Hamas ihtilali

Güncelleme Tarihi:

Hamas ihtilali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

Hedefi, İsrail’i yok etmek ve Filistin’de bir İslam devleti kurmak olan canlı bomba ve Keleş’lerin örgütü Hamas, Filistin’de yapılan seçimde, 132 üyeli mecliste 76 sandalye kazandı. Örgüt lideri İsmail Haniya, iktidardan düşürdükleri Arafat’ın El Fetih örgütü ile koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını söyledi. 43 sandalye alan El Fetih ise Hamas’la iktidarı paylaşmak istemediğini açıkladı.

FİLİSTİN’de yapılan seçimlerde, canlı bombaların örgütü Hamas 10 yıldır iktidarda olan El Fetih’i geride bıraktı. İlk sonuçlara göre Hamas, 132 sandalyeli mecliste 76 sandalye kazandı. El Fetih sadece 43 sandalye ile büyük hayalkırıklığı yaşarken, geriye kalan 13 sandalye küçük partilere ve bağımsız adaylara gitti.

Yenilginin ardından, Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ile birlikte tüm kabine üyeleri istifasını sundu. İstifaları kabul eden Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hükümeti kurma görevini Hamas’a verecek. Coşkuyla sokağa dökülen Hamas yanlıları, zaferi havaya ateş açarak ve helva dağıtarak kutladılar.

EL FETİH: KOALİSYON OLMAZ

Hamas yetkilileri tarafından yapılan ilk açıklamalar, ne kadar çok oy alırsa alsın El Fetih ile koalisyon yapılacağı yönündeydi. Hamas’ın ülke sınırları içindeki lideri İsmail Haniya, seçim zaferinin ortaya çıkmasından sonraki ilk açıklamasında, ılımlı mesajlar verdi ve iktidarı El Fetih’le paylaşmak istediklerini söyledi. Gazze’de açıklama yapan Haniya, Hamas’ın direnişin, reformun ve çeşitliliğin partisi olarak bilindiğini vurguladı ve "Devlet Başkanı Abbas ve El Fetih yetkilileriyle en kısa zamanda koalisyon için görüşmek istiyoruz" dedi. Hamas’ın, İsrail’le ateşkesi uzatmaya da sıcak baktığı bildirildi.

Yolsuzluk batağına saplandığı ve yetersizliği nedeniyle seçimleri kaybettiği belirtilen El Fetih’in üst düzey yetkililerinden Saib Erekat ise, Hamas tarafından kurulacak koalisyon hükümetinin ortağı olmayı reddettiklerini söyledi. Sonuçların ardından Hamaslı yetkililerle görüşen El Fetih yönetimi, muhalefette kalarak partiyi yeniden yapılandıracaklarını belirtti.

ABBAS ÇEKİLECEK Mİ

Yaser Arafat’ın ölümünün ardından geçen yıl yapılan seçimler sonunda Devlet Başkanı olan Mahmud Abbas, bu göreve 4 yıl için geldi. Hamas’ın zaferi, doğrudan Abbas’ı etkilemese de, Filistin lideri, "İsrail ile barış yönünde adım atmayacak bir hükümet gelirse çekilirim" demişti. ABD Başkanı George Bush’un istifa etmemesi yönünde baskı yaptığı Abbas’ın çekilmesi durumunda, Devlet Başkanlığı seçimleri yenilecek. Nitekim, üst düzey Hamas yetkilisi Müşir el Masri, İsrail’i tanımanın veya masaya oturmanın gündemlerinde olmadığını açıkladı.

Oy için kızların yüzünü açtılar

GAZZE’de, günah olduğu gerekçesiyle dans etmeyi yasaklayan ve bu yasağa uymayan birkaç barı da havaya uçuran Hamas, seçimlere kısa bir süre kala, kadının cazibesini keşfetti. Kararsız seçmeni hedef alan Hamas, kadınları ön plana çıkararak, bu kesimi iknaya çalıştı. Seçim günü, sandık başında kuyruğa giren başları yeşil bantla Hamas yanlısı güler yüzlü kızlar, kararsızları Hamas’a oy atmaya davet ettiler.

Bu bayrak El Fetih’in kalesinden indirildi

Hamas’ın kazandığı seçim zaferinin ardından örgüt taraftarları, Ramallah’ta meclis binasındaki Filistin bayrağını indirerek yerine Hamas’ın İslami yeşil bayrağını çektiler. Hamas taraftarları şehirdeki zafer kutlamaları sırasında meclisin pencerelerini kırıp dama çıkmayı başardılar. Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat’ın kurduğu ve yıllardır iktidarda bulunan El Fetih örgütünün kalesi konumundaki meclis binasının tepesine çıkan Hamas’çılar Filistin’in yeşil-siyah-kırmızı-beyaz renkli bayrağını çektiler.

İsrail’deki Likud Partisi’nin lideri Binyamin Netanyahu, dün yaşananları "Gözlerimizin önünde bir Hamasistan kuruldu" diyerek özetledi ve kurulacak yeni hükümeti şimdiden "İran’ın bir uydusu" olarak niteledi.

Canlı bombalar zafer sarhoşu

Filistin’in daha ikinci seçiminde El Fetih’i iktidardan indiren Hamas’ın 7’den 70’e bütün taraftarları dün sokaklara dökülüp sevinç gösterileri yaptı. Binlerce Hamaslı, Gazze’de, "Tebrikler, İslam’ın zaferi"diye slogan attı. Canlı bomba eylemlerinde onlarca İsrailliyi öldüren ve halk tabanında çok geniş destek bulan Hamas’ın bu zaferi, barış sürecinin geleceğine ilişkin çok ciddi kaygılar uyandırdı.

Amaç İsrail’i yok etmek

Açılımı: Hareket’ül Mukavemet’ül İslamiye (İslami direniş hareketi). 1987’de kuruldu.

Uzun vadeli hedefi: İsrail’i yok ederek kutsal topraklarda bir İslam Devleti kurmak.

İsrail, ABD ve AB’ye göre terör örgütü, ancak tabanı çok geniş. Rakibi İslami Cihad küçük bir silahlı grup olarak kaldı.

Sayısız canlı bomba eylemi düzenledi. İsrail de 2004’te örgütün ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin ile halefi Rantisi’yi füze saldırısıyla ortadan kaldırdı.

Hamas’ın silahlı kanadı Ezzedin el Kasım Tugayları, 2000 yılında intihar eylemlerini yoğunlaştırdı.

Hamas’ın seçimlere katılma kararı örgüt içinde giderek yer edinen pragmatizmin işareti. Örgütün baş adayı İsmail Haniya, örgütün ılımlı kanadından çok akıllı bir strateji uzmanı olarak tanınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!