Balyozcu bin pişman

Güncelleme Tarihi:

Balyozcu bin pişman
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2007 00:00

9 Nisan 2003 günü Bağdat’ın Firdevs Meydanı’ndaki Saddam heykelinin yıkılışı sırasında kaideye indirdiği balyoz darbeleriyle tanınan Iraklı halterci Kadim el Cuburi, işgalin 4. yılında konuştu: "Çok pişmanım. Amerikalılar, diktatörlükten daha kötü. Her gün, bir öncekinden daha beter."

ABD ordusu Nisan 2003’te başkent Bağdat’a girdiğinde, Firdevs Meydanı’nda bulunan bronz Saddam heykelini yıkmaya çalışan kalabalığı yararak gelen iri kıyım bir adam, 7 metre boyundaki heykelin bulunduğu beton kaideye art arda balyozunu indirmişti. Kameralara yakalanan bu görüntü, Iraklı diktatörün yıkılışının sembolü olmuştu. Şampiyon halterci ve aynı zamanda motor tamircisi olan işgal döneminin sembol siması bugün pişman.

Irak’ın işgalinin 4. yılında İngiliz Guardian gazetesine konuşan halterci Kadim el Cuburi, "Gerçekten de Saddam heykelini yıkmaya çalıştığım için son derece pişmanım. Amerikalılar, diktatörlükten daha kötü. Her gün, bir öncekinden daha beter" dedi.

Saddam’ın oğlu Uday tarafından, tamir ettiği motosikletin ücretini istediği için Ebu Garib Cezaevi’ne yollanan El
/images/100/0x0/55ea8472f018fbb8f8852837
Cuburi, orada kendi aşiretinden birçok mahkûmu gördüğünü, bazılarının asıldığını ve işkence gördüğünü belirterek, "Saddam’ın ve ailesinin yok olması için Allah’a yakarmıştım" dedi. El Cuburi şöyle devam etti:

"Bildiğiniz, tanıdığınız şeytan, tanımadığınızdan daha iyidir. Ben şu anda, keşke Saddam başımızda olsaydı diyorum. Çünkü Saddam, Amerikan işgalinden çok daha iyiydi. Artık dostla düşmanı ayıramıyoruz. Durum her gün daha tehlikeli bir hal alıyor. Yaşam daha da kötüleşiyor. İnsanlar yoksul. Fiyatlar da her geçen gün artıyor. Saddam, Stalin gibiydi. Ancak işgalin çok daha beter olduğu da çoktan kanıtlandı."

KARAMSAR ANKET

İngiliz BBC ile Amerikan ABC News tarafından yürütülen araştırma, Iraklıların gelecek konusunda karamsar olduğunu ortaya koyuyor. İşte sonuçlar:

Yönetimden memnun değil:

Iraklıların yüzde 53’ü Irak hükümetinin idaresinden hoşnut değil, yüzde 82’si de yabancı güçlere güvenini yitirmiş durumda bulunuyor. Iraklıların yüzde 78’i yabancı güçlerin varlığına karşı çıktığını söylerken, yüzde 69’u da yabancı birliklerin durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramadığı görüşünü savunuyor.

Çoğunluk umutsuz:

Iraklıların çoğu yaşam koşullarının kötüleştiğini düşünüyor. Örneğin, halkın yüzde 88’i elektrik idaresinin kötü ya da çok kötü olduğunu, araba kullanmanın ya da yemek yapmanın zor olduğunu söylüyor, yüzde 69’luk bir kesim ise su temin etmenin zor olduğunu belirtiyor.

Yüzde 39 iyimser:

Iraklıların sadece yüzde 39’u yaşamlarının iyileşme yolunda olduğunu; yüzde 35’i ise gelecekte işlerin daha iyi gideceğini düşünüyor. Halkın sadece yüzde 26’sı kendini güvende hissediyor.

Demokrasiye destek geriliyor:

Demokrasiye desteğin de yüzde 14 gerilediğini gösteren araştırma, güçlü bir kişi tarafından idare edilmek ya da İslam devleti kurulmasını isteyenlerin oranında da yüzde 8’lik bir artış olduğunu gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!