2016 terör ve savaş yılıydı

Güncelleme Tarihi:

2016 terör ve savaş yılıydı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 22:42

Zor bir yılı geride bıraktık. Dünya büyük katliamlara, beklenmedik siyasi gelişmelere tanık oldu. İngiltere AB’den ayrılma kararı aldı. Emlak milyarderi Donald Trump ABD Başkanı seçildi. İstanbul’dan Berlin’e, Paris’ten Brüksel’e dünya terör eylemleriyle sarsıldı. Fidel Castro’dan Muhammed Ali’ye, Leonard Cohen’den David Bowie’ye bir dönemi şekillendiren isimler hayata veda etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ‘yılın kişisi’ seçildi. 2017’de dünya Trump dönemine giriyor. Belirsiz bir yıla buruk bir ‘Merhaba’ demişken, 2016 ile ilgili hafızanızı test etmeye ne dersiniz?

Haberin Devamı

1- Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro, kasım ayında  90 yaşında hayata veda ettiğinde ölümü tüm dünyada yankılandı. Ambargolara, 634 suikast girişimine rağmen ABD’ye yıllarca kafa tutan Castro’nun vasiyeti neydi?

a) ‘Hiçbir yere adımı vermeyin.’

b) ‘Devrim Meydanı’na heykelimi dikin.’

c) ‘Che Guevara Anıt Mezarı’na defnedin.’

2- Dünyanın en fazla kullanılan başvuru kaynaklarından Oxford sözlüğüne göre 2016 yılının kelimesi ne idi?

a) Post-truth (gerçek sonrası)

b) Xenophobia (Zenofobi- Yabancı korkusu-nefreti)

c) Brexit, Britain (Britanya) ve exit (çıkış) sözcüklerinin birleşmesi

3- El Bab... Suriye’nin Halep kentine bağlı bu kasaba, iki yıldır DEAŞ’ın denetiminde, sahadaki aktörlerin tümü için kritik önemde. TSK destekli ÖSO güçlerinin, DEAŞ’ı sınırdan uzaklaştırmak ve Kürt grupların Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmelerine engel olmak için El Bab’a yönelik başlattığı operasyon sürüyor. Bu kasabanın adı ne anlama geliyor?

a) Kapı

b) Kıyamet

c) Kale

Haberin Devamı

4- Eylül ayında Kolombiya hükümeti ile gerilla hareketi FARC arasında 52 yıldır devam eden, 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği iç savaşı resmen sona erdiren tarihi bir barış anlaşması imzalandı. Anlaşmanın referandumda reddedilmesinin ardından ikinci barış anlaşması yapıldı ve Kongre tarafından onaylandı. Peki barışa giden tarihi görüşmeler hangi şehirde yapılmıştı?

a) New York

b) Havana

c) Paris

5- ABD başkanlık seçimleri öncesi, Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton anketlerde favoriydi. Ancak 8 Kasım seçimlerine günler kala FBI Başkanı, Clinton’la ilgili bir soruşturmanın yeniden açılması emrini verdi. Seçimleri Trump kazandı. FBI Başkanı’nın adı neydi?

a) James Comey

b) Mark Toner

c) John Kirby

6- Amerikan seçimleri ilginç olaylara sahne oldu. Hillary Clinton’ın kampanya direktörü John Podesta’nın sızan yazışmalarından yola çıkarak partinin üst düzey isimlerinin olduğu pedofili grubunun Washington’daki bir restoranı gizlice kullandığı iddia edildi. Olayın komplo teorisi olduğu ortaya çıksa da restoranın sahibi tehdit edildi. Uzun süre konuşulan bu olaya ne ad verildi?

a) Tweetgate

b) Pizzagate

  c) Watergate

Haberin Devamı

7- Yılın son haftasında Karadeniz’de trajik bir uçak kazası meydana geldi. Rus askeri uçağının düşmesiyle 64’ü dünyaca ünlü Kızıl Ordu Korosu’nun üyesi olan 92 kişi yaşamını yitirdi. Moskova’dan kalkan uçak, hangi ülkeye gidecekti?

a) Bulgaristan

b) Türkiye

c) Suriye

8- Geçen yıl cansız bedeni Bodrum’da kıyıya vuran Aylan bebek gibi, Ümran da savaşın acımasızlığının simgesi oldu. Hava saldırısında yaralanmış, ambulans koltuğunda kanlar içinde kalacak kadar yaralı olmasına rağmen ne ağlıyor ne yardım istiyordu. Ümran, Suriye’de hangi şehirde ölümle burun buruna gelmişti?

a) Hama

b) Lazkiye

c) Halep

9- Yılın ilk aylarında yine binlerce mülteci Ege sahillerinden Yunan adalarına geçmeye çalıştı. Mart ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de mülteci anlaşması için Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği’nde iki Avrupalı başbakan ile pazarlık yaptı. Türkiye, Yunanistan’a geçen mültecileri alacak, AB de Türk vatandaşlarına vizesiz geçiş sürecini hızlandıracaktı. Davutoğlu’nun pazarlık yaptığı iki başbakan kimdi?

Haberin Devamı

a) İngiltere Başbakanı Cameron- Yunanistan Başbakanı Çipras

b) Almanya Başbakanı Merkel- Hollanda Başbakanı Rutte

c) İtalya Başbakanı Renzi-

Yunanistan Başbakanı Çipras

10- Halep savaşta büyük yıkım yaşadı, binlerce sivil  yaşamını yitirdi. Halep’te, Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda muhaliflerin ve sivillerin tahliyesinin ardından, Suriye ordusu, geçen hafta kentte tamamen kontrolü sağladığını duyurdu. Halep’in doğusu ne zamandır muhalif kontrolündeydi?

a) 2012 Temmuz

b) 2013 Ocak

c) 2011 Mart

11- 20 Ocak’ta görevi Barack Obama’dan devralacak, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, kabinesini büyük ölçüde milyar dolarlık servetleri olan iş adamları ve Obama döneminde dışlanan emekli generallerle şekillendirdi. Trump’ın Dışişleri Bakanlığı’na aday gösterdiği Rex W. Tillerson, hangi Amerikan şirketinin CEO’su?

a) Apple

b) Exxon

c) Coca-Cola

Haberin Devamı

12- İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2016 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer gördüğü ismi açıkladığında herkes şaşkınlık yaşadı. Söz konusu kişi “Amerikan müziğinde yeni bir şiirsel anlatım yarattığı için” bu ödüle layık görülmüştü. Ödül törenine gitmeyeceğini açıklayan ABD’li şarkıcı kimdi?

a) Leonard Cohen

b) Bob Dylan

c) Paul McCartney

13- 23 Haziran’da Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden biri, referandum sonucuyla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı aldı. Sonuçları 2017’de de çok konuşulacak “Brexit” referandumu hangi ülkede gerçekleşmişti?

a) İspanya

b) İtalya

c) İngiltere

14- 2017’de Avrupa’da iki kritik seçim var. Biri Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimi, diğeri ise Almanya’daki parlamento seçimi. Fransa’daki seçimlerde, merkez sağın adayı eski Başbakan François Fillon’dan çok, anketlerde hızla yükselen rakibi konuşulmaya başlandı. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan, aşırı sağcı babasından dolayı “Şeytan’ın kızı” lakabı takılan bu isim kim?

a) Segolene Royal

b) Carla Bruni

c) Marine Le Pen

Haberin Devamı

15- Donald Trump’ın eşi Melania’nın, Beyaz Saray’a taşınmayarak 10 yaşındaki oğlu ile New York’ta yaşamaya devam edeceği belirtiliyor. Bu durumda başkanın büyük kızının, üvey annesinin yerine ‘first lady’lik rollerinin bazılarını üstlenebileceği konuşuldu. Trump’ın kızının ismi nedir?

a) Ivanka

b) Elizabeth

c) Michelle

16- Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, gafları, itiraflarıyla bu yılın en dikkat çeken siyasilerinden biri oldu. Belediye başkanlığı yaptığı dönemde bir şüpheliyi helikopterden attığını dahi itiraf etti. 2017 yılında da adını sıkça duyacağımız Duterte, hangi dünya liderine küfür etmişti?

a) ABD Başkanı Obama

b) Rusya Devlet Başkanı Putin

c) Almanya Başbakanı Merkel

17- Aşağıdakilerden hangisi ABD Başkanı Barack Obama’nın, görevi Trump’a devretmeden önce gerçekleştirdiği icraatlarından biri değil?

a) Küba ile tarihi barış anlaşması

b) Hiroşima’yı ziyaret etmesi

c) Rakka’nın DEAŞ’tan kurtarılması

18- 2016’da da terör örgütü DEAŞ, Türkiye ve Avrupa’da kanlı katliamlar yaptı. Fransa, 14 Temmuz Bastille Günü’nde saldırıya hedef oldu. Saldırı Fransa’nın hangi sahil kentinde yaşandı?

a) Marsilya

b) Nice

c) Cannes

19- Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu 17 Ekim’de başladı. Operasyonda yer alan, Irak’ta Şii din adamı Ayetullah Sistani’nin çağrısıyla kurulan, mezhepçilik ve insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanan milis gücünün adı nedir?

a) Haşdi Şabi

b) Kudüs Gücü

C) Ninova Muhafızları

20- Bu yıl yaşamını yitiren tanınmış isimlerin listesi ne yazık ki uzun. Umberto Eco, Muhammed Ali, Leonard Cohen, David Bowie, Prince, George Michael... ABD’li aktris Carrie Fisher da geçtiğimiz günlerde kalp kriz geçirerek yaşamını yitirdi. Fisher’ın Star Wars serisindeki rolü neydi?

a) Prenses Leia

b) Rey

c) Mara Jade

CEVAP ANAHTARI

1 ) a

2 ) a

3 ) a

4 ) b

5 ) a

6 ) b

7 ) c

8 ) c

9 ) b

10 ) a

11 ) b

12 ) b

13 ) c

14 ) c

15 ) a

16 ) a

17 ) c

18 ) b

19 ) a

20 ) a

BAKMADAN GEÇME!