500 milyonluk mega hediye için 5 yıl beklemek lazım

Güncelleme Tarihi:

500 milyonluk mega hediye için 5 yıl beklemek lazım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 17:50

Romanyalı muhasebeci buhar bulutları fışkırtan mazgal üstünde ısınmaya çalışan evsizin önüne geldiğimizde durdu, pantolon cebinden çıkarttığı bozuklukları ayak dibindeki kaseye bıraktı. Madeni paraların sesi herhalde yaşlı evsizi tatmin etmemiş olmalı, teşekküre gerek görmüyor.

Haberin Devamı

70'li yıllarda Amerika'ya göç etmiş olan Romen tanıdığım Noel ayında işlek sokak-cadde kavşaklarında, mağaza girişlerinde el açanlara vermek üzere ceplerinde tek-tük kağıt parayla birlikte bolca bozukluk taşıdığını söylüyor: ''Ama Bükreş'teki akrabalarım yoksullara yardım olsun diye yaptığım esas bağışı öğrenseler bizim Liviu kafayı üşütmüş diyecekler.''

Nedir muhasebeci Liviu'nun esas bağışı? '' Cadillac DeVille'i bağışladım Diyabetliler Cemiyeti'ne.'' Övünmeye meraklı adam değil Liviu, izah ediyor: '' Sonbahar ortasında sisli havada karayolunda araba sürerken anide duran arabaya tosladım, arkadan gelen bir araç da bana vurdu. Benim Cadillac 20 senelik, ön arka tamponlar ezilmisti. Hatalı bendim, sigorta az bir meblağ ile işi kapayacaktı. Diyabetliler Cemiyeti'ne telefon ettim, kamyonla arabayı alıp götürdüler. Bağış yaptım ama karlı çıktım.'' Nasıl? '' Vergimden 1500 dolar düştüm. Hem de yoksul şeker hastalarına yardım etmiş oldum.''

Haberin Devamı

Bolluk ve refah ülkesi Amerika'da ''araba bağışlamak'' yeni bir moda değil, 1992'de başlamış. Kızıl Haç, Kanser Derneği, Diyabetliler Cemiyeti yıl boyunca ''Arabanı Bağışla'' kampanyası sürdürüyor. Zenginler yanısıra orta halli aileler BMW, Cadillac, Chevrolet, Ford gibi araçlarını yardım dernekleri, tıbbi araştırma yapan kuruluşlara bağışlıyor. Bağışlananlar genelde kaza geçirmiş veya hayli eski olduğu için sürekli masraf çıkaran araçlar. Kuruluşlar hasar görmüş araçları tamir ettirip müzayede satışlarıyla kazanç sağlıyor, bağışlayanlar ise düşük vergiden yararlanıyor. Yardım cemiyetleri TV'den ''31 Aralık'tan önce arabanı bağışla, vergiden düş.''şeklinde duyuru yayınlıyor. 2000'de 733 bin kişi araba bağışlayarak 654 milyon dolar az vergi ödemiş, o tarihten bu yana yılda bağışlanan araçların sayısı bir milyonun üstünde.

Yahudilerin dini günü Hanukah, hristiyanların Noel'i ve Yeni Yıl ile Amerika bir rakamlar gösterisi içine girdi. Varlıklı kesime hitap eden dergilerde hediyelik eşyaların fiyatları inanılacak gibi değil. Forbes dergisinde platin, pırlanta gibi pahalı metal kullanmadan hazırlanan saatler arasında Gerald Genta markalının fiyatı 810 bin 200 dolar. Özelliği hiç aksamadan doğru zamanı göstermesi yanısıra Londra'nın Big Ben'i, Rus kiliseleri gibi belirli saatlerde çan sesi çalması. Bir Vacheron Constantin (585 bin), Patek Philippe (518 bin 500) Genta'yı takip ediyor.

Haberin Devamı

Cirrus Aircraft şirketinin 'en ucuz lüks' diye lanse ettiği tek motorlu Vision uçağına imalat başlamadan 500 alıcı sipariş verdi. Yedi koltuklu, 345 mil sürat yapan uçağın başlıca özelliği gerektiğinde paraşütle yere inmesi. Vision'ın fiyatı 1 milyon 550 bin dolar. Eşine yarım milyon dolaralık Ferrari Testarossa hediye eden multi milyoner oğluna ayni modelin minyatürünü 50 bin dolara yaptırmış. Oyuncak olmasına rağmen trafiğe kapalı sokaklarda gazla yol alıyor.

Hediye teatisi mevsiminde hediyelerin kralı ise bir mega yat ile çift katlı Airbus A380. Yatın güvertesi plaj gibi, içerde yüzme havuzu, tepede helikopter pisti var. Herşeyi olan kişiyi hedeflemiş mega yat ile lüks döşemeli, yatak odalı uçak. Fiyatı 500 milyon dolar. Tek kusuru sipariş verdikten sonra teslim almak için 6 yıl beklemek gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!