17 Kasım dulu Atina'ya talip

Güncelleme Tarihi:

17 Kasım dulu Atinaya talip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2002 01:52

13 Ekim'deki yerel seçimlerde Atina ve Selanik'in muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'ne geçmesi halinde Pasok iktidarı büyük bir darbe yiyecek. Atina'da YP'den belediye başkanı adayı olan 17 Kasım dulu Dora Boyannakis, anketlerde önde gidiyor.

Dora Boyannakis, Yunanistan eski başbakanların Konstantin Miçotakis'in kızı. 35 yaşındayken eşi 17 Kasım teröristleri tarafından öldürüldü, bu nedenle politikaya atıldı. Şiddete karşı ulusal bir sembol haline gelen Dora, şimdi ise AB dönem başkanlığına ve Olimpiyatlar'a hazırlanan Atina'nın belediye başkanlığına aday.

1967 yılında Yunanistan'da askeri cunta yönetime el koyduğunda Dora henüz 13 yaşında bir genç kızdı. 7 yıl ailesiyle sürgüne gitti. Önce Paris'te sonra Münih'te eğitimini sürdürdü. 70'li yılların başında sol akımda yer aldı. Şili'deki cunta yönetimini, Yunanistan'daki baskıcı rejimi protesto etti. Sonra Ortodoks bir rahibin solcu olan oğlu Pavlos ile tanıştı. Pavlos, Almanya'dan Yunan cuntasına muhalefet eden bir gazeteciydi. Cuntanın sarsılması ve demokrasi umuduyla 1974 yılında ülkeye geri döndüler. Demokrasi umudu bir grup öğrenci için yeterli olmamış, daha fazlasını isteyen radikaller ‘‘17 Kasım’’ örgütünü kurmuştu. 17 Kasım 1975'te örgüt ilk cinayetini gerçekleştirmişti.

29 Eylül 1989 yılında ise sıra muhafazakarlardan milletvekili olan Pavlos Boyannakis'e geldi. Pavlos, sağ ile sol arasında kendini bir köprü olarak görüyordu, radikallere göre ise o bir ‘‘haindi’’. Kocasının cenazesinde siyah matem giysileriyle dimdik duran Bayonnakis'i, erkeklerin egemen olduğu siyaset dünyasında giderek güçlenmeye başladı. Halk, ‘‘Dora, güçlü ol! Bir kez de sen dene!’’ diye kadına destek verdiler. 5 kez milletvekili seçilen, kültür bakanlığı yapan Dona Bayonnakis, sadece kendi yetenekleriyle değil kısa bir dönem başbakanlık yapmış olan babası Kostas Miçotakis adı sayesinde de destek buldu. Yerel seçimlerin ilk turu 13 Ekim'de yapılacak. Muhafazakar Yeni Demokrasi'nin umudu Dora'da. Dora'nın Atina'yı alması, Selanik'in de muhafazakarlara geçmesi halinde YDP, genel seçimlerde PASOK iktidarını devirebileceklerini umuyor. ‘‘Bayan Bayonnakis, halk sizden ne bekliyor’’ diye sorulduğunda ise ‘‘Çok fazla şey bekliyorlar’’ diye yanıt veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!