Ariel Şaron hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Ariel Şaron hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2014 14:27

İsrail'in uzun yıllardır bitkisel hayatta yaşayan eski başbakanı Ariel Şaron hayatını kaybetti. Şabra ve Şatilla katliamı ile tanınan eski komutan, 2006’da iktidarının zirvesindeyken komaya girmeden hemen önce “barış güvercini” rolüne soyunmuştu.

Haberin Devamı

4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanaması nedeniyle sekiz yıldır komada olan 85 yaşındaki Şaron'un ölüm haberini ilk olarak İsrail Ordu Radyosu duyurdu. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle son nefesini veren babasının ölümünü doğrulayan Gilad Şaron gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gitti. Gitmeye karar verdiği anda gitti" dedi.

FOTOĞRAFLARLA ARİEL ŞARON

Tel Aviv'de tedavi gördüğü Tel Haşomer hastanesinde yaşamını yitiren Şaron'un, Negev'de, 2000'de ölen karısı Lili'nin yanına gömüleceği açıklandı. Şaron'un sağlık durumunun son iki haftadır giderek kötüleştiği belirtiliyordu.

ARIEL ŞARON HAYATINI KAYBETTİ

Şaron'un ölümü ardından ilk açıklamayı yapan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Arik (Şaron), milletini seven cesur bir liderdi" dedi.

Şaron'un hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı yayınlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Ariel Şaron, büyük bir lider, savaşçı, cesur bir asker ve cesaretli bir devlet adamıydı. İsrail devletinin güvenliğine çok katkı sağladı. Ariel, halkını sever, halkı da onu severdi. İsrail'in en büyük savunucularındandı. Bir kararın nasıl alınması gerektiğini, nasıl uygulanması gerektiği bilirdi" dedi.

Haberin Devamı

Eski Başbakan Ehud Olmert de yaptığı yazılı açıklamada, "Şaron, İsrail devletinde ve devlet kurulmadan önce de en büyük askerlerden ve savaşçılardan biriydi. Şaron'un ölümü, İsrail'in büyük bir siyasi liderini, güçlü bir savaşçıyı kaybetmesidir" ifadesini kullandı.

SON KONUŞAN LİDERLERDEN BİRİ ERDOĞAN'DI
Yıllardır obez olan Şaron, 18 Aralık 2005’te kan pıhtılaşması nedeniyle hafif bir inme geçirdi. İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, o günlerde Hürriyet’e, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçmiş olsun telefonu Şaron’u derinden etkiledi” demişti. Doktorları, Şaron’un kalbindeki bir sorun nedeniyle beynine pıhtı gittiğini saptadı. 5 Ocak 2006’da kalp ameliyatı olması planlanan Şaron, doktorların uyarısına rağmen son güne kadar işine devam etti. 4 Ocak’ta ağır bir beyin kanaması geçirdi. Toplam 21 saat süren iki ameliyata rağmen komaya girdi. Son nefesini verdiği dün komadaki 2928’inci günüydü.

Haberin Devamı

SUBAYLIKTAN BAŞBAKANLIĞA...
Ariel Şaron 1950’lerde bir subay olarak ön plana çıkmaya başladığı ordudan ayrılarak politikaya girdi ve sertlik yanlısı Likud Partisi’nin temellerini attı. Sabra ve Şatilla katliamlarının ardından 1982’de Savunma Bakanlığı’nı bırakmaya zorlandı ancak 2001’de başbakan olarak yeniden sahneye çıktı. İşte Şaron'un yaşamından notlar...

1928: Rusya’dan göçen ailenin çocuğu olarak 26 Şubat’da doğdu.
1948: Kudüs için savaşırken ağır yaralandı. Tek gözünde kısmi körlük var.
1953: Başında bulunduğu askeri birlik, o zamanlar Ürdün’ün yönetimindeki Batı Şeria’da bulunan Kibya köyünde 40 evi havaya uçurdu, yarısı kadınlar ve çocuklar olmak üzere 69 Arap öldü. Şaron, daha sonra bu evleri boş zannettiğini öne sürdü.
1956: Sina’da Mısır kuvvetleriyle çarpışmaya girdi. Komutanlarının gereksiz ve plansız olarak niteledikleri bu savaşta yenildi.
1967: İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Sina’yı işgal ettiği büyük savaşta başında bulunduğu zırhlı birliklere “başarıyla komuta ettiği için” büyük övgü aldı.
1973: Birlikleriyle Süveyş Kanalı’nı aşarak Mısır’ın 3. Ordusu’nu durdurdu. Bu nedenle savaş kahramanı ilan edildi. Savaşta bir mermi başını sıyırıp geçti.
1973: Aralık’ta Likud Partisi’nden İsrail parlamentosu Knesset’e seçildi.
1974: Knesset’ten istifa etti.
1975: Başbakan İzak Rabin tarafından özel güvenlik danışmanı olarak atandı.
1977-81: Menahem Begin hükümetinde Tarım Bakanı oldu.
1970’ler, 80’ler ve 90’ların başı: Filistin ve uluslararası toplumun protestolarına rağmen Batı Şeria ve Gazze’de Yahudi yerleşim yerleri kurdu. Yerleşim yerleri, mevcut barış görüşmelerindeki en tartışmalı konulardan biri.
1982: Savunma bakanı olarak (1981-83), İsrail’in Lübnan’ı işgalini yönetti. Filistinli savaşçıları kuzeyden sürme bahanesi ile yapılan bu harekatta İsrail birlikleri Beyrut’un eşiğine kadar geldi. İsrail’in müttefiki Hıristiyan milisler Beyrut’taki Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında 2 bine yakın Filistinli’yi öldürdü. Uluslararası tepkiler üzerine Şaron görevini bırakmak zorunda kaldı. Lübnan’daki savaş 18 yıl sürdü. İsrail birlikleri 2000 yılında Başbakan Ehud Barak tarafından geri çekildi.
2000: Şaron, Müslümanların kutsal mabedi Harem-i Şerif’i ziyaret ederek yine ortalığı alevlendirdi. Filistinliler ayaklandı. Çok kan döküldü. İsrail’de siyasi kriz meydana geldi ve Barak istifa etti.
2001: 6 Şubat’taki seçimleri kazanan Şaron, siyaset sahnesine bu kez başbakan olarak döndü.
2003: Şaron erken seçime gitmeye zorlandı fakat yine kazandı başbakan olarak kaldı. Aynı yıl Şaron Batı Şeria’ya duvar ördü.
2005: 8 Şubat’ta Şarm el Şeyh’te Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan zirvede ateşkes anlaşması ilan edildi.
2005: 17 Ağustos’ta İsrail Gazze’den ve Batı Şeria’nın bir bölümünden tek taraflı çekilme başlattı. Yerleşim yerlerinin boşaltılması 22 Ağustos’ta tamamlandı.
2005: Likud partisi içinde çekilme yüzünden başgösteren muhalefet üzerine kasım ayında Şaron partiden ayrılarak yandaşlarıyla birlikte Kadima partisini kurdu. Yeni seçimlerin 28 Mart, 2006’da yapılması kararlaştırıldı.
18 Aralık 2005: Hafif bir inme geçirdi, iki gün sonra taburcu oldu.
4 Ocak 2006: Ağır bir inme geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!