Kozmik canavar

Güncelleme Tarihi:

Kozmik canavar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 22:33

Bilim insanları, 12.8 milyar ışık yılı uzaklıkta “zamanın başlangıcından kalma” bir “kozmik canavar” buldu.

Haberin Devamı

‘Nature’ dergisinde yayımlanan araştırmada, ‘SDSS J0100+2802’ adı verilen kuasarın, şimdiye kadar biliminsanları tarafından uzak evrende gözlemlenen en parlak gökada olduğu belirtildi. Kuasar, şimdiye kadar keşfedilen en büyük kara deliği de içeriyor. Yeni keşfedilen kuasarın olağanüstü parlaklığı, merkezindeki kara deliği çevreleyen gazın son derece güçlü bir biçimde ısınması sonucu ortaya çıkıyor.

GÜNEŞ’İN 420 TRİLYON KATI

Pekin Üniversitesi Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Prof. Vu Şüe Bing, Çin, Hawaii, Arizona ve Şili’deki teleskopların Dünya’dan 12.8 milyar ışık yılı uzaklıkta keşfettikleri kuasarın, Güneş’ten 420 trilyon kez daha büyük ve Samanyolu galaksisinden 40 bin kat daha parlak olduğunu açıkladı. Kuasarın bu büyüklüğe, evrenin oluşumuna yol açtığına inanılan ‘Büyük Patlama’dan sonraki 900 milyon yıl içinde ulaştığı sanılıyor. Uzmanlar, evrenin halihazırda 14 milyar yaşında olduğunu varsayıyor.

Haberin Devamı

UZAYIN EN PARLAĞI

Bulunan gök cismini “kozmik canavar” olarak tanımlayan Prof. Vu, şunları söyledi: “Bu, keşfedilen en büyük kozmik canavar. Zamanın başlangıcına bu kadar yakın bir kuasarda, bu kadar inanılmaz parlaklık ve büyüklük son derece şaşırtıcı. SDSS J0100+2802, şimdiye kadar kadim uzayda keşfedilen en parlak gök cismi. Bu kozmik ışık, bildiğimiz hiçbir kuramla açıklanamıyor. O kadar parlak ki, daha küçük bir teleskopla bile görülebilir.”

EVRENİN DENİZ FENERİ

SDSS J0100+2802 kuasarını, diğer sır gök cisimlerini keşif için yol gösterici olarak kullanacaklarını söyleyen Vu, “Karanlık, uzak evrende tıpkı bir deniz feneri gibi parlıyor. Işık tutarak yerküre ile kara delik arasındaki gök cisimlerini görmemizi sağlıyor. Uzak galaksilerle Samanyolu galaksisi arasındaki gök cisimlerini anlamak için eşsiz bir şans yakaladık” şeklinde konuştu.

DOĞUŞTAN KARADELİK

Çİnlİ biliminsanı Prof. Vu Şüe Bing, ‘kozmik canavar’la ilgili şu bilgileri verdi: “Evrenin bu kadar genç olduğu bir çağda bu kadar devasa bir kara delik nasıl oluşabildi? Halihazırda elimizde bunu açıklayabilecek hiçbir kuram yok. Bir kara deliğin bir milyar yıldan az sürede bu büyüklüğe ulaşabilmesi için doğduğu andan itibaren çevresindeki bütün yıldızlar arası kütleyi içine çekmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!