2014 Dünya Basın Fotoğrafları

Güncelleme Tarihi:

2014 Dünya Basın Fotoğrafları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2014 11:59

2014 Dünya Basın Fotoğrafları'nın kazananları belli oldu. Yılın basın fotoğrafı ise Cibuti şehrinde sahildeki göçmenlerin yer aldığı John Stanmeyer imzalı fotoğraf oldu.

Haberin Devamı

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/79278/2/1/25814962/2014-dunya-basin-fotograflari

01 2014 Dünya Basın Fotoğrafları'nın kazananları belli oldu. Yılın basın fotoğrafı ise Cibuti şehrinde sahildeki göçmenlerin yer aldığı John Stanmeyer imzalı fotoğraf oldu.

02 Spot haberler kategorisi birincisi, Philippe Lopez'in çektiği bu kare oldu. Filipinler'i vuran Haiyan Tayfunu'ndan kurtulanlar, ellerinde haçlarla yürüyor.

03 Spot haberler kategorisinde ikinci olan kare John Tlumacki imzalı. Fotoğraf ise Boston'ı kana bulayan maraton bombalamasından.

04 Spot haberler kategorisinin üçüncüsü, Bangladeş'in başkenti Dakka'daki tekstil atölyesi göçüğünde enkaz altında kalmış iki işçinin fotoğrafıyla Taslima AKhter.

05 Spot haberler kategorisinin hikaye bölümünde birincilik ödülü Goran Tomaseviç'in. Fotoğrafta, mevzi almış Suriyeli iki muhalif görülüyor. Muhaliflerden önde olanı, hükümet güçlerinin açtığı ateşe hedef oluyor ve ölüyor.

Haberin Devamı

06 Kenya'nın başkenti Nairobi'deki alışveriş merkezi baskınından pek çok fotoğraf geçildi ancak içlerinden belki de en etkileyici olanı buydu. Tyler Hicks, bu kareyle spot haberler-hikaye bölümünün ikincilik ödülünü kazandı.

07 Rahul Talukder'in spot haberler-hikaye bölümünde üçüncü olduğu bu kare de Bangladeş'ten. 24 Nisan 2013 günü Savar kentinde yaşanan göçükte 1.100'den fazla insan yaşamını yitirmişti.

08 Genel haberler kategorisinde birincilik ödülü Alessandro Penso'nun. Fotoğraf ise Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da 390'ı çocuk 800 Suriyeli sığınmacının kaldığı eski bir okuldan.

09 Genel haberler kategorisinde ikincilik ödülü Moises Saman'ın. Halep'te çekilen fotoğrafta bir bomba uzmanı, bazı kimyasalları karıştırırken görülüyor.

10 Kategorinin üçüncülük ödülü İran'da bir idam sonrasında iki cellat ve onların omzuna yaslanmış bir baş görülen bu fotoğrafın oldu. Fotoğrafın sahibi ise Amir Pourmand.

11 Genel haberler kategorisinde hikayeler bölümünün birincilik ödülü, Chris McGrath'in oldu. Fotoğraf, Haiyan Tayfunu'nun vurduğu Fİlipinler'den.

12 Hikayeler bölümünün ikincisi William Daniels'in fotoğrafı oldu. Fotoğraf, Orta Afrika'da yaşanan şiddet olaylarında yakınlarını kaybetmiş bir çocuğun acısını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

13 Genel haberler kategorisi hikayeler bölümünün üçüncüsü olan fotoğraf Gazze'den. Elektriksiz kalan şehrin, zifiri karanlıkta nasıl göründüğü anlatmayı başaran fotoğrafın sahibi ise Gianluca Panella.

14 Spor olayları kategorisinin birincisi Emiliano Lasalvia'nın fotoğrafı. Arjantin'deki at yarışında Pablo Mac Donough isimli jokey, atın altında kalmış.

15 Spor olayları kategorisinin ikincisi Andrzej Grygiel.

16 Spor olayları kategorisinin üçüncüsü ABD'den Albello. FOtoğrafta ise Sırp tenisçi Novak Djokovic, ABD açık'ta bir forehand vuruşu yapmak üzereyken görülüyor.

17 Spor olayları-hikayeler bölümünün birincisi, Çinli jimnastikçileir fotoğraflayan Jia Guorong'a ait.

Haberin Devamı

18 Spor olayları-hikayeler bölümünün ikincisi Ezra Shaw. Fotoğraf ise Eylül 2013'teki America Cup'tan.

19 Spor olayları-hikayeler bölümünün üçüncüsü deQuinn Rooney. Fotoğraf, Nisan 2013'te düzenşenen Dünya Yüzme Şampiyonası'ndan.

20 Spor analizleri kategorisinin birincisi, AFP'den Jeff Pachoud. Fotoğrafta ise Fransa Megeve'deki kızakçılar görülüyor.

21 Spor analizleri kategorisinin ikincisi Bulgaristan'dan Anastas Tarpanov'un fotoğrafı oldu. Fotoğrafta, rüzgarlı kavanın kayakçıları nasıl da heyecanlandırdığı görülüyor.

22 Spor analizleri kategorisinin üçüncüsü Donald Miralle'in çektiği bu kare. Fotoğraf ise Havai açıklarındaki bir serbest dalıştan.

Haberin Devamı

23 Spor analizleri kategorisindeki hikayeler bölümünün birincisi Peter Holgersson. Fotoğrafta, İsveçli atlet Nadja Casadei'nin heptatlon mücadelesi görülüyor.

24 Spor analizleri kategorisindeki hikayeler bölümünün ikincisi Kunrong Chen'in çektiği bu kare. Fotoğraf, yerden kontrol edilen bir uçaktan çekilen fotoğrafta insanların günlük aktiviteleri kuş bakışı görülüyor.

25 Spor analizleri-hikayeler bölümünün üçüncüsü ise ALyssa Schukar. Fotoğrafta, ABD Efsaneler Futbol Ligi'nden oyuncular görülüyor.

26 Günlük olaylar kategorisinin birincisi, yılın basın fotoğrafı da seçilen John Stanmeyer imzalı bu kare.

27 Günlük olaylar kategorisinin ikincisi Maciek Nabrdalik'e ait. Fotoğrafta, Varşova'da bir yetimhanede yaşayan minik Nicolette görülüyor.

Haberin Devamı

28 Günlük olaylar kategorisinin üçüncüsü Christopher Victor Vanegas Estrada'nın çektiği bu kare. Bu ürkütücü fotoğrafta, cesetler bir alt geçitten sarkıtılmış halde bulunan cesetler görülüyor.

29 Sara Naomi Lwkowicz'in çektiği bu kare, günlük olaylar kategorisi hikayeler bölümünün birincisi seçildi. Fotoğrafta kavga eden bir çift ve ağlayan çocukları görülüyor.

30 Robin Hammond'un, savaş yorgunu Afrika ülkelerindeki zihinsel engellileri çektiği fotoğrafı, günlük olaylar kategorisi hikayeler bölümünün ikincisi oldu.

31 Marcus Bleasdale'in çektiği ve Norveç kıyısındaki balina avcısı gemiyi gösteren bu kare, günlük olaylar kategorisi hikayeler bölümünün üçüncüsü oldu.

32 Günlük hayat kategorisinin birincisi Julius Schrank'ın çektiği bu kare. Fotoğrafta, bir gün önce kumandanlarından biri ölen Kachin Özgürlük Ordusu'nun cenaze töreninde içki içip, şarkı söyleyerek yaptıkları kutlama görülüyor.

33 Günlük hayat kategorisinin ikincisi ABD'den Andrea Bruce'un çektiği kare. Suriye'nin Lazkiye kentinde çekilen bu karede, öldürülen bir askerin ardından yas tutan insanlar görülüyor.

34 Günlük hayat kategorisinin üçüncüsü Julie McGuire'ın çektiği bu kare. Malezya'nın Penang kentinde çekilen fotoğrafta, Alman Barbara Janssen tarafından açılan köpek barınağı görülüyor.

35 Günlük hayat kategorisi hikayeler bölümünün birincisi Fred Ramos. Fotoğrafın altına "DÜnyanın en şiddetli bölgelerinden biri olan Honduras, Guatemala, El Salvador üçgeninde birçok olayda bazen kıyafetler kırbanları tanımlayan tek şey oluyor" notu düşülmüş.

36 Günlük hayat kategorisi hikayeler bölümünün ikincisi Tanya Habjouqa. Fotoğrafta, Filistinlileirn kullandığı tüneller görülüyor.

37 Günlük hayat kategorisi hikayeler bölümünün üçüncülüğü Elena Chernyshova'ya ait. Fotoğrafta, Rusya'nın kutup bölgesindeki şehri Norilsk'teki zor hava şartları görülüyor.

38 Günlük hayat kategorisinin onur ödülü ise Jana Asenbrennerova'ya ait. Fotoğraflarda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşayan eşcinsellerin hayatlarından kesitler yer alıyor.

39 Gözlem portreleri kategorisinin birincisi, Markus Schreiber. Fotoğrafta, Nelson Mandela'nın ölümünün ardından üzüntüsünü gösteren bir kadın görülüyor.

40 Gözlem portreleri kategorisinin ikincisi, Rena Effendi. Fotoğrafta, doğduğundan bu yana hiç saçı kesilmeyen 10 yaşındaki Dasan Cavanaugh görülüyor.

41 Gözlem portreleri kategorisi hikayeler bölümünün birincisi Carla Kogelman. Fotoğrafta birbirine sarılan iki kız kardeş görülüyor.

42 Gözlem portreleri kategorisi hikayeler bölümünün ikincisi Peter van Agtmael. Fotoğrafta, Irak'tan dönen bir Amerikan askeri görülüyor.

43 Gözlem portreleri kategorisi hikayeler bölümünün üçüncüsü Rena Effendi. Fotoğrafta Romanya'nın küçük köyleri görülüyor.

44 Mizansen portreleri kategorisi birincisi Brent Stirton. Fotoğrafta, Hindistan'ın Batı Bengal kentindeki bir grup görme engelli albino çocuk görülüyor.

45 Mizansen portreleri kategorisi ikincisi Abbie Trayler-Smith. Fotoğrafta, zayıflamak için mide balonu operasyonu geçirmeden hemen önce poz veren Shannon isimli kadın görülüyor.

46 Mizansen portreleri kategorisi üçüncüsü Nadav Kander. Fotoğrafta, aktör Chiwetel Ejiofor görülüyor.

47 Mizansen portreleri kategorisi hikayeler bölümünün birincisi Danila Tkachenko. Fotoğrafta, Rusya ve Ukrayna'da insanlardan uzaklaşıp izole bir hayat sürmeye karar veren insanlar görülüyor.

48 Mizansen portreleri kategorisi hikayeler bölümünün ikincisi Denis Dailleux. Fotoğrafta Mısırlı genç bir vücut geliştirmeci ve annesi görülüyor.

49 Mizansen portreleri kategorisi hikayeler bölümünün üçüncüsü Nikita Shokhov. Fotoğraflar, Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki Utrish nüdist kampından.

50 Doğa fotoğrafları kategorisinin birincisi Bruno D'Amicis. Fotoğrafta, yasadışı olarak yaklaşık bir yıl boyunca tutulan çöl tilkisi görülüyor.

51 Doğa fotoğrafları kategorisinin ikincisi Markus Varesvuo. Fotoğrafta, Norveç'teki bir kar fırtınasına yakalanan martı sürüsü görülüyor.

52 Doğa fotoğrafları kategorisinin üçüncüsü Shangzhen Fan. Fotoğrafta karların arasında yürüyen iki kurt görülüyor.

53 Doğa fotoğrafları kategorisi hikayeler bölümünün birincisi Steve Winter. Los Angeles'ın ışıklarını arkasına almış bir panter görülüyor.

54 Doğa fotoğrafları kategorisi hikayeler bölümünün ikincisi Kacper Kowalski. Havadan çekilmiş fotoğrafta, insanlığın yeryüzü üzerindeki izlerini okumak mümkün; nitrojen tarlaları, madenler, enerji merkezleri, zehirli atıklar...

55 Doğa fotoğrafları kategorisi hikayeler bölümünün üçüncüsü Christian Ziegler. Fotoğrafta Demokratik Kongo Cumhuriyeti^ndeki Salonga Milli Parkı'nda yaşayan ve insanın en yakın akrabası olarak bilinen genç bir bonobo maymunu görülüyor.

Avrupa’da daha iyi yaşama kavuşmak için yola düşen Afrikalı mültecilerin, Cibuti sahilinde bir gece ailelerini aramaya çalışırken, komşu Somali’den daha ucuza sinyal çekmesi için cep telefonlarını kaldırmalarını gösteren kare “yılın fotoğrafı” seçildi. Jüri, ABD’li fotoğrafçı John Stanmeyer’ın National Geographic dergisi için çektiği karenin “sosyal adaletsizliklere, küresel fakirliği yok etmeye, insan haklarına odaklandığını” belirtti.


Jüri üyelerinden Susan Linfield, “Göçmenlerle ilgili çekilen birçok fotoğraf, onları kir pas içinde, zayıf güçsüz gösteriyor. Fakat bu fotoğraf romantik değil, vakur bir fotoğraf” dedi. Stanmeyer ise ödülü kazandıktan sonra yaptığı açıklamada “Ödülü kazanmaktan büyük onur duydum. Bu fotoğraf şiirsel, hepimizi birbirimize kenetliyor. Fotoğraftaki insanlar sadece sevdiklerini aramaya çalışıyor. Bu sen olabilirdin, ben olabilirdim. İçimizden biri olabilirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!