TCK’dan 3 madde ve ‘İnternet’e inceleme

Güncelleme Tarihi:

TCK’dan 3 madde ve ‘İnternet’e inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 01:12

AVRUPA Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) yapılan oylamada 19’a karşı 77 oyla kabul edilen, Hırvat Parlamenter Gvozden Srecko Flego’nun hazırladığı ‘Avrupa’da Medya Özgürlüğünün Korunması’ başlıklı raporda Venedik Komisyonu’ndan Türkiye’deki bazı yasa ve yasa maddelerini incelemesi istendi.

Haberin Devamı

216, 301 VE 304’ÜNCÜ MADDELER

Avrupa Konseyi’nin danışma organı olan ve yasal konularda görüş bildiren Venedik Komisyonu’nun inceleyeceği maddeler Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” konusundaki 216., “Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” konulu 301. ve “Devlete karşı savaşa tahrik” konusundaki 304. maddelerinden oluşuyor.
Venedik Komisyonu’nun inceleyeceği yasa ise Türkiye’de ciddi tartışmalara neden olan 5651 sayılı, ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ olacak.Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin medyaya doğrudan müdahalede bulunduğu vurgulanıyor. ‘Demokrasi ve insan haklarının korunması medya özgürlüğüne bağlı’ mesajının verildiği raporun Türkiye ile ilgili bölümünde öne çıkan vurgulardan bazıları şunlar:

50 BİN SİTE BLOKE EDİLDİ

Gazeteciler, hükümetin müdahalesi ve eleştiriye tahammülsüzlüğü, kısıtlayıcı yasalar, tartışmaya açık yüzlerce soruşturma nedeniyle güvenlikleri ve profesyonel bağımsızlıkları açısından tehditlerle karşı karşıya.
Görünüşe göre çok sayıda gazeteci üst düzey hükümet yetkililerinin doğrudan müdahalesi ya da baskısıyla işten atıldı. Erdoğan, yayınlarını etkilemek amacıyla çok sayıda medya sahibi ve editörü aradığını kabul etti.
Soma’daki haberlerden sonra Der Spiegel dergisinin ve BBC Türkçe Servisi’nin muhabirlerinin karşı karşıya kaldığı durum, kamu yetkililerinin gazetecilere ve medya kuruluşlarına karşı ölçüsüz ya da kışkırtıcı dil kullanmak için yüksek statülerini istismar etmekten kaçınmalarının ve ispatsız açıklama durumunda özür dilemelerinin gerekliliğini gösteriyor.
İnternet, ana akım medyadaki sansür ve otosansür nedeniyle kamu çıkarına olan, aralarında yolsuzluğa ilişkin olanların da olduğu, hükümetin hoşuna gitmeyebilecek haberlere ulaşmak isteyenler için önemli bir araç haline geldi.
Hükümet çok sayıda haber içerikli ve paylaşım amaçlı siteyi kapatmak için yasal imkanlarını kullandı. 2009’dan bu yana bloke edilen site sayısının 50 bin olduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!