Alman basınında Ermeni sorunu ele alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Alman basınında Ermeni sorunu ele alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2005 09:06

Hıristiyan Demokratların sözde Ermeni soykırımıyla ilgili önergesinin ardından, Almanya’nın önde gelen gazeteleri de kamuoyu oluşturmaya başladı. Yazar Orhan Pamuk ve Prof. Halil Berktay’ın sözlerine yer veren gazeteler, ‘Türkiye’de soykırım ele alınsın sözleri çoğalıyor’ diye yazdılar.

ALMANYA’da muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Partileri’nin (CDU/CSU) Federal Parlamento’ya verdiği sözde Ermeni soykırımıyla ilgili önergenin ardından 34 Alman gazetesi konuyu ele alarak, Ermeni soykırımı için kamuoyu oluşturulmaya başlandı. Almanya’da yerel gazeteler dahil hemen hemen her gazete sözde Ermeni soykırımıyla ilgili haberlere, yazar Orhan Pamuk’un İsviçre gazetesi Tagesanzeiger’in kültür ilavesinde yayınlanan ‘1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü’ açıklamasını da ekliyor.

NEREDEYSE TÜMÜ

Bu gazeteler arasında Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Welt, Frankfurter Rundschau, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost, Kölner Stadtanzeiger, Kölnische Rundschau, Aachener Zeitung, Rhein Zeitung, Westdeutsche Zeitung, WAZ, Heidenheimer Zeitung, Südwest Presse, Leipziger Volkszeitung, Hofer Anzeiger, Potsdamer Neueste Nachrichten, Westfaelische Rundschau, Neue Ruhr Zeitung, Main Taunus Kurier, Wendlinger Zeitung, Südkurier, Nürtinger Zeitung, Saar-Echo, Volksstimme, Hohenloher Zeitung, Backnanger Kreiszeitung, Thüringische Landeszeitung, Passauer Neue Presse, Lausitzer Rundschau, Oberhessische Presse, Esslinger Zeitung, Cellische Zeitung gibi gazeteler, bulunuyor.

HEPSİ ALEYHTE

Frankfurter Rundschau ve Köllner Stadtanzeiger gazeteleri ise dün yayınladıkları haberlerde, Ermeni soykırımının olduğuna dair Türk aydınlarının sözlerini de örnek gösterirken, yazar Orhan Pamuk ile Sabancı Üniversitesi profesörlerinden Halil Berktay’ın isimlerini verdiler. Frankfurter Rundschau Gazetesi’ndeki haberde, ‘Almanya’da yaşanan Ermenilere soykırım tartışmalarının ardından, Türkiye’de de o dönemki olayların ele alınması yönündeki sesler çoğalmaya başladı’ denilirken, gazeteci Mehmet Ali Birand’ın yaptığı bir uyarıya da dikkat çekildi.

BİZ HAKLIYIZ

Birand’ın, ‘Üzerimize dev bir tsunami geliyor, Ermeni tsunamisi’ sözlerine yer veren gazete, konuyu sadece inkar etmenin artık yeterli olmadığı uyarısında bulunan Birand, konuyu Birleşmiş Milletler uzman komisyonunun ele alması gerektiğini söylüyor. Ancak Birand da, Türkiye’nin haklı olduğunu ve hiç kimsenin soykırımdan söz edemeyeceğini belirtiyor’ yorumunu yaptı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun da, sözkonusu yıllarda en fazla 300 bin Ermeni’nin öldüğünü söylediğine dikkat çekilen haberde, ‘Kısa bir süre önce yazar Orhan Pamuk, ‘Türkiye’de 30 bin Kürt ile 1 milyon Ermeni öldürülmüştür. Ama bunu benden başka söylemeye cesaret eden yok’ dedi’ diye yazıldı.

PAMUK’A DESTEK

Haberde, ‘Şimdi Pamuk hakkında, halkı kışkırtmaktan ve devlet organlarına hakaretten ötürü dava açılması gündemde’ denilirken, şu yorum yapıldı: ‘Pamuk’a destek çıkan az sayıdaki bilimadamlarından biri de, özel Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Halil Berktay. Berktay, ‘1915/1916 yıllarında Türkiye’de kesinlikle 800 bin ile 1 milyon arasında Ermeni öldürülmüştür’ diyor.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!