Tesisi gömebilirler

Güncelleme Tarihi:

Tesisi gömebilirler
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2011 00:00

Japon mühendisler dün ilk kez son çare olarak Fukuşima’daki santralı kum ve betonla gömmeyi değerlendirmeye aldı. Bu yönteme en son 1986’daki Çernobil nükleer faciasında büyük radyasyon sızıntılarını engellemek için başvurulmuştu.

Tokyo Elektrik İdaresi “Reaktörleri betonla kaplanması ihtimal dışı değil. Fakat önceliğimiz onları soğuk tutmak” açıklamasını yaptı. Ancak hâlâ, tesislerdeki aşırı ısınan nükleer yakıt çubuklarını soğutmak için gerekli su pompalarını yeniden çalıştıracak elektrik kablolarının onarılması öncelikli çözüm. Mühendisler elektriği onarsa bile pompaların tekrar çalışacağı şüpheli. 3 ve 4 numaralı reaktörlerdeki soğutma pompalarının depremde büyük zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Çernobil’e 2 kaldı

Japonya dün, nükleer kazaların tehlike potansiyelini ölçen yedi kademeli alarm cetvelinde Fukuşima tesisindeki tehlikenin düzeyini dörtten beşe yükseltti. Japon nükleer kurumunun aldığı bu karar “geniş çapta etkileri olan kaza” anlamına geliyor. BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, Fukuşima tesisinde bozulan reaktörlerin radyasyon felaketine yol açmaması için Japonya’nın zamana karşı yarıştığını söyledi. Bir yandan askeri araçlardan reaktörleri soğutmak için üzerlerine su spreylenirken, santrale elektrik hattı çekmeye çalışan mühendisler reaktörleri soğutan pompaları devreye sokmayı umuyor.

23 metrelik dev dalgalar

Japon Liman ve Havalimanı Araştırma Enstitüsü dün tsunaminin boyutuyla ilgili korkunç bir veri açıkladı. Buna göre 11 Mart’ta meydana gelen depremde en az 23 metrelik dalgalar oluştu. 1896 yılındaki büyük depremden sonra ise 38.2 metrelik Japonya’nın en büyük tsunamisi oluşmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!