlilikle ortaya çıkan dev şirketin başkanlığını AOL'un Başkanı Steve Case üstlenirken Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Time Warner'ın Başkanı Gerard Levin yapacak. Steve Case, evililikle ilgili olarak yaptığı açıklamada ‘‘Tüketiciler için tarihi bir an. Yeni dev şirket tüketiciler açısından yepyeni olanaklar ve yararlar sağlayacak’’ dedi.

RAKİPLERİN İSTEĞİ

Amerikan Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da birleşmeye aralık ayında, tüketicilerin hızlı İnternet bağlantısı konusunda tercih haklarını koruyacak sıkı önlemler aldıktan sonra yeşil ışık yakmıştı. FCC'nin AOL yöneticilerine, anında mesaj sisteminin bundan sonraki sürümünün rakip firmaların hizmetine açmak zorunda olduklarını bildirdiği öğrenildi. AOL'un rakipleri Microsoft, Excite ve AT&T, şirketin halen kullanmakta olduğu ve İnternet abonelerinin birbirlerine anında kısa mesajlar iletmelerine olanak veren mesaj servisini kendi kullanımlarına açmasını istiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!