Müslüman vali krizi

Güncelleme Tarihi:

Müslüman vali krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2006 00:00

Yunanistan’da muhalefetteki Pasok’un, Drama-Kavala-İskeçe valiliği için Pomak asıllı Müslüman Gülbahar Karahasan’ı aday göstermesi iktidar ile kilisede tepkiye yol açtı. Karahasan kendisini "Müslüman Yunanlı" diye ifade ettiği halde, bölge yönetiminin Türkiye’ye tepsi içinde sunulacağı iddia ediliyor.

YUNANİSTAN’da, ana muhalefetteki Pasok’un lideri Yorgos Papandreu’nun, Türklerin yoğun yaşadığı Batı Trakya’da, İskeçe’nin Gökçepınar köyünden olan 27 yaşındaki Pomak asıllı Müslüman avukat Gülbeyaz Karahasan’ı önümüzdeki ekim ayında yapılacak yerel seçimlerde Drama-Kavala-İskeçe bölgesi için vali adayı ilan etmesi hem Atina’da, hem de azınlık çevrelerinde tepkilere yolaçtı.

Daha önce Batı Trakya Türk azınlığını kastederek "kişinin kendi etnik kökenini kendisinin belirlemesi hakkına sahip olduğunu" söylediğinde Yunanistan’da kıyamet koparan Papandreu’nun bu tercihi, iktidar partisi Yeni Demokrasi’nin (ND) bir kesimiyle, kilise çevrelerinde sert dille eleştirildi.

Selanik Valisi Panayotis Psomiadis, "Karahasan eğer seçilirse, 25 Mart bayramında (1821’de Osmanlıya karşı savaşın başlatılması) yapacağı konuşmayı çok merak ediyorum. Bu arada, Ermeni ve Pontuslu Rum soykırımlarını da tanıyıp tanımadığını öğrenmek istiyorum" diye konuştu.

Selanik metropoliti Anthimos da "Bu adaylık sorun yaratacak. Bizimle aynı dinden olmayanlarla bir olamayız" dedi. İktidar vekillerinden Stelyo Papatemelis ise "O bölgenin yönetimi tepsi içinde Türkiye’ye sunmayacağız!" dedi. Aşırı sağcı LAOS partisinin lideri Yorgos Karancaferis ise 1994 yılında Drama, Kavala ve İskeçe illerinin tek bir valilikte birleştirilmesinin nedeninin, azınlıktan vali seçilmesini önlemek olduğunu vurguladı.

MÜSLÜMAN YUNANLIYIM

Papandreu’nun bu tercihi nedeniyle manşetlerde olan Gülbeyaz Karahasan "Ben Müslüman Yunanlıyım. Yunanistan’da doğdum büyüdüm, Yunan üniversitesinde okudum" diyor.

Ancak, Karahasan’ın adaylığı azınlık çevrelerinde de tepkilere neden oldu. Pasok’un 2004 İskeçe milletvekili adayı Dr. Burhan Boran, Hürriyet’e yaptığı açıklamada Papandreu’nun bu hareketini siyasi açıdan onaylamakla birlikte, parti içindeki azınlık görüşlerinin sorulmamasından yakındı. Boran "Gülbeyaz Karahasan bugüne kadarki açıklamalarında kendisini Yunan vatandaşı Müslüman Türk olarak tanımlamamıştır. Karahasan, azınlığın temsilcisi değildir" dedi.

Pasok İskeçe il örgütü üyesi Hasan Kabza da Karahasan’ın adaylığında görüşlerinin alınmamasını eleştirerek "Eğer bize sorulsaydı başka bir isim önerecektik. Benim için önemli olan Batı Trakya’da huzurun devam etmesidir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!