Yeni İskoçya

Güncelleme Tarihi:

Yeni İskoçya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 22:37

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Haberin Devamı

İskoçya, 307 yıldır ortak olduğu Birleşik Krallık’tan ayrılıp ayrılmamak için dün sandık başına gitti. Son anketlerde bağımsızlık karşıtlarının oyları yüzde 53 olarak çıkarken, referandumdan ne çıkarsa çıksın İskoçya yeni bir döneme giriyor.

İSKOÇYA’nın dört bir yanından 4.2 milyon seçmen Birleşik Krallık’ın geleceğini belirleyecek bağımsızlık referandumu için dün sandık başına gitti. Yerel saatle 7.00’da başlayan ve akşam 22.00’a dek devam eden referandumda seçmenler “Sizce İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı” sorusuna ‘Evet’ veya ‘Hayır’ seçeneklerinden birini seçerek cevap verdi. Bu sabah açıklanmaya başlanacak sonuçlar ne olursa olsun, tarihi oylamadan sonra artık ülkede ve İskoçya sınırlarında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Zira, İngiliz basınının haberlerinde sıkça vurguladığı üzere, İskoçların çoğunluğu bağımsızlığı reddetse bile Birleşik Krallık’ın İskoçya’ya birtakım haklar tanıması ve bir arada kalabilmek için bazı düzenlemelere gitmesi bekleniyor. Dünyada ve özellikle Avrupa’daki diğer milliyetçi hareketlerin çoğunun heyetler göndererek yerinde izlediği oylamanın akıbeti, emsal teşkil edecek.

İLKLER YAŞANDI:

İskoçya Seçim Kurulu ülkede oy verme hakkı olan kişilerden yüzde 97’sinin referanduma katılmak için kayıt yaptırdığını ve bu durumun ülke tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Birleşik Krallık tarihinde ilk kez 16 yaşındakiler de sandık başına gitti. Ülkenin 32 idari bölgesinden temsilciler oylamanın ilk saatlerinde tüm kentlerde referanduma katılım oranının yüzde 80’nin üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı. Başkent Edinburgh’da da referanduma yoğun bir katılım vardı. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen binlerce kişi oyunu verebilmek için uzun süre sandık başında kuyrukta bekledi.

ANKET “HAYIR” DEDİ:

Referandumdan önce İngiliz araştırma şirketi Ipsos MORI tarafından yapılan son anket İskoçya’nın Birleşik Krallık’ta kalmasını tercih edenlerin oyların yüzde 53’ünü alarak referandumu kazanacağını gösterdi. Ancak uzmanlar iki cephe arasındaki oy farkının ‘net bir tahminde bulunmayı imkânsız kılacak denli az’ olduğunu söylüyordu.

Haberin Devamı


Cameron’ın başına patlayabilir

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Cameron, “Sonsuza kadar Birleşik Krallık’ın lideri olarak kalmayacağım, ancak ayrılık kararı alırsanız bunun dönüşü olmayacak” demiş ve İskoçlardan ‘Birleşik Krallık ailesini dağıtmamalarını’ istemişti. Uzmanlar, Cameron’ın kariyerinin referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın zarar göreceğini düşünüyor. Cameron’ın referandumdan ‘evet’ oyu çıkarsa ‘İskoçya’yı kaybeden Başbakan’ olarak tarihe geçeceğini belirten analistler, böyle bir durumda istifa etmesi gerekeceğini söylüyor. Cameron, ‘Hayır’ oyu vermeleri halinde İskoçlara daha fazla özerklik vaat etmişti. Bu durumda da İngiliz ekonomisine gelecek ek maliyet Cameron’ın 2015’te seçimleri kaybetmesine yol açabilir. Her halükarda İskoç ve İngiltere ilişkileri yeni bir döneme giriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!