66 yıl sonra Balkan Şartı

Güncelleme Tarihi:

66 yıl sonra Balkan Şartı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

ROMANYA'nın başkenti Bükreş'te yapılan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Başbakan Bülent Ecevit, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile biraraya gelirken, Balkan ülkeleri zirvede, 66 yıl aradan sonra ilk kez ortak bir siyasi belgeye imza attılar.

Ecevit ve Simitis, Romanya Parlamento Sarayı'nda yaklaşık 12 dakika süren bir görüşme yaptı. Ecevit, Simitis ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile çok yararlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, ‘ülkelerimiz arasında yakın işbirliğinin geliştirilmesi yolunda atılan adımlar üzerinde konuştuk’ dedi. Gelişmelerin çok olumlu olduğunu ve bu doğrultuda devam edilmesinin zorunluluğuna dikkati çeken Simitis, Türkiye'nin AB'ye aday ülke olduğunu, Yunanistan'ın da uzun süre önce Türkiye'nin AB'nin perspektifinde yer alabileceğini deklare ettiğini belirterek, bu doğrultuda yardım etmek istediklerini bildirdi.

İLK SİYASİ BELGE

Zirve sırasında, Balkan ülkeleri, 66 yıl aradan sonra bir ilki gerçekleştirerek, ilk defa ortak bir siyasi belgeye imza attılar. Türkiye'nin önerisiyle hazırlanan Güneydoğu Avrupa'da İyi Komşuluk İlişkileri, İstikrar, Güvenlik ve İşbirliği Şartı, Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya ve Yunanistan başbakanları tarafından imzalandı.

Ecevit, ‘2000 Yılında Güneydoğu Avrupa’da İstikrar, Güvenlik ve Demokrasinin Geliştirilmesine Yönelik Beklentiler' başlığıyla yaptığı ve çok ilgi çeken konuşmada, 20.yüzyılın iki büyük savaşı olan 1. ve 2. Dünya savaşlarının Balkanlar'da meydana geldiğini hatırlatırken, etnik milliyetçiliğin tehlikelerine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!