7.0'lik depremi beklerken

Güncelleme Tarihi:

7.0lik depremi beklerken
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 00:00

Dünyanın en tehlikeli faylarından birinin harekete geçmesini bekleyen bilim adamları, bu depremin sismik dalgalarının nasıl yayılacağının simülasyonunu yaptı. 140 yılda bir olan, en son da tam 140 yıl önce bügün meydana gelen ve 7.0 büyüklüğünde olacağı hesaplanan depremin simülasyonu bile korkutucu.

Haberin Devamı

İŞTE 7.0'LİK DEPREMİN SİSMİK DALGALARI 

Dünyanın en tehlikeli deprem üreten faylarından biri ABD'deki ünlü San Andreas fayı. Ama San Andreas'ı oluşturan fay sisteminin bir parçası olan Hayward fayı, hepsinden tehlikeli. Üstelik, şu sıralar bütün gözler onda.

Çünkü son 5 kez hep 140 yıllık pariyodlarla harekete geçti. En son deprem ürettiği gün ise bundan tam 140 yıl önceydi. Yani, Amerikalı jeologlara göre "Zamanı geldi".

21 Ekim 1868'de saatler sabah 07.55'i gösterdiğinde harekete geçen Hayward Fayı, 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. O gün taş üstünde taş kalmamıştı.

Hayward fayı için kritik zamanın başladığına dikkat çeken bilim adamlarından Amerikalı jeolog Rus Graymer "Hayward dünaynın en tehlikeli faylarından biri. Çünkü aynen Kobe kentinin altından geçen ve 1995'te 6.9 büyüklüğünde bir deprem üreterek 5 bin kişinin ölümüne yol açan fay gibi şehirleşmiş bölgelerden geçiyor. Eğer Hayward harekete geçerse, 6.8'in altında bir deprem üretmez. 140 yıl önce, en son deprem 6.9 büyüklüğünde olmuştu. Daha öncekiler de 6.8 ila 7.0 büyüklüğünde olmuştu" dedi.

Haberin Devamı

7.0lik depremi beklerken

Hayvard Fayı ve 1868 depreminin merkez üssü

İşte ABD'de beklenen en yıkıcı depremlerden birine yol açacağı tahmin edilen Hayward fayı bu yüzden mercek altına alındı. Kentin belediye binasının tam altından geçen Hayward fayı son yıllarda binanın merdivenlerini 30 santimetre kadar kaydırmış bile.

Bilim adamlarının gerçekleştirdikleri Hayward fayının üreteceği 7.0 büyüklüğündeki depremin simülasyonu ise şu sıralar internet ortamında tık rekoru kırıyor. Simülasyonda, sismik dalgaların gelişi ve 7.0 büyüklüğündeki depremin süresi de gösteriliyor.

7.0lik depremi beklerken



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!