Yetti Mübarek

Güncelleme Tarihi:

Yetti Mübarek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Günlerdir dünyada kriz ve kaosun merkezi haline gelen Mısır’da tepki çığ gibi büyüyor. Mübarek sokağa çıkma yasağı kararını sürdürüyor, ama dün bir milyon kişi Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda “Mübarek koltuğu bırak” diye bağırdı. Muhalefetteki El Baradey’den Mübarek’e ültimatom: “Cumaya kadar süre. Gitmezsen canın tehlikeye girer.”

Haberin Devamı

MISIR'DA BİR MİLYON AYAK SESİ / WEB TV

HALK TAHRİR MEYDANI'NA AKIN EDİYOR / FOTO GALERİ

GOOGLE VE TWITTER MISIR'DAKİ İNTERNET YASAĞINI DELDİ

MISIR’da muhalefetin cumaya kadar süre tanıdığı Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, dün devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, kısa sürede gitmeye niyetinin olmadığını duyurdu. Gösteriler için “siyasal amaçları olan” muhalefeti suçlayan Mübarek, eylülde yapılacak seçimlerde aday olmayacağını belirtti ve bu kararının da son dönemdeki olaylarla ilgisinin olmadığını savundu. Ancak Mübarek’in bu sözleri Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan 1 milyonu aşkın insanı tatmin etmedi. Konuşmanın ardından meydan “Bırak, git” sesleriyle inledi.
Ordu: Müdahale etmeyeceğiz
İşçiler, öğretmenler, işsiz üniversite öğrencileri ve toplumun hemen her kesiminden hükümete karşı çıkanlar, gün boyu haber kanallarından canlı olarak yayınlanan dev gösteriyle, seslerini dünyaya duyurdular.  “Mübarek’e istifa” çağrısı yapan bir grup gösterici, arabuluculuk faaliyetlerine başlayan Mübarek’in 30 yıl aradan sonra atadığı eski istihbarat şefi Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’a tüm yetkilerini devretmesini de istedi. Kahire sokaklarında günlerdir sokaklarda bulunan askeri tanklar, bu gösteri boyunca da Tahrir Meydanı’nın çevresi başta olmak üzere şehrin her yanına konuşlandırıldı. Ancak ordu birliklerinin, öfkeli kalabalığa oldukça yumuşak davranması dikkat çekti. Mısır Ordusu, gösteri başlamadan önce yazılı bir açıklama yayınlayarak, aktivistlere karşı şiddet kullanılmayacağını vurguladı. Bu açıklama, düne kadar halkla Mübarek arasındaki ince çizgide bulunan ordunun, artık yavaş yavaş tercihini halktan yana kullanması olarak değerlendiriliyor. Bu arada İskenderiye kentinde de onbinlerce muhalifin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlendi.
Baradey: Ülkeyi terk etsin
Hüsnü Mübarek’in üzerinde en çok baskı kuran isimlerden birisiyse, en büyük rakibi olarak kabul edilen Muhammed El Baradey. Gösterilerin başlamasıyla Mısır’a geri dönen ve muhalefeti bizzat yöneterek Mübarek’e bayrak açan El Baradey de, eleştiri üslubunu sertleştirmeye başlayanlar arasında. Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’e konuşan Mısırlı lider, Mübarek’in en geç cuma günü ülkeyi terk etmesi gerektiğini savunarak, “Gördüğünüz gibi sokaklarda halk artık Mübarek gitmeli demiyor, Mübarek yargılanmalı diyor. Eğer canını kurtarmak istiyorsa ülkeyi terk etmeli” dedi. Hüsnü Mübarek’in koltuğu bırakmasını öncelikli koşul olarak sunanlar arasında, Müslüman Kardeşler de yer aldı. Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, “Öncelikli isteğimiz Mübarek’in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz” şeklinde konuştu.
Google’dan Twitter atağı
İktidarına karşı yükselen sesleri bastırmak amacıyla Mısır’da günlerdir internet bağlantı hatlarını kapalı tutturan Hüsnü Mübarek, Google’ın bulduğu yeni yöntemle de başa çıkmak zorunda. Yasağı değişik bir yolla delmeyi başaran Google, Mısır’daki kullanıcılarına özel bir uygulama başlatarak, telefonla Twitter mesajı gönderilmesini sağlamaya başladı. Buna göre, Mısır’dan Twitter mesajı göndermek isteyenler belli bir telefon numarasını arayarak sesli mesaj bırakıyor. Bu sesli mesaj, sözcük tanıyıcı yazılımlarla otomatik olarak Twitter mesajına dönüştürülerek sitede yayımlanıyor.

Haberin Devamı

Muhalefetin 4 isteği

Haberin Devamı

SOKAĞA dökülen yüzbinleri temsil eden muhalefet, iktidardan dört istekte bulundu ve bu istekleri madde madde sıraladı. İşte Mısır muhalefetinin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’a iletilen dört şartı:
- Hüsnü Mübarek ve onun rejimi geri çekilsin.
- Geçici hükümet kurulsun.
- Yeni bir anayasa hazırlamak üzere bir komisyon oluşturulsun.
- Mübarek ve yandaşlarının domine ettiği parlamento lağvedilsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!