2 emekli generale 15'er yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

2 emekli generale 15er yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:49

Göstericilerin ölümünden sorumlu tutulan iki emekli generale verilen 15'er yıl hapis cezalarını onayladı.

Romanya Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku yönetiminin devrildiği 1989 yılındaki ayaklanma sırasında göstericilerin ölümünden sorumlu tutulan iki emekli generale verilen 15'er yıl hapis cezalarını onayladı.

Yüksek Mahkemeden yapılan açıklamada, emekli generaller Victor Stanculesco ve Mihai Chitac hakkında alt mahkemenin verdiği kararın onaylandığı belirtildi.
Emekli generaller, Savunma Bakanlığıyla beraber Timisoara kentindeki gösterilerde ölen ve yaralananların ailelerine bir milyon avro tazminat ödemeye de mahkum edildi.

Devrim sırasında 72 kişinin ölümünde rolleri olduğu bildirilen Stanculesco ve Chitac, ilk kez 1999 yılında mahkum edilmiş, 2001 yılında başsavcının iki eski generalin yeniden yargılanmasını istemesi üzerine, 2007 yılında dava yeniden görülmüş, generaller temyize başvurmuştu.

Chitac, mahkemenin kararının siyasi yönlendirmelerle verdiğini ileri  sürerken, Stanculesco tutuklanmayı beklediğini söyledi.

İki emekli general, 1989 yılında ayaklanmayı bastırmak için Timisoara kentine gönderilmiş, kentte asker ve diğer güvenlik güçleri 72 kişi öldürülmüş, 253 kişi yaralanmıştı.

Stanculescu ve Chitac, komünizmdan sonra kurulan ilk hükümette görev almışlardı. Chitac, 1990'da İçişleri Bakanlığı yaparken, Stanculescu önce Sanayi Bakanı olmuş, sonra Savunma Bakanlığına getirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!