52. Münih Güvenlik Konferansı: 50 ülkeden 600 konuk

Güncelleme Tarihi:

52. Münih Güvenlik Konferansı: 50 ülkeden 600 konuk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 11:29

Almanya'nın Münih kentinde, 12-14 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek dünyanın en önemli güvenlik forumlarından Münih Güvenlik Konferansı’na bu yıl 50 ülkeden yaklaşık 600 üst düzey katılacak. Münih Güvenlik Konferansı sözcüsü Oliver Rolofs yaptığı açıklamada, bu yıl konferansta tartışılacak temel konuların, Suriye’deki iç savaş ve sığınmacı krizi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Münih kentinde gerçekleştirilecek 52. Münih Güvenlik Konferansı’nın katılımcıları arasında, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’den Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’dan Başbakan Dimitri Medvedev ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’dan Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Irak’tan Başbakan Haydar El İbadi de yer alıyor.

Konferansın, uluslararası güvenlik politikaları alanında en önemli karar alıcıları bir araya getireceğini vurgulayan Rolofs, “Münih Güvenlik Konferansı’nda bu yıl öne çıkacak konular, Avrupa’nın sığınmacı krizine çözüm arayışları, Suriye’deki savaş ve Avrupa’nın güvenlik mimarisinin geleceği olacak. Sahra Altı Afrika’da istikrar, siber dünyada silahların denetimi de diğer önemli başlıklar olacak” dedi.

Haberin Devamı

50 ÜLKEDEN 600 KONUK

Konferansa bu yıl 50 ülkeden yaklaşık 600 üst düzey konuğun katılacağını belirten Rolofs, konferansta dünya gündemindeki krizlere çözüm çabalarının ve gelecekteki muhtemel sorun alanlarının ele alınacağını kaydetti.

Rolofs, terörün artık sınırları aştığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl bizleri kaygılandıran gerçek şu: Son dönemdeki ihtilafların sınır tanımayan bir nitelik taşıması, ihtilafların çözümü konusunda bizleri büyük bir meydan okumayla karşı karşıya bırakıyor. Suriye’deki savaş bölgesel bir ihtilafa dönüşmüş durumda. Sığınmacı krizi, siber tehditler, cihat adına yapılan terör. Tüm bu sorunlar sınırları aşıyor ve bizler bunlarla etkili şekilde mücadele edebilmek için işbirliği yapmaya çabalıyoruz. Bazıları bu sorunlara karşı ulusal çapta önlemlerle hareket etme amacında ancak gerçekte bu çözüm değil. Bu yıl konferansta yapılacak tartışmaların büyük sınamalarla başa çıkma konusunda bizlere yeni motivasyonlar sağlamasını umut ediyoruz.”

İSTİHBARATÇILAR IŞİD'İ TARTIŞACAK

Bu yıl Münih Güvenlik Konferansı’ndaki en ilginç oturumlardan biri istihbarat başkanlarının IŞİD ile mücadeleyi ele alacakları panel olacak.

Konferansın ilk günü 12 Şubat’ta gerçekleştirilecek panele, İngiliz Dijital İletişim ve İstihbarat Kurumu (GCHQ) Başkanı Robert Hannigan, Hollanda istihbarat teşkilatı AIVD Başkanı Rob Bertholee, AB İstihbarat Analiz Merkezi Başkanı Dr. Gerhand Conrad katılacak. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan'ın da davet edildiği panele katılıp katılmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Konferans kapsamında bu yıl ilk kez salgın hastalıkların küresel güvenlik ve istikrara etkisi de konuşulacak.

Haberin Devamı


ÜST DÜZEY İSİMLER

Konferansa bu yıl yaklaşık 30 devlet ve hükümet başkanı, 70 dışişleri ve savunma bakanı katılacak.

Bu yıl Münih Güvenlik Konferansı’na katılması beklenen liderler arasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ürdün Kralı Abdullah, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ve BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın da konferansa katılmaları bekleniyor.

Konferansın açılış konuşmalarını Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın yapması öngörülüyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!