Bulgaristan Ermeni karar tasarısını reddetti

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan Ermeni karar tasarısını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 15:49

Bulgaristan'da ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisi tarafından hazırlanan ve sözde Ermeni soykırımının Bulgaristan tarafından tanınmasını öngören karar tasarısı, Bulgaristan Parlamentosu genel kurulunda reddedildi.

Haberin Devamı

ATAKA Genel Başkanı Volen Siderov ile toplam 12 milletvekilinin imzaladığı, “Osmanlı İmparatorluğu'nun 1915-1922 yıllarında Ermenilere karşı uyguladığı soykırımın tanınması” başlıklı karar tasarısı, parlamentonun haftalık gündeminin belirlenmesi ile ilgili bugün yapılan genel kurul toplantısında gündeme getirildi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidardaki üçlü koalisyon hükümetinin ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) parlamento grubunun karşı çıkmasına rağmen gündeme alınan karar tasarısı, tartışmalı geçen görüşmeler sonunda yapılan oylamada reddedildi.

Tasarı için, oturuma katılan 174 milletvekilinden 79'u “hayır”, 55 milletvekili “evet” oyu kullandı. Oylamada 40 milletvekili de çekimser kaldı. Karar tasarısı ile ilgili yapılan görüşmeler, tartışmalı geçti.

Haberin Devamı

“2'inci Simeon Ulusal Hareketi”nin (NDSV) Ermeni kökenli milletvekili Propen Krikoryan, yaptığı konuşmada, “tarihteki olayların Ermenilerin kalbinde olduğunu” ifade ederek, “Ancak Ermeni menfaatleri böyle popülist fikirlerle kirlenmemelidir” dedi.

“SADECE GEÇMİŞLE UĞRAŞAN SİYASİ PARTİLERİN GELECEĞİ OLAMAZ”

HÖH milletvekillerinden Lütfi Mestan da bu konunun Bulgaristan Parlamentosuna gelmesinin son derece gereksiz olduğunu ifade ederek, parlamentoların tarihe karışmaması gerektiğini söyledi. Mestan, ”Tarihi yaraları kaşıyarak barış ve huzuru yakalayamayız” diye konuştu.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekili Tatyana Donçeva da konunun gündeme getirilerek siyasi çıkar sağlanmaya çalışılmasının anlamsız olduğunu söyledi. Donçeva, “2006 yılında hala Osmanlı imparatorluğu ile uğraşmak utanç vericidir. Tarihi tarihçiler yapar, Osmanlı imparatorluğunu tartışmak bizim işimiz değildir. Sadece geçmişle uğraşan siyasi partilerin geleceği olamaz” dedi.

ATAKA milletvekilleri ise tasarının benzerlerinin Avrupa'da 9 ülkenin parlamentosu tarafından kabul edildiğini, er ya da geç Bulgaristan Parlamentosunun da bu tasarıyı kabul edeceğini iddia etti.

Görüşmelerde son konuşmayı, Parlamento Başkanı Georgi Pirinski yaptı. Pirinski, Bulgaristan Parlamentosunun bu konuyu görüşmeye hazır olmadığını ifade ederek, tasarının iki komisyonda 3 ay boyunca ele alındığını, ancak her iki komisyonun da aralarında bilim adamları olmasına rağmen bir karara varamadığını kaydetti. Pirinski, “Biz bu konuda bugün dengeli, akılcı ve sağlam gerekçelere dayalı bir karar vermek durumunda değiliz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!