Köprü kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Köprü kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 00:00

Lokmacı barikatındaki üst geçiti kaldırma işlemleri bu sabah başladı. Ada'daki bölünmüşlüğün sembolü olan barikattaki üstgeçitin akşam saatlerinde kaldırılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

KKTC’de gündemin birinci maddesine oturan Lokmacı Barikatı ve üzerine kurulan köprü tartışmaları giderek tırmanıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün Ankara ile köprünün kaldırılması konusunda anlaşmaya vardı. Talat'ın çalışmalarının bugün başlayacağı açıklamasının ardından köprünün sökülmesine saat 10.30'da başlandı.


Lefkoşa'da Lokmacı barikatındaki üst geçidin yıkım çalışmalarının akşama tamamlanacağı açıklandı. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, üst geçidin yıkım çalışmaların akşama tamamlanacağını ve sökülen malzemelerin belediye deposuna taşınacağını söyledi. Bulutoğulları, malzemelerin tamir edildikten sonra Lefkoşa'daki

BÖLÜNMENİN SİMGESİ

Bir dönem Lefkoşa'nın en önemli ticaret merkezi olan Ledra Caddesi üzerinde 1967'de kurulan Lokmacı Barikatı, Türkleri silah zoruyla dışlayan Rumlardan korumak için dikildi. Kıbrıs'ta yapılan ilk barikat olarak tarihe geçen Lokmacı, bu yüzden Ada'daki bölünmüşlüğün simgesi olarak görüldü.

KKTC hükümeti, Ledra Caddesi üzerinde 40 yıldır bulunan barikatı 24 Kasım 2005'te yıkmaya başladı. Sonra bölge temizlendi ve halkın kullanabileceği bir hale getirildi. İnşasına 12 Aralık 2005'te başlanan geçit 24 Aralık'ta tamamlandı. Masrafın yarısını Türkiye'nin karşıladığı üstgeçit, bölgedeki Türk askerlerinin devriye ve nöbet değişimi sırasında halkla karşılaşmaması amacıyla yapıldı. 

Atleks Sanverler Ortaokulu'nun önüne monte edileceğin bildirdi.

TOP RUM TARAFINDA

KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk tarafının iyi niyetle üst geçidi kaldırma kararı aldığını söyledi. Türk tarafının üzerine düşeni yaptığını belirten Murat, "Bugünden itibaren top Rum tarafındadır" dedi.

"Yine elimizi uzattık ve sıkılmasını bekliyoruz" diyen Özkan Murat, Kıbrıs Rum tarafının karşı duvarı yıkması gerektiğini kaydetti.

Rum tarafı duvarı yıkmadığı sürece Lokmacı kapsının açılamayacağına işaret eden Murat, sivil toplum örgütleri ve topyekün olarak, Rum tarafının duvarı yıkmadığını dünya kamuoyuna anlatmak gerektiğini belirtti.

Özkan Murat, bir soru üzerine, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve askerle tam bir uyum içinde olduklarını ve sorun bulunmadığını ifade ederek, bu aşamadan sonra bunları konuşmanın gereği olmadığını kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev de Türk tarafının Lokmacı kapsının açılması için çok çalıştığını, Rum tarafının üst geçidi bahane gösterdiğini anlatarak, "şimdi o bahanenin ortadan kaldırıldığını" söyledi.

"Üst geçit bir duvar değil, geçiş içindir" diyen Pertev, "Biz köprüyü kaldıracağız dedik, bugün kaldırıyoruz. Bugünden itibaren top Rum tarafındadır" ifadesini kullandı.

Türk tarafının kapının açılması için uğraş verirken, Rum tarafının kılını bile kıpırdatmadığını anlatan Pertev, "Karşımızdaki ucube duvarı kaldırması gerekiyor" dedi.

Türk tarafının barış ve iki toplum arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesi için elinden geleni yaptığını, Rum tarafının ise gerginlik yarattığını kaydeden Raşit Pertev, "Biz üzerimize düşeni yaptık. Şu andan itibaren top Rum tarafındadır. Burada bir geçiş noktası açılmazsa bunun sorumluluğu Rum tarafında olacaktır" diye konuştu.

Kapının açılmasıyla Lefkoşa'da bir canlanma yaşanacağını, Rum tarafının bunu istemediğini belirten Pertev, Rum tarafının Kıbrıs Türkünün ekonomik kalkınmasını istemediğini söyledi.

Pertev bir soru üzerine, Rum yönetimi Diplomatik Büro Sorumlusu Tasos Conis ile yeni yılda yoğun bir görüşme sürecine gireceğini ifade ederek, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari'nin başlattığı sürecin canlanmasını ve hayata geçmesini umut ettiğini kaydetti.

Üst geçidi yıkma çalışmalarına bölge esnafı ve basın yoğun ilgi gösteriyor. Bazı televizyon kanalları, yıkım çalışmalarını canlı yayımlıyor.

KRİZE DÖNÜŞMÜŞTÜ

Başkent Lefkoşa’da Türk ve Rum çarşılarını birleştirecek Ledra yolunun kaldırılması yönündeki çalışmalar adada yetki tartışmalarına ve siyasi krize neden oldu. Ledra yolu olarak bilinen barikatın Türk tarafındaki duvar geçen yıl

yıkılmış ve Türk askerinin Yeşil Hat üzerinde altından geçerek ikmal yapabilmesi için üst geçit inşa edilmişti. Ancak Rum lider Tasos Papadopulos’un üst geçidin kaldırılması şartını koyması üzerine Ledra yolu trafiğe açılamamıştı.

TALAT ISRAR ETTİ

Mehmet Ali Talat, geçtiğimiz günlerde, Ledra yolunun açılması önünde engel olarak görülen köprünün sökülmesi talimatı verince Genelkurmay Başkanlığı ile KKTC yönetimi arasında kriz ortaya çıktı. KKTC Anayasası’nın geçici 10’uncu maddesine göre, Yeşil Hat üzerindeki her türlü faaliyetin Türk askerinin denetimi ve onayı ile gerçekleşeceğini vurgulayan Genelkurmay Başkanlığı, köprünün kaldırılması ile ilgili çekincelerini ortaya koydu.

Mehmet Ali Talat, köprünün kaldırılmasında ısrar etti ve dün taraflar anlaşarak köprünün söküm işlemlerinin bugün başlaması kararına vardı. Ancak köprü ile başlayan ’yetki kimde?’ tartışmaları son bulmadı.

SIKINTI YARATTI

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın KKTC Meclisi’ni konuyu ele almak üzere olağanüstü toplantıya çağırdığını açıkladı. Soyer, Meclis’in önümüzdeki günlerde Lokmacı krizini ele almak üzere Talat başkanlığında olağanüstü toplanacağını belirterek, "Gelişmeler, halkın oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı Talat için sıkıntı yarattı. Bu sadece Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasından değil muhalefet partileri DP ve UBP’nin konuyu ’hangi hakla bunu yaptın’ noktasına taşımasından da kaynaklandı" dedi. Soyer, Rum lider Tasos

/images/100/0x0/55eb22f3f018fbb8f8ad96ce
Papadopulos’un sürekli olarak Talat’ı yetkisiz göstermeye çalıştığını muhatabının Türkiye olduğunu savunduğunu vurguladı ve son gelişmelerin Kıbrıs Türk siyasetine de zarar verdiğini kaydetti.

MECLİS’E BOYKOT

KKTC’de muhalefetteki UBP ve DP milletvekilleri ise geçen aylarda yeni kurulan koalisyon hükümetini protesto ederek meclisi boykot ediyor. Ancak muhalefet partilerinin Talat’ın çağrısı üzerine Meclis’in olağanüstü toplantısına katılması bekleniyor. KKTC anayasasında değişiklik yapılabilmesi için 50 sandalyeli parlamentoda milletvekillerinin 3’te 2 çoğunluğunun oyu gerekiyor. Muhalefet partileri, muhtemel bir anayasa değişikliğini ise kabul etmiyor. Koalisyon hükümetinin mecliste 29 milletvekili bulunuyor. Anayasa değişikliği için 34 oy gerekiyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!