36 Bulgar gazeteci ajanlık yapmış

Güncelleme Tarihi:

36 Bulgar gazeteci ajanlık yapmış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 21:20

Bulgaristan'da, 36 ünlü gazetecinin eski Komünist rejimin kurduğu siyasi polis için ajanlık yaptıkları ortaya çıktı.

Bulgaristan'da 1989'da sona eren Komünist rejimde siyasi polis için çalışan eski ajanların geçmişini araştırmakla görevlendirilen devlet komisyonu, resmi internet sitesinde yayınladığı listede, medya kuruluşu sahibi, başredaktör, redaksiyon kurulu başkanı ve köşe yazarlarının isimleri bulunuyor.

Ülkede yankı uyandıran listede, en yüksek tirajlı “Trud” gazetesinin başredaktörü Toşo Toşev'in, gizli polise görüşme yapması için bir apartman dairesini kullandırdığı bildirildi. Kendisi de eski ajan olan Bulgaristan Cumhurbaşkanı
Georgi Pirvanov, Toşo Toşev'e, ülkenin en büyük ödülü olan “Stara Planina Devlet Nişanı”nı sunmuştu.

Eski Komünist Partisi'nin devamı olan ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne karşı sert eleştirilerde bulunmakla tanınan “Frognews” adlı özel haber ajansın sahibi Ognyan Stefanov'un da siyasi polise buluşma mekanı sağladığı ortaya çıktı. Bulgaristan'da, eleştirel ve muhalif tavrıyla tanınan Stefanov'un kolları ve bacakları geçen yıl uğradığı mafya saldırısında metal sopalarla kırılmıştı.

Başbakan Boyko Borisov, temmuz ayında kurduğu hükümette, yurtdışındaki Bulgarlar'dan sorumlu bakan olan Bojidar Dimitrov'un da ajan olduğunun ortaya çıkması üzerine, ülkedeki tüm ajanların isimlerini kamuoyuna açıklayacağını duyurmuştu.
Devlet komisyonu, daha önce de devletin önemli kurumlarında halen görev yapan eski ajanların isimlerini açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!