7 korkunç olay

Güncelleme Tarihi:

7 korkunç olay
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2009 00:34

İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), İsrail'i, geçen Ocak ayında Gazze Şeridi'nde düzenlenen operasyon sırasında beyaz bayrak taşıyan Filistinli sivillerin öldürülmesini soruşturmaya çağırdı. Örgüte göre, bu şekilde en az 7 farklı olay var.

Haberin Devamı

Merkezi New York'ta bulunan örgüt, yayımladığı raporda, gruplar halinde beyaz bayrak sallarken öldürülen 11 kişiye ait kanıtlar ve ifadeler bulunduğunu belirterek, bunlardan 5'inin kadın, 4'ünün de çocuk olduğuna dikkat çekti. Örgüt, aynı olaylarda 8 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Raporun altında imzaları bulunanların, Gazze'de olay yerlerini ziyaret edip, balistik kanıtları incelediği, hastane kayıtlarını topladığı ve çok sayıda görgü tanığıyla görüştüğü belirtildi.

HRW'nin raporunda, "Mevcut olan tüm kanıtlar, İsrail askerlerinin kontrolü altında tuttukları bölgelerde, o sırada bir çatışmanın bulunmadığını, Filistinli militanların siviller arasında saklanmadığını veya militanların onları kalkan olarak kullanmadığını gösteriyor" denildi.

SİVİLLERİN ÜZERİNE KASITLI ATEŞ EDİLMİŞ

Haberin Devamı

Raporda İsrail ordusu, sivillerle silahlı militanları ayırt etmek için gerekli önlemleri almakta başarısız olmakla da suçlanıyor. Bazı olaylarda sivillerin üzerine kasıtlı olarak ateş açıldığı da kaydediliyor.

Sivillere ateş edilmesinin, uluslararası insan hakları kadar, savaş kanunlarının da ihlali anlamına geldiği vurgulanarak, "Beyaz bayrak taşısın veya taşımasın, sivillere saldırılmaz" ifadesi kullanıldı.

Raporda, "bu kayıpların, öldürülen veya yaralanan Filistinli sivillerin küçük bir kısmını oluşturduğu" belirtildi.

HRW, 7 Ocak gününde bir askerin iki çocuğu vurarak öldürdüğü olayla ilgili iddialar konusunda orduya gönderdiği ayrıntılı sorulara yanıt alamadığını da kaydetti.

ASKERLER AÇIKÇA KONUŞUYOR

"Operasyona katılan askerler, sivillere saldırılar ve diğer ihlallerle ilgili açıkça konuşurken, İsrail ordusu onların bu iddialarını söylenti veya abartı olarak nitelendirerek reddediyor ve askerleri konuştukları için eleştiriyor" denilen raporda, İsrail hükümeti ve ordusu, çatışmalar sırasındaki yanlışlarla ilgili makul suçlamaları soruşturmamakla itham edildi ve bunun savaş yasalarına göre bir yükümlülük olduğu hatırlatıldı.

Gazze'deki bir insan hakları örgütü, 1400'den fazla Filistinli'nin öldüğü operasyon sırasında ölenlerin 900'den fazlasının sivil olduğunu belirtmişti. İsrail ise sivil ölümlerinin 300'ün altında olduğunu, 900 dolayında Filistinli militanın öldürüldüğünü söylüyor.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanlığı, raporla ilgili olarak yayımladığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki sivil kayıplarından Hamas'ın sorumlu olduğu yinelenerek, Hamas'ın sivilleri kalkan olarak kullandığına işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!