2002'ye iz bırakanlar

Güncelleme Tarihi:

2002ye iz bırakanlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2002 01:59

2002, uluslararası arenada birbirinden ilginç olayların yaşandığı bir yıl oldu. Öncelikli konu ABD'nin teröre karşı yürüttüğü global mücadeleydi. Ancak öyle olaylar yaşandı, öyle sözler söylendi ki, tarih bunları da bir kenara not etti. İşte 2002'ye izini bırakan olaylar, insanlar ve sözler.

Yılın görünmez kazası

Bush, krakerden ölüyordu

Kaza geliyorum demez. Söz konusu ABD Başkanı da olsa bu kural değişmiyor. Dünyanın bir numaralı adamı George W.Bush, TV izlerken, boğazına kaçan pretzel isimli kraker yüzünden az daha canından oluyordu. Bush, kısa süreli bir baygınlık geçirirken, dünya krizi Bush'un alnındaki çizik ve yanağındaki ezikle atlattı.

Yılın talihlisi

315 milyon dolarlık ADAM

Dile kolay. Tam 315 milyon dolar. Bu parayla neler yapılmazdı ki. ‘‘Lüküs Hayat’’ hayalleri, ABD'de şans topu bayilerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Makina çalışmaya başladı. Toplar düştü. ‘‘5, 14, 16, 29, 53 + 7.’’ Büyük ikramiyeyi Batı Virginia'dan 55 yaşındaki Andrew Jackson Whittaker Jr. isimli bir müteahhit kazandı. Whittekar, ikramiyenin tamamını 29 yılda 30 taksitle almak yerine 111 milyon dolarlık bölümünü peşin almayı kabul etti.

Yılın boşboğazı

Yakışıklı başbakanı karımla tanıştırayım

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Roma'da ağırladığı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e ‘‘Avrupa'nın en yakışıklı başbakanı’’ diye iltifat etti ve şunları ekledi: ‘‘Onu karım Veronica ile tanıştırmalıyım. (Venedik'in eski Belediye Başkanı Massimo) Carriari'den daha yakışıklı bir adam. Onlar hakkında neler konuşulduğunu bir bilse. Zavallı kadın.’’ Berlusconi'nin kendinden 20 yaş küçük karısı Veronica (46) hakkında niye böyle konuştuğu ise bir muamma olarak kaldı.

Yılın zırvası

Kaddafi: Türkler Avrupalı kadınları cariye yapacak

Libya lideri Muammer Kaddafi, Türkiye'nin AB girişimleriyle ilgili müthiş (!) yorumlarda bulundu. Kaddafi, Avrupa'ya ‘‘dikkat edin’’ diyerek, Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesi halinde olacakları şöyle sıraladı: ‘‘Türklerin asıl niyeti Avrupa'yı fethetmek. Hıristiyan kadınları cariye yapacak, Avrupa'yı vergiye bağlayacak, idam ve kırbaç cezasını uygulayacak, üstelik Arnavutluk ile Bosna'da İslam devleti kuracaklar.’’

Yılın hakareti

Kanadalı sözcüden Bush’a: moron

Sonbaharda Prag'da yapılan NATO zirvesi küçük çaplı bir moron krizine sahne oldu. ABD Yönetimi'nin Kanada'ya savunma için daha fazla pay ayırması için baskı yapması ilişkileri gerdi. Kanada Başbakanı Jean Chretien'in sözcüsü Francoise Ducros (40) özel bir konuşmada Başkan için ‘‘moron’’ sözünü kullanması kısa sürede basına sızdı. Chretien, ‘‘Bush benim arkadaşımdır. O bir moron değildir’’ diyerek durumu kurtarmaya çalıştı.

Yılın aşkı

Jennifer ve Ben evleniyor

‘‘Jersey Girl’’ filminin setinde tanışan Jennifer Lopez ve Ben Affleck, dolu dizgin yaşanan bir aşkın başrol oyuncuları oldular. Lopez, ‘‘Ona gerçekten aşığım’’ derken evlilik sözleşmeleri hazırlandı. Sözleşmeye göre aldatan eş 5 milyon dolar ceza ödeyecek. 14 Şubat sevgililer günü diye belirlenen evlilik günü ise şimdilik ertelendi. Çünkü Matt Damon, yakın arkadaşı Ben Affleck'e, ‘‘Jennifer 3'üncü evliliğine hazırlanıyor, istersen bir kez daha düşün’’ demiş.

Yılın hilesi

Mızıkçı general: Tatbikatta hile var

ABD ordusu tarafından 250 milyon dolar harcanarak yaz aylarında yapılan Milenyum Mücadelesi 2002 tatbikatı hile iddialarıyla gölgelendi. Tatbikat senaryosuna göre dost mavi güçler, kırmızı düşman güçleri yenmesi gerekiyordu. Ancak bilgisayar simülasyonunda kırmızı güçlerin komutanı emekli korgeneral Paul Van Riper, tüm mavi gemileri batırarak senaryonun dışına çıktı. Bunun üzerine komutanlar, tatbikatı devam ettirebilmek için savaş oyununu durdurup, gemileri yeniden yüzdürdüler. Hile ise Van Riper'ın arkadaşlarına yolladığı e-maillerde, ‘‘Azizim, benim kuvvetler Amerikan gemilerini birer ikişer batırıyordu ama, savaşı kazanmama izin vermediler’’ demesi üzerine ortaya çıktı.

Yılın hayaleti

Usame’nin adı var kendi yok

Yaşıyor mu, öldü mü? Dünya bu sorunun cevabını bile veremezken, El Cezire televizyonunda yayınlanan yeni bant kaydı bu tartışmayı alevlendirdi. Yemen'de Fransız petrol tankerinin vurulması, Kuveyt'te Amerikan askerlerinni hedef alınması, Endonezya'nın Bali Adası'ndaki patlama, Çeçenlerin Moskova'daki tiyatro baskını dahil son eylemlerden övgüyle sözediyordu. Ve çok geçmeden kasette konuşanın gerçekten de Usame bin Ladin olduğu belirlendi.

Yılın asparagası

200 yıl sonra dünyada sarışın kalmayacak

Kimin başının altından çıktığı anlaşılamadı, anlaşılamayacak da. İddianın kendisi bir sarışın şakası gibi. İddiaya göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yememiş içmemiş araştırma yapmış ve sarışınların neslinin 200 yıl içinde tükeneceğini, son sarışının da Finlandiya'da yaşayacağını hesaplamıştı. Önde gelen gazeteler, TV kuruluşları iddianın üzerine balık gibi atladı. Sonradan internette dolaşan palavralardan biri olduğu anlaşıldı.

Yılın numarası

Futbolcu mu artist mi?

Türkiye'nin Dünya Kupası'nda oynadığı ilk maçtı. Rakip ise Brezilya. Takımın dünya çapındaki yıldızı Rivaldo, Hakan Ünsal'ın attığı top canını çok yakmış gibi yüzünü tutarak kendini yere bıraktı. Hakan'ın kırmızı kart görmesine yol açan Rivaldo sonra da hareketinin abartılı olduğunu itiraf edip, ‘‘Aslında top yüzüme çarpmadı. Ama, kurnazlık futbolun bir parçasıdır’’ dedi. FIFA, bütün dünyanın ayıpladığı yıldıza sadece 11 bin 500 İsviçre Frangı ceza kesti.

Yılın zirvesi

Avrupa genişledi biz izledik

Koca bir yıl, Aralık ayında AB'nin Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ta yapılacak genişleme zirvesiyle yatıp kalktık. Müzakere tarihi alır mıyız, alamaz mıyız derken Avrupalı liderler, 10 ülkeye üyelik tarihi verirken bizim kulübe hazır olmadığımız kararına vardılar. ‘‘Şimdi gidin, 2004'ün sonunda gelin’’ diyerek müzakere tarihi yerine sadece randevu tarihi vermekle yetindiler. Kopenhag'dan çıkan karar başarı mıydı, başarısızlık mıydı? Çok tartışıldı, ama hálá bir karara varılamadı...

Yılın buluşu

Tüysüz tavuk

İsrailli bilim adamları yağ oranı düşük ve çevre dostu tavuk üretmek adına ortaya yolunmuş bir kuş çıkardılar. İbrani Üniversitesi'nde geliştirilen tavuk genleriyle oynandığı için tüysüzdü. Yağ oranı düşük, buna karşılık eti daha körpe ve dolgun olan tavuk tüysüz olduğu için, üreticiler hayvanların aşırı ısınmadan ölmesini önlemek için soğutma işlemine başvurmak zorunda kalmayacaklar.

Yılın itirafı

Süngü düştü yalnız yatıyorum

O Faye Dunaway, Angelica Houston, Kate Moss ve Kelly LeBrock gibi dünyanın en güzel kadınlarını baştan çıkaran Hollywood'un seks makinasıydı. 60'lı yaşlarını süren Jack Nicholson, artık tek başına uyumayı tercih ettiğini itiraf etti. Nicholson, ‘‘Eski gücüm yok. Aşk meşk olmadığında uyuyup kalacağımı aklıma bile getirmezdim. Bugünlerde çoğu zamanım tek başına uyumakla geçiyor. Son yıllara kadar bu gerçeği tamamen benimsediğimi söyleyemem’’ dedi.

Yılın güzeli

Azra dünyanın en güzel kızı

Emine Lawal isimli bir kadının evlilik dışı ilişkisi yüzünden recm cezasına çarptırıldığı için bazı güzeller Nijerya'da yapılan Dünya Güzellik Yarışmasını protesto ederken Azra Akın, ısrarla katılacağını söyledi. Şiddet eylemleri yüzünden yarışma Londra'ya alınırken, doğumgününden bir gün önce Dünya Güzellik Kraliçesi seçilen Azra Akın, tacı Türkiye'ye getirdi.

Yılın terör eylemi

Cennet adası bali cehenneme döndü

TERÖRÜN adresi bu kez Endonezya'nın cennet adası Bali'ydi. 12 Ekim'de turistlerle dolu bir diskoteğin önüne bırakılan bomba yüklü aracın infilak etmesi üzerine çoğu turist yaklaşık 200 kişi öldü. Araçtaki bombalar cep telefonuyla patlatırken, saldırganlarda ‘‘Amrozi’’ isimli kişi yakalandı. Saldırıyı ise El Cezire televizyonunda bandı yayınlanan El Kaide terör örgütünün lideri Usame bin Ladin üstlendi.

Yılın referandumu

Saddam’a yüzde 100 oy

Irak lideri Saddam Hüseyin, arkasındaki halk desteğini göstererek ABD'ye meydan okumak istiyordu. Geçen ekim ayında Saddam'ın yedi yıl daha devlet başkanlığına devam edip etmemesi konusunda referandum düzenlendi. Sonucun yüzde 99.99 çıkması bekleniyordu. Ancak tek bir fire verilmedi ve Saddam halk oylamasını yüzde 100'lük oy oranıyla kazandı.

Yılın kucaklaşması

Yenen ve yenilen sarmaş dolaş

Kupaya 2:1'lik Brezilya yenilgisiyle başlayan Türk Milli Takımı mükemmel bir final yaptı. Hem dünya üçüncülüğünü elde etti, hem de kupanın en muhteşem görüntülerinden birini sergiledi. Üçüncülük maçında ev sahibi Güney Kore'yi 3:2 yenerek bronz madalyayı alan Türk Milli Takımı, sevincini Koreli futbolularla sarmaş dolaş olarak yaşadı. Aynı maçta Hakan Şükür de 11'inci saniyede attığı golle rekor kırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!