24 Eylül öncesi Merkel’e büyük moral

Güncelleme Tarihi:

24 Eylül öncesi Merkel’e büyük moral
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2017 19:50

Almanya’nın Saarland Eyalet Meclisi için yapılan seçimleri CDU kazandı. Oyların yüzde 40’ını alan CDU sandıktan birinci parti çıktı. SPD ise yüzde 30 oyla ikinci parti oldu. SPD'nin başbakan adayı olduktan sonra büyük bir rüzgar yakalayan Schulz, Merkel’e karşı ilk yenilgisini aldı. Başbakan Merkel ise 24 Eylül genel seçimlerinden önce büyük bir moral kazanmış oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın en küçük eyaletlerinden biri olan Saarland’da eyalet meclis seçimleri yapıldı. Seçimin galibi Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) oldu. Anketlerde yüzde 35 gösterilen CDU, kesin olmayan sonuçlara göre sandıktan yüzde 40.2 ile zaferle çıktı. CDU, 51 sandalyeli eyalet meclisinde 23 milletvekili kazandı. 

Anketlerde yüzde 34 oy oranına ulaşacağı tahmin edilen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oyların ancak yüzde 30’unu alabildi. SPD’nin aldığı tahmini milletvekili sayısı ise 18.

24 Eylül öncesi Merkel’e büyük moral

SOL PARTİ OY KAYBETTİ

Sandıktan üçüncü çıkan Sol Parti ise bir önceki seçime göre oy kaybetti. Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 13 oranında oy aldı. Sol Parti meclise yedi milletvekili sokabildi.
İslam ve mülteci karşıtı AfD yüzde 10 oranında oy hedeflerken yüzde 6’da kaldı. AfD mecliste üç sandalye aldı.
Yine kesin olmayan sonuçlara göre Yeşiller ve FDP yüzde beş barajına takıldı.
Böylece 2012 yılından beri ortaklık yapan CDU ile SPD koalisyon hükümetinin yine kurulması söz konusu.
Yaklaşık 800 bin seçmenin yüzde 70’i sandık başına gitti. Bu oran bir önceki seçimin yapıldığı 2012 yılında yüzde 61 olarak gerçekleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!