Talat: "Rumlar tetikçi kullanıyor"

Güncelleme Tarihi:

Talat: Rumlar tetikçi kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2007 10:59

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin, Rum halkını, tehdit, baskı, toplumsal dışlama yolu ve kullandığı bazı tetikçilerle korkutarak, KKTC'deki Taşımaz Mal Komisyonuna (TMK) başvuruları engellemeye çalıştığını söyledi.

Mülkiyet sorununa "iç hukuk" yolu oluşturmak için Taşınmaz Mal Komisyonunu kurduklarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) de bunu kabul ettiğini belirten Talat, Rum yönetiminin, Rum halkının Komisyona başvurmasını engellemek için engizisyon çağlarını çağrıştıran bir kampanya sürdürdüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanı Talat, mülkiyet sorununu acil olarak çözmek isteyen Rumları Komisyona başvurmaya çağırarak, "Bu Komisyon AİHM'den çok daha hızlı, çok daha etkin ve çok daha sonuç alıcı kararlar veriyor" dedi.
TMK'ye başvuran bazı Rumların isimlerinin Rum basınına sızdırılması konusunda casusluktan şüphelendiğini belirten Talat, "Bu bilginin çok büyük olasılıkla bir casusluk faaliyetiyle dışarıya sızdırıldığı inancındayım. Görüntü o" diye konuştu.

"RUM TARAFININ TUTUMU ÇELİŞKİLİ"

Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuran Rumlar için Kıbrıs Rum kesiminde bir karalama kampanyası başlatılmasının anımsatılası üzerine, Rum tarafının bu konudaki tutumunun çelişkili olduğuna işaret etti.
Talat, Rum yönetiminin, bir yandan, mülkiyet hakkının bir insan hakkı olduğunu söyleyip vatandaşlarını AİHM'ye gönderdiğini, diğer taraftan KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurup sorununu çözmek isteyen Rumları ise "hain" ilan ettiğini söyledi.
Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunmuş olsaydı, bugün bu sorunun tartışılmayacağını kaydeden Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, halkına, 24 Nisan 2004 referandumunda "güçlü hayır" deme çağrısı yaptığını ve Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte mülkiyet sorununun çözümünü de engellediğini kaydetti.

"İÇ HUKUK YOLU YARATTIK"

"Acil sıkıntıda olan, mülkiyet sorununu beklemeden çözmek isteyen Kıbrıslı Rumlara olanak tanımak için Taşınmaz Mal Komisyonunu oluşturduklarını" ifade eden Talat, şöyle devam etti:
"Yani bir 'iç hukuk' yolu yarattık. AİHM bunu bir iç hukuk yolu olarak da gördü, buna da onay verdi. Rum tarafı bunun üzerine Güney'de bir korku salarak, Kıbrıs Rum halkını korkutarak, tehditle, baskıyla, toplumsal dışlama yoluyla, kullandığı bazı tetikçilerle korkutarak bu Komisyona başvuruları engellemeye kalkışıyor. Yaptığı budur. Aslında bir suçtur, bir insan hakkı ihlalidir yaptıkları."
Cumhurbaşkanı Talat, "Kıbrıslı Rumların, acil olarak sorununu çözmek isteyenlerinin, bu Komisyona başvurabileceklerini, başvurularının en iyi şekilde değerlendirileceğini bir kere daha altını çizerek vurgulamak istiyorum" dedi.

BİLGİ SIZDIRIMA

KKTC Cumhurbaşkanı, TMK'ye başvuran Rumların bazılarının isimlerinin Rum basınında yayımlanmasıyla ilgili olarak, bilginin nasıl sızdırıldığını bilmediğini, ancak casusluktan şüphelendiğini bildirdi.
Yasa gereği bu bilgilerin gizli olduğunu ifade ederek, "Gerçekten garip bir durum var. İsimler sızdırılmış" diyen Talat, bilgi sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığını bilmediğini kaydetti. Talat, özetle, "İlgili kurum bu konuda araştırmasını yapacaktır. Ama kesinlikle bu bilginin çok büyük olasılıkla bir casusluk faaliyetiyle dışarıya sızdırıldığı inancındayım. Görüntü o" diye konuştu.
Bunun büyük bir günah, büyük bir suç, büyük bir ayıp olduğunu belirten Talat, bunun Kıbrıs Rum halkına karşı da yapılmış bir saldırı olduğunu; Kıbrıs Türk halkının haklarını budamak, bu haklara saldırıda bulunmak için her faaliyeti gösteren Kıbrıs Rum yönetimine de bir yardım olduğunu kaydetti. Talat, "Bu nedenle affedilecek, benimsenecek, hazmedilecek bir davranış değildir" ifadesini kullandı.

HEM AİHM'YE HEM KOMİSYONA

Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'deki eski malları için AİHM'ye başvuran Rumların aynı zamanda TMK'ye da başvurmalarının, konuya yaklaşımlarının doğruluğunu teyit ettiğini vurguladı.
Papadopulos'un "güçlü hayır" istediğini, sonrasında da çözüm çabalarını engellediğini anlatan Talat, şöyle devam etti:
"Bu durumda acil olarak sorununu çözmek isteyen Kıbrıslı Rumlar ne yapacaktı. Hastası olan, çocuğunu okutmak isteyen, evlendirmek isteyen, yani kısacası paraya ihtiyacı olan Kıbrıslı Rumlar ne yapacaktı. Mecburen bu Komisyona başvuracaktı. Bu bakımdan bu bir insan hakkı idi. Ama hem çözümü engelledi, hem de bu insanların Komisyona başvurarak sorununu çözmesini engelledi. Yani çift yönlü, kendi halkına baskı uyguladı, insan haklarına aykırı, antidemokratik bir yaklaşım. Olayı böyle niteliyorum."
Talat, Taşınmaz Mal Komisyonunun AİHM'den çok daha hızlı, çok daha etkin ve çok daha sonuç alıcı kararlar verdiğinin altını çizerek, "Çünkü burada kurulmuştur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!