2001'in aktörleri

Güncelleme Tarihi:

2001in aktörleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 01:41

Yılın dansı

2001'in yaz günlerinde Türk-Yunan ilişkilerinde sıcak yakınlaşmalar yaşandı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu Kuş Adası ve Sisam'da birbirlerini ağırladılar. Ve Yorgo, unutulmaz bir Zeybetiko'yla zirveye dans havası kattı.


Yılın külkedisi


Gayrimeşru çocuk sahibi, halktan bir kadındı Mette-Marit Tjessem Hoeiby. Günün birinde gerçek bir Prensle tanıştı. Genç adam, Norveç Veliaht Prensi Haakon'dan başkası değildi. Dillere destan bir düğünle evlendiler.


Yılın ruhbanı


Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurad Niyazov kendini ‘‘Türkmenbaşı’’ ilan ettikten sonra bu yıl da ruhani liderliğe soyundu. Türkmenlerin ahlaki ve dini yaşantılarını düzenlemek üzere Ruhname adlı bir kitap hazırladı.


Yılın gezgini


Kuzey Kore Lideri Kim Jong-İl Rusya'yı ziyaret edecekti ama, uçaktan korkuyordu. Bu nedenle treni tercih etti. Zırhlı tren içindeki Rusya seferi yaklaşık 3 hafta sürdü.


Yılın hortumcusu


Filipinlerin eski bir film yıldızı olan Devlet Başkanı Joseph Estrada, 31 aylık görev süresi içinde 82 milyon dolar hortumlamak suçundan 16 Nisan'da tutuklandı.


Yılın Oscarı


Julia Roberts uzun yıllar bekledikten sonra Erin Brockovich rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. O kadar beklemiş ve tören gecesi öyle teatral bir sevinç sahnesi oynamıştı ki, bu Oscar sanki daha bir Oscar'dı.


Yılın asparagası


Pennsylvania'daki Lovenstein Enstitüsü'nün araştırmasında Bush, son 50 yılın en düşük IQ'lu başkanı çıktı. Bush'un IQ'su sadece 91'di. Ancak daha sonra bu isimde bir enstitünün bulunmadığı ortaya çıktı.


Yılın bakışı


Fransız filminin yeni yüzü. Amelie rolündeki Audrey Tautou, küçük mutluluklar dağıttı. O muzip ve meraklı kömür gözleri bütün dünya tanıdı. Bilmeyenler, Montmartre'ın unutulan harika dünyasıyla da tanışmış oldu.


Yılın ilacı


İktidarsızlık hapı Viagra az daha en çok aranan ilaç koltuğundan olacaktı. ABD'deki şarbon paniğinin ardından ABD'liler bu hastalığa karşı en etkili antibiyotik olan Cipro'ya hücum ettiler.


Yılın gafı


ABD Başkanı George W.Bush, teröre karşı savaş başlattığını açıklarken ‘‘crusade’’ sözcüğünü kullanınca İslam dünyası çalkalandı. Çünkü crusade Eski Dünya'nın sözlüğünde ‘‘Haçlı Seferi’’ anlamına geliyordu.


Yılın iç çamaşırı


Amerikalı Buck Weimer gaz kaçağı yapmayan ‘‘Under-Ease’’ adlı donu icat ederek biyoloji dalında Alternatif Nobel aldı. Teknolojik donun içinde bulunan kömürlü filtre gaz kaçağını dışarı sızmadan yakalıyor.


Yılın şarlatanı


İtalyan kısırlık uzmanı Dr. Severino Antinori'nin Kasım ayında insan klonlamaya başlayacağını açıklaması üzerine Vatikan Antinori'yi şarlatanlıkla suçladı.


Yılın sözü


Yine Bush'a ait. Afganistan operasyonu öncesinde Taliban'ın savaş yeteneğiyle ilgili efsaneler yazılıp çizilirken, kendine güvenen Bush şöyle çıkıştı: ‘‘1 milyon dolarlık füzeyle deveyi kıçından vurmam.’’


Yılın aşk sarhoşu


Alman Savunma Bakanı Rudolf Scharping gönlünü Kontes Kristina Piatti'ye kaptırdı. Aşkı uğruna devletin uçağıyla Mayorka'ya uçmayı bile göze aldı. Meclis komisyonunda hesap veren bakan, hem koltuğunu, hem de aşkını korudu.


Yılın sözleşmesi


NBC, en gözde habercisi Katie Couric'i rakibi CBS'e kaptırmamak için 5 yıllığına 65 milyon dolarlık sözleşme yaptı. Couric, erkek meslektaşlarını da sollamış oldu.


Yılın boşanması


10 yıllık evliliğin ardından Tom Cruise ve Nicole Kidman, yollarını ayırdılar. Boşanmayı talep eden taraf Tom Cruise oldu. Şimdi Cruise, Penelope Cruzile birlikte. Nicole ise hala yalnız olduğunu söylüyor.


Yılın kaçamağı


Alman tenis yıldızı Boris Becker, Londra'daki bir restoranın çamaşırhanesinde Rus model Angela Ermakova'yla birkaç saniyelik kaçamağın bedelini çok pahalıya ödedi. Kaçamaktan doğan bebek için 2.8 milyon dolar nafaka verecek.


Yılın buluşu


Amerikalı mucit Dean Kamen, hayatımızı kökünden değiştirecek ‘‘Zencefil’’ adlı bir icadı piyasaya süreceğini açıklayınca tüm dünyayı bir merak sardı. Sonunda Zencefil'in pilli bir scooter olduğu ortaya çıktı.


Yılın turisti


Amerikalı iş adamı Dennis Tito, 20 milyon dolar ödeyerek ilk uzay turisti unvanını kazandı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sekiz gün geçirdikten sonra dünyaya dönüşünde ‘‘Cennette gibiydim’’ dedi.


Yılın kent efsanesi


Mossad, ikiz kulelere uçak çarpacağını biliyordu. Bu nedenle o gün Yahudiler, Dünya Ticaret Merkezi'ndeki işlerine gitmemişlerdi. Hatta Ariel Şaron da New York'taki randevusunu iptal etmişti.


Yılın virüsü


Rus tenisçi Anna Kournikova, 2001 yılında bilgisayarları da çıldırttı. E-posta ile gelen Anna Kournikova virüsünden, sadece ABD ve Avrupa'da yaklaşık 15 milyon bilgisayar etkilendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!