20’nci korsan idam edilsin mi

Güncelleme Tarihi:

20’nci korsan idam edilsin mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:00

11 Eylül’de uçakları New York’taki ikiz kulelerle diğer hedeflere çakan terörist kadrosundan olduğu ileri sürülen Zekeriya Musavi’nin idam edilip edilmemesine karar verecek jürinin seçimine başlandı. Tutuklandığı için eyleme katılamayan 20. korsan zanlısı Musavi, "Bana ikinci dalga saldırı için emir verilmişti" diyor.

ABD’de, ikiz kulelerin yok olması ve 3 bin kadar kişinin ölümüyle sonuçlanan 11 Eylül saldırılarına, son anda tutuklandığı için katılamayan El Kaide üyesi Zekeriya Musavi’nin kaderi için karar verecek 18 kişilik jüri heyetinin seçimine dün başlandı. Jüri, 20. korsan olduğunu itiraf eden Musavi hakkında idam ya da müebbet hapis cezası kararı verecek.

Fas asıllı Fransız vatandaşı Musavi’nin (37) cezasını kesecek olan jüri seçiminin, bir ay sürmesi bekleniyor. Musavi hakkındaki karar, Virginia’daki mahkeme salonunda alınacak. Mahkeme salonu, 11 Eylül saldırılarına hedef olan Pentagon binasına birkaç mil uzaklıkta bulunuyor.

İKİNCİ DALGA EMRİ

Jüri üyelerine ilk, Musavi’nin idam cezası için uygun olup olmadığı sorulacak. Ardından jüri, Musavi’nin idam cezasına çarptırılıp çarptırılmayacağına karar verecek. Eğer idam cezası almazsa, af olasılığı olmadan ölene kadar hapiste yatacak.

Musavi, 16 Ağustos 2001’de, vize süresini aşması ve pilot okulundaki şüpheli hareketleri üzerine Minnesota’da tutuklanmıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında sonuçlanan yargılamasında, El Kaide ile işbirliği ile ilgili olarak altı ayrı suçtan sorumlu bulundu. Musavi, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in, bir uçağı Beyaz Saray’a çakması emri verdiğini kabul etti. Ancak Musavi, 11 Eylül saldırılarına katılacağı yolundaki suçlamaları reddetti. Musavi, kendisine ikinci dalga saldırılar için emir verildiğini söyledi. Yakalandıktan sonra Musavi, önceleri asla konuşmadı ve 11 Eylül saldırıları için hazırlık yapan arkadaşlarını ele vermedi. FBI, "Musavi konuşsaydı, saldırılar engellenebilirdi" diyor.

O bir şizofren idam edilemez

Uzman raporlarına dayanarak açıklama yapan avukatları, Musavi’nin akli dengesinin yerinde olmadığını ve büyük bir ihtimalle şizofren olduğunu belirtiyor ve idam edilmemesi gerektiğini savunuyorlar. Avukatlarından biri olan Gerry Zerkin, şimdiye kadar karşılaştığı en zor iş olarak nitelediği davayla ilgili olarak Bush yönetimini uyarırken, "Onlar da zor bir davayla karşı karşıya. Bush yönetimi, Musavi’nin doğrudan ölümle sonuçlanan bir hareket yaptığını kanıtlamak zorunda" dedi. ABD yönetimi, kendisini "Allah’ın kölesi" ilan eden Musavi’ye, idam cezası verilmesinden yana.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!