6. uzay turisti bugün yola çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

6. uzay turisti bugün yola çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 10:11

Astronot babasının izinden giden 6. uzay turisti Amerikalı Richard Garriott, bugün 10 günlük uzay yolculuğu için Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden fırlatılacak Rus Soyuz roketiyle yola çıkıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yapacağı seyahat için 30 milyon dolar ödeyen mültimilyoner iş adamı Garriott ile birlikte Amerikalı astronot Mike Fincke ve UUİ'nin yeni komutanı Rus kozmonot Yuri Lonçakov'u taşıyan Soyuz TMA-13 roketi, TSİ 10.01'de uzaya fırlatılacak.

Bilgisayar oyunu tasarımcısı oğluna destek için Kazakistan'daki uzay üssüne gelen 77 yaşındaki Owen Garriott, 1973'te Amerikan uzay laboratuvarı SkyLab'de 60 gün geçirmişti.

Garriottt, Rusya Federal Uzay Kurumu ve Amerikan Space Adventures firmasının anlaşmasıyla bu yolculuk için ilk beş turistten 10 milyon dolar fazla, 30 milyon dolar ödedi. Garriott'un uzayda yapacağı bir yürüyüş için de 15 milyon dolar ödeme yaptığı 8 ay önce açıklanmıştı.

ABD'de ilk “oğul astronot” olarak meslek dışından “uzay turisti” olacak Garriott, Rusya'daki “baba-oğul astronot” geleneğine katılan ilk Amerikalı olacak.
Altıncı uzay turistini ağırlayacak Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) da geçen hafta, konuklarını getirecek uzay aracının kenetlenme işlemine uygun şekilde yörüngesini düzeltmişti.

Otomatik şekilde manevra yapan UUİ, Rus Soyuz uzay aracının gelişine en uygun koşulları sağlamak için UUİ'nin dünyadan uzaklığını 1,25 km daha arttırarak, irtifasını 353 km'ye çıkarmıştı.

BAYKONUR UZAY ÜSSÜ

Uzayda insan yapımı ilk uydu olan insansız Sputnik'in (Yol Arkadaşı) 51 yıl önce Ekim 1957'de, yörüngedeki ilk insan Yuri Gagarin'in (1934-1968) bulunduğu Vostok (Doğu) kapsülünün de 1961 Nisanında uzaya hareket ettiği Kazakistan'daki tarihi SSCB üssü Baykonur, “uzay turistleri” devrini de başlatan ilk ve tek yer oldu.

Baykonur'dan Soyuz (Birlik) roketleriyle yörüngeye “turist” taşıma işi ilk kez 2001'de Californialı iş adamı Dennis Tito ile başladı. İkinci turist Güney Afrikalı iş adamı Mark Shuttleworth idi. Üçüncü turist Amerikalı iş adamı Gregory Olsen, dördüncü uzay turisti İran asıllı Amerikalı iş adamı Anuşeh Ensari, beşincisi Microsoft yazılım uzmanı Macar asıllı Amerikalı Charles Simonyi oldu.

Kazakistan'dan yörüngeye fırlatılan ilk beş “milyoner iş adamı turist”, Rusya Uzay Kurumuna tahminen 20-25 milyon dolar ödedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!