“68 Kuşağı” neyi değerlendiriyor ?

Güncelleme Tarihi:

“68 Kuşağı” neyi değerlendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 12:25

“Corruptio Optimi Pessima"... Latin özdeyişi. “En beteri en iyi bilinenin bozulmasıdır”.

Haberin Devamı

Bu deyimin ortaya çıkışı MS. 160 yıllarında Sinop Konsülü'nün bazı din adamlarını sahtekarlıkla suçlamasıyla ortaya çıkıyor. Günümüzde de çok değişik anlamlarda kullanılan bu Latince deyim siyasetin insanlar üzerinde yaptığı değişimi betimlemesi açısından ilginç.

Son haftalarda "68 Kuşağı" adlı siyasi yorum programlarını izleyenler oldu mu bilmem; ben iki ayrı kanalda izleme olanağı buldum. Hemen hemen aynı konuşmacılar ama , farklı program yapıcılarla değerlendirmelerde bulundular. 1968 yıllarında Avrupada da ortaya çıkan sol ve sağ öğrenci eylemlerinin analizini yapmaya çalıştılar. Aslında tartışmalar gelip, "Türk Solu" ve gelişimi", Türk sağı "silahlı eylemlerin başlangıcı" gibi aslında son derece ciddi olarak incelenmesi gereken sosyopolitik bir süreci konuşmacılara "anılar " anlattırılarak değerlendirme yoluna gidildi.

Haberin Devamı

En azından yaşı 50 'nin altında olan kişilerin konuyu nasıl anladıkları da büyük bir merak konusu.

Anılardan hemen "ülkemizdeki demokrasi ve özgürlükler" üzerinde değişik yorumlar, "AKP Kapatma Davası", "ordunun siyasete müdahelesi ", "kişisel özgürlükler ", "tek parti döneminin kıyıları" gibi konuları ele almayı ihmal etmediler. Doğrusunu söylemek gerekirse "68 kuşağı " ruhunu çağırmanın ne gibi bir faydası olduğunu da anlamak güçtü.

Nihayetinde konuşmacıların "68 ruhunu " çağırarak AKP iktidarı döneminde özgürlüklere ve demokrasiye ne gibi bir not verileceğini beklerken tam tersi oldu.

Tam yetkiyle iktidarda olan AKP 'nin aslında bir takım çevrelerce madur edildiğini (Burada TSK ve CHP etkisindeki Yargı kast ediliyor) ve son derece çaresiz kaldığı vurgulandı.

Sonuç olarak ,aradan geçen 40 yıl içerisinde "Üniversite Gençliği " üzerinde ne gibi değişimler olduğu konusunda hiç bir bilgi alamadık.

Fraksiyonlar sarasında oluşan farkı ve bölünmeleri de anlamadık. Silahlı eğlemlere geçişi de bir iki detayla geçtik. Programın sonunda bir değerlendirme bekledik ama onu da doyurucu olarak alamadık.

Kırk yılın hikayesini anlatan bir kaç kitap var . Ama yine de bu dönemi anlatmak kolay değil. Anlatmanın ötesinde analizini yapmak ise hiç kolay değil..Bu konuyu medyada tartışanlara bakınca latince bir özdeyişi anımsamadan edemiyor insan:

Haberin Devamı

"Corruptio Optimi Pessima"nın İngilicesi : The corruption of the best is the worst of all .

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!