45 cm’den 5 kurşun

Güncelleme Tarihi:

45 cm’den 5 kurşun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2010 00:00

İsrail askerlerinin katlettiği 9 Türk’ün vücudundan 9 mm’lik toplam 30 mermi çıktı. Bu 9 Türk’ten 5’inin kafalarından vurularak öldürüldüğü tespit edildi. 19 yaşındaki Furkan Doğan, 45 cm’den daha yakın bir mesafeden 5 kez vurulmuş. Öldürülenlerden sadece birinde tek kurşun var.

Haberin Devamı

ABLUKA altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail ordusunun 31 Mayıs’ta Akdeniz’in uluslararası sularında düzenlediği baskında ölen 9 Türk’ün Adalet Bakanlığı’nın talebiyle Adli Tıp Kurumu’na yaptırılan otopsi sonuçları, İngiliz The Guardian Gazetesi tarafından yayınlandı. Gazete, bu bağımsız soruşturmada elde edilen bilgilerle “İsrail’in baskı altına girdiğini” savundu. Kurumun The Guardian’a açıkladığı otopsi sonuçlarına göre, ölen 9 Türk’ün vücudundan 9 mm’lik toplam 30 mermi çıktı. Bu 9 Türk’ten 5’inin kafalarından vurularak öldürüldüğü tespit edildi.
6 kişi kayıp
Gazeteye konuşan Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı Yalçın Büyük, gemideki 6 kişinin de hâlâ kayıp olduğunu, 48 kişinin vurularak yaralandığını, ölü sayısının artabileceğini de belirtti. Kurum Başkanı Haluk İnce ise sadece tek bir cesette 9 mm’den farklı bir mermi türünün bulunduğunu belirterek, “Ateşli silahlarda bu tür bir materyalin kullanıldığını ilk kez gördük. Genelde tüfeklerde kullanılan farklı türlerde saçmalar içeren bir çeşit mermi kapsülüydü. Şakaktan kafaya girmiş ve içeride bütün halde kalmış” dedi.
En yakın 20 cm
Amerikan vatandaşlığı da bulunan ve henüz 19 yaşında olan Furkan Doğan’ın, 45 cm’den daha yakın bir mesafeden 5 kez vurulduğu da ortaya çıktı. Gazete, otopsi sonuçlarının askeri harekatın “yoğunluğunu” kanıtladığını belirtirken, Adli Tıp Kurumu Başkanı şunları söyledi: “En yakın 20 cm’den ateş edilmiş. Ölenlerin sadece biri tek bir kez vurulmuş. Diğer 8 kişide birden fazla kurşun yarası var. Tek kurşunla vurulan kişi, uzak mesafeden alnına isabet eden mermiyle can vermiş.”

Haberin Devamı

Kim, nasıl vuruldu?

ADLİ Tıp Kurumu Raporu, The Guardian’ın haberine göre özetle şöyle:
- Ali Haydar Bengi (39) 6 kez vuruldu: Sol göğüs, karın, sağ kol, sağ bacak, iki kez sol el.
- Furkan Doğan (19) 5 kez vuruldu: Burun, sırt, kafasının arkası, sol bacak, sol ayak bileği.
- Cengiz Akyüz (42) 4 kez vuruldu: Kafasının arkasından, yüzünün sağından, sırtından ve sol bacağından.
- İbrahim Bilgen (60) 4 kez vuruldu: Sağ omuz, sırt, sağ kalça, sağ şakak.
- Fahri Yaldız (43) 4 kez vuruldu: Sol göğüs, sol bacak, iki kez sağ bacak.
- Çetin Topçuoğlu (54) 3 kez vuruldu: Kafasının arkası, sol yanı, karnının sağı.
- Necdet Yıldırım (32) 2 kez vuruldu: Sağ omuz, sırtının solu.
- Cengiz Songür (47) 2 kez vuruldu: Boynunun ön tarafı.
- Cevdet Kılıçlar (38) 1 kez vuruldu: Alnının ortasından.

Haberin Devamı

Değişik materyaller kullanmışlar

ADLİ Tıp Kurumu Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi’nde yapılan otopsinin kesin sonuçları 10 gün içinde çıkacak. Otopsilere katılan İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Arıcan ilk bulgularla ilgili şunları söyledi: “Atışların çoğu hedef gözetilerek yapılmış. Yine çoğu, birden fazla isabet almış. İlginç yerlerden atışlar var. Örneğin iki kaşının arasından vurulan vardı. Yakın atış mesafesinden vurulanlar da var. Yakın atış mesafesi tabancalar için 45-50 cm, uzun namlulu silahlar için 80-100 cm olabilir. Bilmediğimiz, değişik materyaller kullanmışlar. Tabloyu daha net görebilmemiz için giysilerini de incelememiz gerekiyor. ” / Mesude ERŞAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!