40 yılın hezimeti

Güncelleme Tarihi:

40 yılın hezimeti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

İngiltere’de önceki gün yapılan yerel seçimlerde, 11 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi, son 40 yılın en büyük yenilgisini aldı. 10 ay önce Tony Blair’in görevi bırakmasıyla başbakanlık koltuğuna oturan Gordon Brown, bu ilk sınavında hiç beklemediği ölçüde başarısız oldu.

İŞÇİ Partili Başbakan Gordon Brown, 10 aylık icraatı sonrası girdiği sınav niteliğindeki ilk seçimden hezimetle çıktı. İngiltere ve Galler’de önceki gün yapılan yerel seçimin ilk sonuçlarına göre Muhafazakar Parti oyların yüzde 44’ünü, liberal-demokratlar yüzde 25’ini ve İşçi Partisi de yüzde 24’ünü aldı.

Muhafazakár Parti yandaşları seçim zaferini kutlarken, muhafazakar lider David Cameron, "Bu sonuç, sadece Gordon Brown ve hükümetine karşı verilmiş oylarla gelmedi. Bu aynı zamanda, Muhafazakar Parti’ye duyulan güvenin bir sonucudur" dedi. Başbakan Brown da seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Bunun benim ve İşçi Partisi için son derece hayalkırıklığı yaratan kötü bir gece olduğu açık" diye konuştu.

Blair’in kehaneti

Seçimlerden birkaç gün önce bir gazeteye konuşan eski Başbakan Tony Blair, yerine gelen Brown’ın Muhafazakar Parti lideri Cameron karşısında şansı olmadığını ileri sürerek ortalığı karıştırmıştı. Sonuçlar, İşçi Partisi’ni de karıştırdı. Genel seçimlerde koltuklarını kaybetmekten endişe eden bazı İşçi Partili milletvekilleri, Brown’ın partiye yük olduğunu ortaya atarken, liderin değişmesi gerektiğini savundular.

Siyasi gözlemciler, İşçi Partisi’nin yerel seçimlerde aldığı ağır yenilginin, aslında sürpriz olmadığını savunuyor. Gözlemciler, hayat pahalılığından şikayetçi olan seçmenin, sorunlarını çözemeyen hükümeti cezalandırdığını öne sürdü.

Londra’da Johnson önde

Başkent Londra’da ise dün akşam açıklanması beklenen seçim sonuçları gecenin ilerleyen saatlerine kaldı. En son alınan kısmi sonuçlara göre kendini "Türk kökenli" olarak tanıtan Muhafazakar Parti’den Boris Johnson 14 bölgenin sekizinde önde bulunuyordu. Londra’da akşam çıkan Evening Standard gazetesi Johnson’un zaferini ilan etti ancak Johnson temkinli. İki dönemdir başkanlık koltuğunda oturan "Kızıl" Ken Livingstone cephesinde ise hayal kırıklığı yaşandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!