278 yolculu uçağı patlatacaktı

Güncelleme Tarihi:

278 yolculu uçağı patlatacaktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 06:29

El Kaide bağlantılı olduğu bildirilen bir Nijeryalı, Amsterdam'dan ABD'nin Detroit kentine gelen bir yolcu uçağını havaya uçurmaya çalıştı. Saldırgan, yolcular ve mürettebatın son anda üzerine atlaması sonucu bombayı patlatamadı.

Haberin Devamı

HAVADA BOMBA PANİĞİ - WEB TV

 

FELAKET SON ANDA ÖNLENDİ - FOTO GALERİ

 

Amerikan ulusal güvenlik kurumu (NSA) yetkilileri, “Amsterdam'dan kalkan Northwest Havayollarına ait 253 sefer sayılı Airbus 330 tipi uçağın 278 yolcusuyla Detroit'e indiğini belirterek, “bu sırada bir kişinin uçağı havaya uçurmaya çalıştığını, ancak başarısız olduğunu” söyledi.

Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten yetkililer, şüphelinin Abdul Mudallad adında ve Nijerya vatandaşı olduğunu ifade etti.

 

Associated Press haber ajansı, Mudallad'ın bombayı patlatma talimatını El Kaide'den aldığını söylediğini bildirdi.

 

Haberin Devamı

AFP ve Reuters ajansları da şüphelinin El Kaide ile bağlantısı olduğu bilgisini verirken, CNN'e konuşan bir yetkili ise saldırganın bu örgüt tarafından eğitildiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi.

SALDIRGANIN BACAKLARI YANDI

Yabancı haber ajansları, yolcuların yanık kokusu alması üzerine olayı fark ettiklerini ve hemen şüpheli şahsın üzerine atladıklarını bildirdi.

Şüphelinin kısa sürede yolcular ve mürettebat tarafından etkisiz hale getirildiği ifade edilirken, üzerindeki bombayı patlatamayan Nijeryalı saldırganın bacaklarında ciddi yanıklar olduğu bildirildi.

Yetkililer tüm yolcuların güvenli bir şekilde uçaktan indirildiğini, sadece kargaşa esnasında iki yolcunun hafif şekilde yaralandığını açıkladı.

Hava yolu şirket yetkilileri uçağın Nijerya'dan kalktığını ve Amsterdam bağlantılı olarak Detroit'e geldiğini belirtirken, şüphelinin toz ve sıvı karışımı bir patlayıcıyı patlatmaya çalıştığını, ancak ateşleme düzeneğindeki bir aksaklık nedeniyle patlamanın gerçekleşmediğini söyledi.

Olayın Delta Havayolları'na ait uçakta meydana geldiğini belirten şirket yetkilileri, Northwest ile Delta'nın birleştiğini de anımsattı.

HAVA YOLU ULAŞIMINDA GÜVENLİĞİN ARTIRILMASI

ABD'de şok etkisi yaratan olayın ardından güvenlik kurumu yetkilileri, ek ve kısıtlayıcı önlemlerin, iç ve dış hatlarda uygulamaya sokulacağını belirtti.

 

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama'nın da “hava yolu ulaşımında güvenliğin artırılması yönünde gerekli tüm önlemlerin alınması” talimatını verdiği bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton, Hawai'de Noel tatilinde bulunan Obama'nın olayla ilgili tüm gelişmeleri yakından ve düzenli olarak takip ettiğini belirterek, Obama ve güvenlik yetkililerinin bu süreçte zaman zaman durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

Burton, Obama'nın “havayolu ulaşımında güvenliğin artırılması için gerekli tüm önlemlerin alınması” yönünde talimat verdiğini de kaydetti.

Beyaz Saray yetkilileri söz konusu olayın “terörist eylem girişimi” olarak değerlendirildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!