AİHM'den Türkiye'ye dört mahkumiyet birden

Güncelleme Tarihi:

AİHMden Türkiyeye dört mahkumiyet birden
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 01:32

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "aşağılayıcı muamele", "savunma hakkının engellenmesi" ve "soruşturmanın yetersizliği" şikayetleriyle yapılan başvurularda Türkiye'yi haksız buldu. AİHM kararları gereği Türkiye'nin, başvuru sahiplerine yaklaşık 100 bin euro tazminat ödemesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Ahmet Eryılmaz isimli vatandaşın 2007 yılında yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, "gözaltı süresince avukat tutma hakkını kullanamadığı" gerekçesiyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6'ncı maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Eryılmaz'a yaklaşık 2 bin 500 euro tazminat ödeyecek. Başvuru sahibi Eryılmaz, 2004 yılında uyuşturucu trafiği yaparken polis tarafından yakalanmasının ardından gözaltı sırasında avukat tutma hakkı verilmemesi üzerine şikayette bulunmuştu.

Ferit Aktepe'nin yakınları tarafından 2007 yılında yapılan başvuruda ise AİHM, gerekçesiyle Türkiye'nin AİHS'nin 2. maddesinde yer alan "yaşam hakkı"nı ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Aktepe ailesine yaklaşık 23 bin euro tazminat ödeyecek. Başvuru sahibi Aktepe ailesi, Ferit Aktepe'nin 2005 yılında askerlik hizmeti sırasında intihar etmesinde "gerekli tedbirlerin alınmaması ve etkili bir soruşturmanın yapılmaması" nedeniyle şikayette bulunmuştu.

VİCDANİ RET DAVASI
Çağlar Buldu, Barış Görmez, Ersin Ölgün ve Nevzat Umdu'nun birlikte açtığı başvuruyu da karara bağlayan AİHM, "İnsanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yapıldığı" gerekçesiyle Türkiye'nin AİHS'nin 3. maddesini, "Düşünce, din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlandığı" gerekçesiyle AİHS'nin 9'uncu maddesini ve "sivil bir mahkemede yargılanmadığı" gerekçesiyle AİHS'nin 6'ncı maddesindeki adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Buldu'ya 17 bin euro, Görmez'e 20 bin euro, Ölgün'e 12 bin euro ve Umdu'ya 8 bin 650 euro tazminat ödeyecek. Başvuru sahipleri askerliklerini dini gerekçelerle yapmak istemedikleri için vicdani retçi olmuş ancak açılan davada askeri bir mahkemece yargılanmaları ve aşağılayıcı muamele gördükleri gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Haberin Devamı

Yüksel Yiğitdoğan'ın 2010 yılında yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Türkiye'yi AİHS'nin 3'üncü maddesininde yer alan "İnsanlık dışı ve aşağılayıcı muamele" konusunda maddi delil açısından Türkiye'yi haklı bulurken, yargılama yöntemleri açısından haksız buldu. AİHM ayrıca Türkiye'nin AİHS'nin 6'ncı maddesini ihlal etttiğine hükmetti. Türkiye karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Yiğitdoğan'a 18 bin euro tazminat ödeyecek. Başvuru sahibi Yiğitdoğan, 1999'da yasadışı bir örgüte üye olmak ve örgütün birçok cinayet eylemine katılmaktan ömür boyu hapse mahkum edilmesi sonrası işkence gördüğü ve işkenceyle ilgili gerekli soruşturmanın yapılmadığı gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!