Çavuşoğlu: ABD, Suriye ile ilgili tavsiyelerimizi dinlemediği için üzgün

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu: ABD, Suriye ile ilgili tavsiyelerimizi dinlemediği için üzgün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 17:18

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ardahan Üniversitesi tarafından yaptırılan mini golf sahasının açılışını yapmak ve partisi tarafından düzenlenecek olan iftar programına katılmak için geldiği Kars’ta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu’nu Kars Harakani Havalimanı’nda, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı MHP’li Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Murat Kınay ve AK Partililer karşıladı. Bakan Çavuşoğlu, karayolu ile Ardahan’a gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AK Partililer olarak Türkiye’nin her yerinde düzenlenen iftar programlarına katıldıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, bu kez de Ardahan’da partisince düzenlenecek olan iftar programına katılacağını söyledi. Ardahan Üniversitesi tarafından yapılan 18 çukurlu mini golf sahasının açılışını yaptıktan sonra Valilik, Ticaret Odası ve Belediyeyi de ziyaret edeceğini belirten Çavuşoğlu, Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun golfün tüm Anadolu’da yayılması için, özelikle de Kars, Ardahan ve Erzurum’da golfu gençlere sevdirmek için faaliyetleri olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu bir gazetecinin, "Olası koalisyon hükümetinden sonra hükümetinizin koalisyon yapacağı parti ile birlikte dış politikasında özelikle Suriye sınırında ve mülteciler konusunda bir değişiklik ön görüyor musunuz? Orası zaten kanayan bir yara, Kobani’de şuan çatışmalar var" sorusuna, "Biz de zaten 5 yıldır bunu söylemeye çalışıyoruz ve artık Suriye’de kanın, gözyaşının dinmesi gerekiyor. Suriye, bir taraftan kendi insanını değişik yöntemlerle, uçak savarlarla, hava saldırılarıyla, varil bombalarıyla öldürüyor. Daha önce kimyasal silah da kullandığını da biliyorsunuz. Bu teyit de edildi. Aynı şekilde halkını işkenceyle ve açlığa mahkum ederek öldüren bir zalim rejim var. Diğer taraftan da terör örgütleri var. DAİŞ bunların başında ve olan masum insanlara oluyor. Bu zulmün durması gerekiyor ve bu da siyasi dönüşümün sağlanması gerekiyor. 5 sene sonra birçok ülke bunun artık olması gerektiğini düşünüyor ama biz 5 senedir söylüyoruz. Dolayısıyla biz ilkeli bir duruş sergiliyoruz" dedi.

"ABD, SURİYE İLE İLGİLİ TAVSİYELERİMİZİ DİNLEMEDİĞİ İÇİN ÜZGÜN"

Türkiye’nin Suriye ve Suriye halkı ile hiçbir sorunu olmadığını belirten Çavuşoğlu, daha önce sorunlar oluştuğunu ve bunların çözüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Suriye’de Arap Baharı ile başlayan durum bu noktaya geldi ve bu bataklığı kurutmak gerekiyor. Bunun da en önemli yöntemi daha doğrusu alternatifsiz yöntemi siyasi dönüşümün sağlanmasıdır ve bu konuda da rejimin baskı hissetmesi lazım. Bizim dış politika felsefemizden ve ilkelerimizden sapmak mümkün olmaz. Türkiye’nin çıkarlarını savunmak ama çok yönlü proaktif bir dış politika, ilkesel dış politika, insan odaklı dış politikamız devam eder. Bu Türkiye’nin anlayışıdır. Suriye’deki şu andaki durumun sorumlusu Türkiye değildir. Arap Baharı’nın burada başlaması, Esad rejimine ‘biz kendi insanını öldür demedik’. Hatta tam tersi ‘öldürme’ dedik. Fakat bu rejim öldürmeye devam etti. Şimdi buraya siyasi çözüm öneren ve somut öneriler öneren, 5 senedir somut öneri getiren ülke Türkiye’dir. 5 sene sonra Amerika, diğer ülkeler de, sizin 4-5 sene önce tavsiyelerinizi dinlemediğimiz için üzgünüz diyorlar. Ama hâlâ arazideki gerçekleri bunu sadece Amerika için söylemiyorum ama koalisyonun içerisindeki ülkeler için de söylüyorum. Arazideki gerçekleri anlamaya da çözüm önerisi getirme konusunda yetersiziz. Suriye ile yakından ilgilenen tabi koalisyonun dışında ülkeler de var. İran ve Rusya gibi. Biz o ülkelere de söyledik. ‘Burada ölenler Müslüman bu zulmü durduralım, bu katliamları durduralım’ diye. Dolayısıyla şimdi durup dururken Türkiye’nin dış politikası değişip de Esad rejimine 300 bin insanı öldürdün, iyi eline sağlık, iyi 300 bin insanı öldürdüysen de önemli değil seninle dost olacağız demek mümkün mü? Yani doğrusu biz dış politikamızın her alanda ilkeli dış politikamızın devam etmesini arzu ederiz. Her uyguladığınız politika her alanda da ekonomide de diğer konularda da her zaman istediğiniz gibi olmayabilir. Ama aksaklıklar oldu diye ilkelerinizden vazgeçmeniz mümkün değil."

"KOMŞULARLA SIFIR SORUN ANLAYIŞIMIZ DEVAM EDECEK"


Komşularla sıfır sorunlu dış politika anlayışının devam ettiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bugün sorun yaşadığımız komşular Suriye başta olmak üzere veya eskiden beri sorunlu olduğumuz Ermenistan gibi meselelerde sorumlusu biz değiliz. Biz o konularda da Ermenistan’a biliyorsunuz elimizi uzattık. Ama Ermenistan bugüne kadar tüm iyi niyetimizi geri çevirdi. 1915 olayları dahil. Bu şimdi bizim komşularla problem anlamına mı gelir? Hayır. Bu anlayışımız da devam edecek. Dediğim gibi biz ilkeli, insan odaklı, çok yönlü proaktif bir dış politika izliyoruz ve dünyanın imrendiği bir dış politika izliyoruz. Bu dış politikanın devam etmesini arzu ediyoruz" dedi.

"İSRAİL'LE GÖRÜŞMELER OLABİLİR"

Bakan Çavuşoğlu, bir başka gazetecinin, "Dün İsrail ile ilgili bir görüşme yapıldığını açıklamışsınız, bu görüşmeler devam edecek mi? sorusuna ise, "Biliyorsunuz İsrail ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi için, ilişkilerimizi normalleştirmek için üç tane şartımız vardı. Bunlardan bir tanesi özür dilemesi, ikincisi Mavi Marmara’daki şehitlerimizin yakınlarına ödenecek tazminat, üçüncüsü Filistin ve Gazze üzerindeki blokajların, ambargoların, kısıtlamaların kaldırılması ve bu konuda Türkiye önemli bir rol oynayabilir daha önce de olduğu gibi Ortadoğu meselesinde yapıcı bir rol oynayabilir. Bu konuların nasıl düzenleneceği; özür dilediler, diğer konularda da anlaşma yani şartların yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde zaten bunlar eskiden beri görüşülür. Hiçbir görüşme olmadan, hiçbir iletişim olmadan bu şartların nasıl yerine getireceğini nasıl sağlayabilirsin. Dolayısıyla uzmanlar düzeyinde zaten bu şartların yerine gelmesi için görüşmeler her zaman yapılabilir" diye yanıt verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!