Beş saatlik zirveden anlaşma çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Beş saatlik zirveden anlaşma çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 00:23

Ukrayna krizi yüzünden savaş riski artarken, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Almanya Başbakanı Merkel, Kiev’in ardından dün de Rus lider Putin’le görüşmek için Moskova’ya gitti. Kremlin’de beş saat süren zirveden daha önce ihlal edilen Minsk ateşkes anlaşmasına geri dönülmesi kararı çıktı.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rus ayrılıkçılarla ordu arasındaki beş bin kişinin ölmesine neden olan çatışmaların durmasını sağlayacak barış görüşmeleri için önceki gün Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i, dün Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda ağırladı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Almanya Başbakan Merkel, Kremlin Sarayı’na arka kapıdan girdi. Fotoğrafçılara görüşme arasında 30 saniye kadar çekim yapma izni verildi. Kremlin Sarayı’nda kapalı kapılar ardından düzenlenen ve yaklaşık 5 saat süren görüşme, gece yarısı sonlandı. Zirveden 5 Eylül 2014’te imzalanan ama defalarca ihlal edilen Minsk ateşkes anlaşmasına geri dönülmesi niyeti çıktı.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, görüşmenin “yapıcı, bilgilendirici” geçtiğini Merkel ve Hollande’ın, Minsk Anlaşması’nın uygulanması için Putin’e ilettikleri teklif temelinde olası ortak anlaşma metni üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu belgenin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Putin’in tekliflerini içereceğini vurgulayan Peskov, “Normandiya Dörtlüsü; Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri, görüşmelere pazar günü telefonda devam edecek” dedi. Merkel ve Hollande, Kremlin’deki görüşmenin ardından ülkelerine dönmek üzere havalimanına hareket etti.

Ortak bildirinin duyurulmasına başlıca engelin, Rus ayrılıkçıların işgal ettikleri topraklardan vazgeçmemesi olduğu belirtildi. Rus Kommersant gazetesi ise Ukrayna’nın doğusunda Kiev yönetimiyle ayrılıkçılar arasında savaşın daha fazla tırmanmaması için yegane çözümün “bölgeye barış gücü yerleştirilmesi” olacağını duyurdu. Hem Ukrayna yönetiminin hem de Rusya’nın barış gücü fikrine sıcak bakmaya başladığını belirten Kommersant gazetesi, “Ancak en büyük pürüz barış gücünün hangi ülke askerlerinden oluşacağında düğümlenmiş” diye yazdı. Rusya’daki uluslararası ilişkiler uzmanı Aleksander Guşçin ise“Dünya liderleri kısa sürede diplomatik çözüm bulmazsa korkarım ABD harekete geçerek Ukrayna’ya silah yardımına başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Minsk Anlaşması’nın maddeleri

Haberin Devamı

1. Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleriyle ayrılıkçıların koşulsuz şartsız ateşkes ilan etmeleri.
2. AGİT gözlemcilerinin ilan edilecek ateşkesi denetlemeye başlaması.
3. Ukrayna anayasasında yapılacak değişiklikle ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölgelerine öz yönetim hakkı verilmesi.
4. Ukrayna-Rusya sınırının daimi esasta AGİT gözlemcileri tarafından denetim altına alınması.
5. İhtilaflı tarafların tüm esirleri koşulsuz serbest bırakması.
6. Çatışmalara katılmış kişiler hakkında genel af ilan edilmesi.
7. Ukrayna içi yönetim yapısını belirleyecek diyaloğun başlatılması.
8. Ukrayna doğusunda sivillere insani yardım yapılması koşullarını sağlanması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!