29 Ekim mesajı: PKK ile ortak mücadele

Güncelleme Tarihi:

29 Ekim mesajı: PKK ile ortak mücadele
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2018 20:18

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ABD’nin başkenti Washington’da Türk Büyükelçi Serdar Kılıç’ın ev sahipliği yaptığı bir resepsiyonla kutlandı.

Haberin Devamı

ABD tarafını resepsiyonda Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Muavini Matthew Palmer temsil etti. Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Serdar Kılıç, Türkiye ve ABD’nin evrensel değerler olan demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile birbirine bağlı iki müttefik olduğunu söyledi. Kılıç daha sonra Türkçe olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Ekim mesajını okudu. Erdoğan’ın mesajında Suriyeli sığınmacılara yüreğini ve kapısını açan tek ülkenin Türkiye olduğu vurgusu yer aldı: “Malazgirtten başlayıp son bir asırdır Çanakkale’de, Kutül Amare’de, Dumlupınar’da, Kıbrıs’ta devam eden zaferlerimizden Suriye’deki insani duruşumuza kadar her gelişme milletimizin asil duruşunun sembolleridir. Herkesin kapısını ve kalbini kapattığı sığınmacılara evini, yüreğini açan, insani sorumluluklarını hakkıyla yerine getiren tek ülke Türkiye olmuştur.”

Haberin Devamı

Müsteşar Muavini Palmer ise ABD Başkanı Trump’ın 29 Ekim mesajını okudu. Amerikan diplomatik teamüllerine göre Başkan ulusal günlerinde devlet başkanlarına kutlama mektubu gönderiyor. Palmer’ın okuduğu, Trump’tan Erdoğan’a 29 Ekim için giden mektuptaki mesajdı ve adeta Erdoğan’ın mesajındaki sığınmacılarla ilgili vurguya yanıt vardı. Trump’ın mesajının ayrıntıları şöyle:

TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

“Ulusunuz Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. Yıldönümü’nü kutlarken Amerika Birleşik Devletleri adına en içten tebriklerimi sunarım.

1952’den beri NATO müttefiki olan ABD ile Türkiye ortaklığı önemli olmaya devam ediyor. Özellikle DEAŞ ile PKK’dan yönelen tehditleri ve terörün her halini yenilgiye uğratmanın da dahil olduğu ortak hedefler için birlikte çalışıyoruz.

Suriye’de istikrar için ortak çabalarımıza değer veriyoruz ve Türk hükümetiyle halkının Suriye’den 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapmasını takdirle karşılıyoruz.

Özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılık, tüm NATO müttefiklerinin bağlı olduğu ortak unsurlar olarak ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel bağlara kılavuzluk etmeyi sürdürüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!