Avrupalı Türk Başkan’dan Arap dünyasına uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türk Başkan’dan Arap dünyasına uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2011 00:00

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da Tunus’ta başlayıp, Mısır’a sıçrayan siyasi değişimi değerlendirdi. Çavuşoğlu, otokratik rejimler giderken yerlerine yenilerinin gelmemesini istedi.

Haberin Devamı

İHSANOĞLU: ESKİYİ MUHAFAZA LÜKSÜ YOK

Çavuşoğlu’nun, Arap dünyasındaki değişim rüzgarlarıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Demokrasi statüsü
“Avrupa Konseyi (AK) olarak o bölgeyi komşu olarak değil partner olarak görüyoruz. O bölge ile birçok alanda işbirliği içindeyiz. Oy verme hariç, bölge ülkelerini AK’ye entegre etmek amacıyla ‘Demokrasi için ortaklık statüsü’ oluşturduk. Amaç bölge ülkelerinin daha şeffaf hale gelmesi, parlamenter demokratik rejimlere kavuşmasıdır. Bu platforma ilk talep Fas ve Filistin’den geldi.

Yeni otokrasiler gelmesin
AK olarak tabii ki bölgedeki değişim hareketiyle yakından ilgiliyiz. Gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. Talebimiz son derece açık ve nettir; otokratik rejimler gitsin yerine demokratik rejimler gelsin. Bir otokratik rejim giderken, yeni bir otokrasi gelmesin.

Haberin Devamı

AB ve ABD çok gecikti
Şu çok açık; ABD ve AB, bu bölgeye el atmakta gecikti. Demokrasinin gelişmesi için kimse çaba sarf etmedi. Kimse teşvik edici bir girişimde bulunmadı. ABD sadece kendi çıkarlarını gözetip kendine yakın olanlarla işbirliği içinde olmuş. Bunu da sadece ekonomik çıkarları için yapmış.

Tunus, Kuzey Kore gibi
Bin Ali’nin ülkesini terk etmesinden üç gün önce ben Tunus’taydım. İnanın ben Tunus’un böylesine katı bir ülke olduğunu oraya gidene kadar bilmiyordum. Tunus’un, Kuzey Kore’ye yakın bir ülke olduğunu kendi gözlerimle gördüm. Ülkeye bir tane yabancı gazeteci giremiyordu. Bizim internet üzerinden gönderdiğimiz e-mailler geri geliyordu.

Ekonominin de başındalar
Böyle bir şey olabilir mi? 30 yıldan beri iktidarın başındalar. Sadece siyasi olarak değil, ekonominin de başındalar. Ülkelerinin ekonomilerini de ellerinde tutuyorlar. Bu nedenle gelir dağılımındaki eşitsizlik, artık halkı isyan noktasına getirdi.

Her şey makyaj
Bölge ülkelerinde her şey makyaj. Tunus’a gittiğinizde birçok iyi şey olmuş gibi görüyorsunuz. Örneğin parlamentoya gidiyorsunuz, vekillerin yüzde 30’u kadın. Ama işin içine girince bir görüyorsunuz ki hepsi devlet başkanının veya eşinin yakınları. Halk temsil edilmiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!