Günter Grass hayatını kaybetti, Orhan Pamuk Alman romancıyı anlattı (Günter Grass kimdir)

Güncelleme Tarihi:

Günter Grass hayatını kaybetti, Orhan Pamuk Alman romancıyı anlattı (Günter Grass kimdir)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 12:18

Nobelli Alman yazar Günter Grass 87 yaşında hayatını kaybetti. Dünyanın en önemli yazarlarından biri olan Grass'ı Nobelli romancı Orhan Pamuk'a sorduk. Pamuk, “Teneke Trampet” romanı çıktığından, yani 1970’lerden beri tanıdığını söylediği Grass'la unutulmaz anılarını hurriyet.com.tr ile paylaştı...

Haberin Devamı

Şu an Gdansk adıyla Polonya'ya bağlı olan Danzig kentinde dünyaya gelen Alman yazar Grass, Almanya'nın Lübeck kentindeki bir hastanede hayatını kaybetti.

1999 Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Grass, sadece yetenekli bir romancı değil, aynı zamanda oyun yazarı, şair, heykeltıraş ve kendi kitap kapaklarının dizaynını yapan bir tasarımcıydı.

1959'da yayımlanan "Teneke Trampet" romanıyla dünya çapında ün kazanan Grass'ın aralarında "Kedi ve Fare" ve "Köpek Yılları"nın da bulunduğu birçok eseri de milyonlarca okura ulaştı.

Grass'ın, büyümek istemeyen Oscar isimli çocuğun gözünden İkinci Dünya Savaşı yıllarını anlattığı Teneke Trampet romanı daha sonra sinemaya da uyarlanmıştı.

Grass, 2012'de İsrail'in bölgedeki politikalarını eleştirdiği şiiriyle de tartışmalara yol açmıştı.

Günter Grass hayatını kaybetti, Orhan Pamuk Alman romancıyı anlattı (Günter Grass kimdir)


Haberin Devamı

BENİ EN ZOR ZAMANLARIMDA…
Tabii ben Günter Grass’ı, Teneke Trampet çıktığından, 70’lerden beri tanıyorum… Nisan 2010’da Avrupa üzerinde bir kül bulutu vardı ve uçakların Avrupa üzerinde hareket etmesi durdurulmuştu. O günlerde Grass, İstanbul’daydı ve planladığından daha çok kaldı. Biz de her akşam buluşur, lokantalara gider, içer içer konuşurduk… Beni zor zamanlarımda imza kampanyalarıyla desteklemiş; iyi niyetli, açık, önyargısız, çok sıcak, içten bir arkadaştı. Babamın yaşına yakın, benden bir kuşak yaşlıydı ama çok arkadaşça bir insandı. Günter Grass’ın gençliğinde tıpkı benim gibi ressam olmak istemesi, hâlâ resim yapması, bir atölyesi olması beni heyecanlandıran ve politika dışında konuştuğumuz bir başka konuydu. Günter Grass, ressamlığından dolayı görsel bir yazardı. Hikâye ne kadar acımasız, sert ve siyasi olursa olsun, hikâyeyi yazarın yaratıcılığına dayandırmayı öğretti bize. Rebalais ve Celine’den çok şey öğrenen Grass, büyülü gerçekçiliğin ve Marquez’in gelişmesinde etkili olmuş bir yazardı. Yaşayan en büyük Alman yazarıydı…

NAZİ GEÇMİŞİ BÜYÜK TARTIŞMA KOPARDI

Biyografi yazarı Michael Jürgs, Grass'ın çocukluğunun geçtiği ortamı "A Childhood between the Holy Spirit and Hitler" (Kutsal Ruh ve Hitler arasındaki Çocukluk) adlı kitabında anlatmıştı.

Nasyonel Sosyalist Partisi'nin gençlik kolları 'Hitler Gençliği'ne giren Grass, henüz 17 yaşında II. Dünya Savaşı'nın yol açtığı dehşete tanıklık etti. Daha sonra da Nazilerin özel askeri birimi Waffen SS'e katıldı. Nobelli yazar yıllar sonra bu deneyimleriyle yüzleşti.

2006 yılında yayınlanan otobiyografisinde Waffen-SS üyeliğinden bahsetmesi, Almanya'da olduğu kadar yurt dışında da büyük tepkilere yol açtı ve Grass'ın 'ahlaki otorite' konumuna ciddi zarar verdi.

Yıllarca Almanya'nın Nazi geçmişiyle hesaplaşmasını savunan ünlü yazar, bir anda 'ikiyüzlü' olmakla suçlanmaya başladı.

Bazılarınca 'ahlaki otorite', bazılarınca ise 'radikal solcu' olarak değerlendirilen görüşleri, Almanya'yı ikiye böldü. 1961'de kendini Almanya Sosyal Demokrat Partisi'ne adadı, 1969'da Willy Brandt'in seçim kampanyasına destek verdi. Daha sonra partiye üye oldu fakat birkaç yıl sonra iltica hakkıyla ilgili bir tartışma üzerine partisinden ayrıldı.

Haberin Devamı

Günter Grass hayatını kaybetti, Orhan Pamuk Alman romancıyı anlattı (Günter Grass kimdir)

2010 yılında “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de-Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesi kapsamında İstanbul'a gelen Grass, ünlü yazar Yaşar Kemal'le de bir araya gelmişti.

Günter Grass hayatını kaybetti, Orhan Pamuk Alman romancıyı anlattı (Günter Grass kimdir)

Günter Grass ve Yaşar Kemal 1997'de Frankfurt'taki bir törende


BAKMADAN GEÇME!