Facia, mahkeme kararıyla geldi

Güncelleme Tarihi:

Facia, mahkeme kararıyla geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 00:00

Brezilya’da kaygan pistte duramayarak bir yakıt deposuna çarpan Airbus A320 uçağının neden olduğu kazada ölü sayısı yerdekilerle birlikte 200’e yaklaştı. Piste daha önce konulan iniş yasağını kaldıran temyiz mahkemesine karşı büyük öfke var.

BREZİLYA’da Porto Alegre-Sao Paulo seferi sırasında içindeki 180 yolcu ve 6 mürettebatla yakıt deposuna çarpan uçaktan kurtulan olmadı. Görgü tanıklarına göre Brezilya TAM Havayolları’na ait Airbus A320 tipi uçak, inişinden sonra pistte duramadı ve havaalanının hemen dışında yine aynı şirkete ait yakıt deposunun da bulunduğu binaya çarparak infilak etti. Ölü sayısının yerdekilerle birlikte 200’e yaklaştığını bildiren yetkililer, kaza sonrası uçağın iç sıcaklığının 1000 dereceye çıktığını, sağ çıkmanın mucize olduğunu belirttiler. Şu ana kadar 137 kömürleşmiş ceset çıkarıldı. Uçağın karakutusu bulundu ve incelemeye alındı.

GÜVENLİK TARTIŞMASI

10 ay içinde meydana gelen bu ikinci kaza, ülke tarihinin de en büyük uçak kazası oldu. Brezilya’da üç günlük yas ilan edilirken, pistle ilgili tartışmalar başladı. Congonhas Havaalanı pistinin kısa ve drenaj sisteminin yetersiz olduğu
/images/100/0x0/55eaa471f018fbb8f88d5b6f
yolunda eleştiriler vardı. Kazadan iki saat önce başlayan yoğun yağışın, inişi daha da zorlaştırdığı belirtiliyor. Nitekim, pilotların kuleye son sözü, "Pist çok kaygan, sanki deterjan dökülmüş gibi" dedikleri ortaya çıktı. Aynı havaalanında pazartesi günü de pistten çıkan başka bir uçak, çimlerin üzerinde durabildi. 10 ay önce de Gol Havayollarına ait bir Boeing 737, Amazon yağmur ormanları üzerinde özel bir jetle çarpışmış 154 kişi ölmüştü. Bu, önceki güne kadar ülke tarihinin en büyük uçak kazasıydı.

Pilotlar, drenaj sisteminin yetersizliği yüzünden pistte su birikintileri oluştuğunu ve bunların özellikle inişlerde uçakların fren yapmasını engellediği yönünde şikayetler dile getiriyordu. Şubat ayında bir yargıç, bu piste üç tip büyük yolcu uçaklarının inişini yasakladı. Ancak temyiz mahkemesi, ülke ekonomisine zarar vereceği düşüncesiyle yasağı kaldırdı. Temyiz mahkemesinin kararı eleştirilirken, ABD’nin Virgina eyaletindeki Uçuş Güvenlik Vakfı Başkanı William Voss, "A320’ler yasak kapsamındaki uçak tiplerinden değildi" dedi.

Kazanın görgü tanıklarından doktor Douglas Ferrari, "Uçağın çevresinde kömürleşmiş 25 kadar ceset gördüm. Bir otomobilin içinde de ölmüş bir çift vardı. Manzara çok korkunçtu. Çok sayıda kişi, alçak bir yapı olan şirket binasının pencerelerinden atlamıştı" dedi. Bir başka görgü tanığı da, "Uçak çok sayıda insanın bulunduğu bir alanı ıskaladı. Yoksa yüzlerce kişi ölür, kat kat büyük bir facia olurdu" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!