Mısır'da göstericiler karakol yaktı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda göstericiler karakol yaktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 12:18

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in gösteri yasağına rağmen sokaklara dökülen hükümet karşıtları, Süveyş kentindeki bir polis karakolunu ateşe verdi. Öte yandan Tunus ve Mısır'dan sonra Yemen'de de devlet başkanının istifasını isteyen binlerce kişi gösteri düzenledi.

Haberin Devamı

GÖSTERİCİLER POLİSİ PANZERDEN BÖYLE ATTI / WEB TV

BU GÖRÜNTÜLER TIANANMEN MEYDANI'NI HATIRLATTI / WEB TV

TUNUS'TAN SONRA MISIR DA KARIŞTI / FOTO GALERİ

MISIRLILAR YASEMİN DEVRİMİ'NİN İZİNDEN GİDİYOR

YEMEN'DEKİ GÖSTERİLERDEN KARELER

Mısır'da Mübarek karşıtı gösteriler 3'üncü gününe girdi. Mübarek yönetiminin gösterileri yasaklaması ve halkın organize olduğu Twitter’a erişimi kesmesine rağmen göstericiler bugün de sokağa çıktı. 

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığının ifadesine göre, salıdan beri devam eden gösterilerde hayatını kaybeden vatandaşların ölümlerini protesto etmek için toplanan halk, başkent Kahire'nin doğusundaki Süveyş kentinde bir polis karakolunu yaktı. Karakolun molotofkokteyli ile ateşe verilmeden önce polislerin dışarı kaçtığı bildirildi.

Haberin Devamı

Kentteki bir başka karakol önünde toplanan onlarca kişinin ise gösterilerde tutuklanan yakınlarının serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

Süveyş'te dünkü gösteriler sırasında protestocular bir başka polis karakolu ile bir hükümet binasını ateşe vermiş ve iktidar partisine ait bir ofisi yakmaya çalışmıştı.

Mısır'ın doğusundaki İsmailiye kentinde de yüzlerce kişi, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı gösteri düzenledi. Görgü tanıkları, yaklaşık 600 kişinin toplandığı kentte göstericilerle polis arasında çatışma çıktığını belirtti. Polisin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği bildirildi.

Bu arada, Mısır başsavcısının, 30 yıldır iktidarda olan Mübarek'in istifa etmesi için düzenlenen gösterilere katılan 40 kişiyi, "rejimi devirmeye" çalışmakla suçladığı bildirildi.

ÖLÜ SAYISI 7'YE YÜKSELDİ

Öte yandan Sinai kentinde protestocularla polis arasındaki çatışmalarda bir göstericinin başından vurularak öldüğü bildirildi.

AFP ajansı, hayatını kaybeden 22 yaşındaki protestocunun isminin Muhammed Atıf olduğunu bildirdi. Atıf'ın ölümüyle birlikte, protestocuların salı gününden bu yana ülke genelinde düzenlediği eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

Haberin Devamı

"BABANI DA AL GİT"

Mısır'daki protestoların hedefindeki bir diğer isim ise Hüsnü Mübarek'in en küçük oğlu Cemal. Yakın bir zaman içerisinde babasından koltuğu devralması beklenen Cemal Mübarek'in aleyhinde açılan pankartlara ve birlikte söylenen şarkılara yansıyan “Cemal babanı da al git”, “Cemal, söyle babana, senden nefret ediyoruz” sloganları, aktivistlerce “Gazap Günü” olarak adlandırılan salı protestosundan bu yana sık sık tekrar ediliyor.

BARADEI MISIR'A DÖNÜYOR

Mısırlı reform yanlısı muhalif Muhammed El Baradei, ülkesinde cuma günü düzenlenmesi beklenen büyük gösteriye katılacağını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı olan El Baradei, yaptığı açıklamada, Hüsnü Mübarek'in emekliye ayrılma zamanının geldiğini belirtti. Halen Viyana'da yaşayan Baradei, sokak gösterilerine liderlik yapmayacağını, rolünü siyasi değişime öncülük etmek olarak gördüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Baradei’in ayrıca, Mısır halkı isterse geçici yönetimin başına geçmeye hazır olduğunu söylediği bildirildi.

El Arabiya televizyonunun alt yazıyla son dakika olarak geçtiği haberde, Baradei için "El Baradei: Sokak talep ederse geçiş döneminde iktidara gelmeye hazır" ifadesi kullanıldı.

El Baradei'nin bu açıklamayı Kahire'ye gitmek üzere Viyana'dan ayrılırken yaptığı belirtilen haberde, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

YEMEN'DE DE HALK SOKAKLARDA

Tunus ve Mısır'dan sonra Yemen'de de muhalifler, 32 yıldır iktidardaki Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevini bırakması için gösteri yaptı.

Muhalif koalisyonun "ortak buluşma" çağrısı üzerine başkent Sana'da toplanan binlerce gösterici, "Tunus Devlet Başkanı 20 yıl sonra gitti, Yemen'de 30 yıl yeter" ve "Yeni göreve hayır, iktidarın babadan oğula geçmesine hayır" diye slogan attı.

Haberin Devamı

Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Eylül 2006'da 7 yıllığına yeniden seçilmişti. Parlamentoda görüşülmekte olan anayasa değişikliğine göre, ülkede şu an iktidarda bulunan devlet başkanına ömür boyu görev yapma hakkı doğacak.

TUNUS'TA GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin 23 yıllık iktidarının devrildiği Tunus'un başkenti Tunus'ta da geçiş hükümetinin istifası için gösteriler devam ediyor.

Başkentteki yağmur altında yüzlerce kişi, gece sokağa çıkma yasağına rağmen dördüncü geceyi de başbakanlık ve hükümet binalarının yakınında geçirdi.

Sabah olmasıyla hükümet karşıtı sloganlar atmaya başlayan göstericilerin sayısı, başka grupların da katılmasıyla giderek büyüyor.

Haberin Devamı

Devrik Devlet Başkanı Bin Ali'nin ülkeden kaçmasına neden olan ayaklanmanın başladığı Sidi Buzid kentinde genel grev ilan edilirken, sokağın baskısıyla kabinedeki değişikliğin de bugün açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!